JELENA MARKOTA

Bezmesna blagdanska gozba: Imamo recepte za slasne lisnate zalogaje, vege odrezak i sočnu baklavu

 Jelena Markota/@eardur
Blogerica i fotografkinja Jelena Markota pripremila je bezmesni blagdanski ručak kojem je već na prvi pogled zbilja teško odoljeti

Njezine fotografije hrane ulaze u kategoriju onih kojih ćete se sjećati još dugo nakon što ih doživite, a stil koji njeguje čini je jedinstvenom na svom području. Jelena Markota, Instagram korisnicima poznatija kao gastro blogerica Eardur, kuhanjem se ozbiljnije počela baviti još 2016. godine, dok ju je fotografija, objasnila nam je, počela zanimati godinu dana kasnije.

No, dok pričamo o njezinim počecima, ozbiljno dodaje kako značajan napredak primjećuje tek posljednjih godinu dana što, kako kaže, pripisuje neprestanom radu i učenju. „Kad kažem ozbiljnije, mislim da od tad živim samo od kuhanja i fotografiranja“, govori nam. I upravo nas je to od čega i za što živi natjeralo da po tisućiti put otvorimo njezin Instagram profil i izgubimo se u dramatičnim fotografijama nekih posve drugačijih jela, a zatim je hrabro zamolimo da za nas pripremi blagdansku gozbu bez mesa. Onu koja će pričati neku novu priču, a opet nas tradicionalno povezati za stolom. I iako sebe ne smatra vegankom, Jelena nam je pripremila nekoliko sjajnih vege jela, a potom nam otkrila i svoje blagdanske običaje.

"Na mom blagdanskom stolu obavezni su klasici kao što je francuska salata i razni keksići (uvijek više vrsta), a s glavnim jelima volim eksperimentirati. Isprobala sam razne štruce s orašidima, wellington od tikve, pečeno povrće na razne načine. Ove godine sigurno spremam ovaj mediteranski miso šenon jer mi je baš jako fin“, rekla je pa dodala kako stol planira upotpuniti i kupovnim delikatesama poput sira od indijskih oraščića, dobrim majstorskim kruhom i vege narescima.

image
Jelena Markota/@eardur


Inspiraciju za jela koja su pred vama je pak pronašla u šumi, šetnjama i branju gljiva. Naime, među drvećem je ove prevrtljive godine pronašla svoj bijeg od stvarnosti te, kako nam je rekla, mjesto na kojem sabire misli i puni baterije. Logičan korak je stoga bio upravo to sretno mjesto premjestiti na tanjur.

"Očito je sve to duboko uraslo u misli jer je čitav jelovnik takav, zelen, malo ćudljiv. Uz to što je šumski - gljive, borići, šenon koji je opet kao mali bor - i okusi su važni, malo svečaniji, puniji, potpomognuti fermentiranom hranom poput misa i tamarija, tostiranim orašidima u jastučićima, juhi i cupcakesima, ali i s dosta začinskog bilja, posebno ružmarina koji mi je pravi zimski, blagdanski začin. Namirnice su odabrane i po principu sezone, zima je škrta, ali kupušnjače i citrusi su što je isto bila misao vodilja", rekla je Jelena.

image
Jelena Markota/@eardur


Dodala je i kako smatra da za blagdane ne valja štedjeti vrijeme kada je u pitanju kuhanje te odreske od šenona sa sušenim rajčicama i pireom od graha i cupcakese s pistacijama i matchom proglasila definitivnim favoritima ovih blagdana.

"Ovakav zeleni jelovnik svakako bih preporučila svima sklonima eksperimentiranju u kuhinji. Onima koji žele zelenije, suosjećajnije blagdane. Ljubiteljima povrća! Ili onima koji žele razveseliti nekog bliskog biljojeda. Zbilja mu vrijedi dati šansu", rekla je na kraju. Recepte potražite u nastavku.

JASTUČIĆI S GLJIVAMA

image
Jelena Markota/@eardur

JUHA OD RAŠTIKE I LJEŠNJAKA

image
Jelena Markota/@eardur

ODRESCI OD ŠENONA I PIRE OD GRAHA

image
Jelena Markota/@eardur

BAKLAVA SA SPECULAS KEKSIMA I BADEMIMA

image
Jelena Markota/@eardur

CUPCAKES S PISTACIJOM I MATCHOM

image
Jelena Markota/@eardur

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:35