Gari Kasparov obožava Hrvatsku

 Darko Tomaš/CROPIX
GARI KASPAROV SAMO ZA SN

‘Modrić je jedan od najboljih sportaša svijeta, ne samo nogometaša, a evo i zašto. Navijam za Vatrene na SP-u‘

Legendarni šahist koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo ne prati pomno samo šah
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 28. srpanj 2022. 19:06

U Zagrebu je u nedjleju završen treći iznimno jaki SuperUnited Croatia Grand Chess Tour koji se od 2019. godine (s iznimkom 2020. zbog pandemije) održava u glavnom gradu Hrvatske. Pobjednik je bio 32-godišnji svjetski prvak, Norvežan Magnus Carlsen. U prostorijama zagrebačkog hotela Westin je od 20. do 24. srpnja, deset vrhunskih šahovskih velemajstora sudjelovalo u blitz i rapid turniru. Fantastičan turnir i fantastična promocija Hrvatske i hrvatskog šaha.

Jedan od ključnih ljudi koji se krije iz ovog turnira je Garri Kasparov. Legendarni ruski šahist koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo, zapravo je i doveo ovaj turnir u Zagreb prije četiri godine, a uz predsjednika organizacijskog odbora Marina Marušića te direktora turnira Zlatka Klarića, jedan je od onih bez kojih se turnir ne bi mogao ni organizirati. Legendarni šahis nije imao problem izdvojiti 20-tak minuta za čitatelje Sportskih novosti.

Sporo napredujemo

Gospodine Kasparov, krenimo od hrvatskog šaha. Možemo li reći da se razvija u dobrom smjeru?

"Napredak je vidljiv, ali je i dalje spor. Od raspada SSSR-a interes za šahom znatno je oslabio u zemljama zapadne Europe, pa tako i na Balkanu. Međutim, proces se događa. Vidjeli smo i na ovogodišnjem turniru da je popraćen televizijskim prijenosom, sve je više djece koja dolaze i pokazuju interes za ovaj sport. Korak po korak i mislim da će populariziranje šaha u Hrvatskoj, barem ovako kako gospodin Klarić i ja provodimo, uroditi plodom. Samo kao i u igri, treba biti strpljiv", kazao je Kasparov.

Nastavio je potom o Hrvatskoj i dodao kako će mu iduće ljeto biti jubilarno trideseto koje će provesti na našoj obali. Iako je 2013. s obitelji preselio iz Moskve u New York, odmah po početku pandemije virusa COVID-19, svi su zajedno došli živjeti u kući u Podstrani kod Splita. Tamo su se zadržali deset mjeseci prije nego li su ponovno krenuli put Big Applea, a ljubav prema svojoj drugoj domovini razvio je još davnih dana.

"Klima, ljudi, ugođaj, gastronomska ponuda... sve mi ovdje odgovara. Isto tako imam i pregršt prijatelja ovdje. Zlatka Klarića upoznao sam 1991., kada smo odigrali svoj prvi šahovski meč u Grazu. Kako je u isto vrijeme počeo Domovinski rat, snažno sam vjerovao u prava bivših država Jugoslavije da trebaju postati samostalne, a u konačnici sam bio prvi istaknuti individualac koji je ponudio pomoć Hrvatskoj za vrijeme pada Vukovara. Jednostavno mi je osjećaj pripadnosti došao prirodno. Nakon toga započeo sam 1993. ljetovati na obali i od tada dolazim svake godine. Najprije na Crvenom otoku, a zatim preko Makarske do Podstrane."

image

Gari Kasparov u razgovoru s našim novinarom

Darko Tomaš/CROPIX

Navijao za Vatrene

Osim hvaljenja naše obale, Kasparov nije skrivao oduševljenje koje ima prema Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, koja je u Rusiji 2018. igrala finale Svjetskog prvenstva.

"Kad ne gledam šah, najčešće pratim tenis ili nogomet. Baš sam u vrijeme prvenstva 2018. bio u Podstrani, pa sam uživao u energiji koja je plovila zrakom. Gledao sam sve utakmice, a posebno mi je bilo drago kad je Hrvatska pobijedila Rusiju nakon jedanaesteraca. U finalu protiv favoriziranih Francuza sam bio skeptičan, ali je uspjeh itekako veličanstven. Luka Modrić za mene jedan je od najboljih sportaša svijeta, ne samo nogometaša, jer njegov pristup igri na terenu je ono što čini uspješnog sportaša. Nema toga što on neće napraviti za momčad, njemu nikakav problem nije svoju klasu potpujno podrediti interesima momčadi. To je ta crta vođe na terenu koju rijetki posjeduju, a smatram da je njegova nit vodilja bila ono što je Hrvatsku tada guralo korak dalje. Mislim da nitko u Hrvatskoj, a još manje u svijetu nije ni mogao sanjati da će se to dogoditi. Pratit ću ih Vatrene naravno i ove godine, u Kataru. I strastveno navijati za njih."

Ne vidim se u tome

Šahom se trenutno bavi amaterski, a igra se, kaže promijenila od njegovih početaka.

"Što su više prolazile godine tako je snažila tehnologija. Danas je sve kompjuterizirano, ali šah kao igra postoji u prostoru. Igra se zbog publike, zbog prijenosa. Ja se u tome ne vidim. Imam dovoljno godina da mogu reći da sam u zasluženoj mirovini. Ne treba mi pritisak dok sjedim za stolcem i razmišljam o svom sljedećem potezu. Uživam u ulozi komentatora, to mi dobro ide. Na završnici turnira u Zagrebu, gledajući Magnusa Carlsena predvidio sam gotovo svaki njegov potez."

A kako bi zaista završio meč koji bi Kasparov u svojim najboljim danima odigrao protiv Norvežana, nije želio objašnjavati. Pustio je neka nam mašta kreira rasplet, ali je podržao Carlsena u njegovom odustajanju od obrane naslova svjetskog prvaka.

"Magnus je odustao od obrane naslova prvaka, ali za mene to nema toliku težinu. Koliko znam, ne odlazi u mirovinu, samo nema motiva braniti naslov. Sretan sam što ga i dalje imamo prilike gledati, za mene je on broj jedan!"

Koliko njegovo odustajanje, zapravo znači za šahovski svijet i može li povući paralelu sa samim sobom koji je prije 30 godina napustio FIDE?

"Kao što sam rekao, to je čista procedura po kojoj Carlsen neće nastupiti na meču za naslov prvaka. To možda je udarac za Svjetsku šahovsku organizaciju, ali nije udarac za šah. Smatra da je njihov sustav zastario i mislim da je u pravu. On će i dalje nastupati i imat ćemo ga prilike gledati, a mene osobno nije briga za tu potvrdu koju bi dobio od FIDE branjenjem naslova. Već desetljećima govorim da je to nije organizacija koja ti može omogućiti profesionalni razvoj. Kako je organizacija i dalje pod kontrolom Rusije, s obzirom na trenutne međunarodne odnose, jasno mi da pred Rusijom nije blistava budućnost. Šah s druge strane postaje brži i bitno nam je od njega dobiti novu dinamiku."

image
Darko Tomaš/CROPIX

Putin nikad neće stati

Kako se načela tema Rusije, a znamo da je Kasparov jedan od najglasnijih protivnika politike Vladimira Putina, zanimalo nas je, je li ga iznenadio rat u Ukrajini?

"Apsolutno ne. Nije bilo pitanje hoće li, nego kad će napasti. Dugo se pripremao tako što je gradio cijevi oko Ukrajine kako bi se osigurao da Europa ovisi o plinu. Rat je bio neizbježan, i žao mi je da Amerikanci nisu obraćali pažnju na upozorenja. Sada jedini pozitivan izlaz iz ovog rata znači pobjeda Ukrajine. U suprotnom znači da će se agresija nastaviti. Dokle god Putin ima vlast, nastavit će provoditi svoju politiku", zaključio je Kasparov koji se nakon kratkog razgovora potpuno prepustio bespućima šaha, budnim okom promatrajući svaki potez na ekranu u maloj dvorani hotela Westin.

Antologijski mečevi s Anatolijom Karpovom

Kasparov je s 21 godinom bio najmlađi igrač koji je igrao meč za prvenstvo svijeta. Nasuprot njega bio je Anatolij Karpov, svjetski prvak od 1974. godine, s 33 godine na vrhuncu snaga.

Neobičnim spletom okolnosti tijekom šest godina Kasparov i Karpov odigrali su čak pet mečeva za svjetsko prvenstvo. Obojica u to doba daleko nadmašuju sve ostale svjetske šahiste. U tim su mečevima odigrali ukupno 144 partije.

U prvom meču odigrali su čak 48 partija, što je najdulji meč u povijesti šaha. Nakon devet partija rezultat je bio 4:0 za Karpova, a igralo se na šest pobjeda ukupno. Uslijedila je serija od 17 remija, jer je Kasparov igrao bez rizika. Zatim je Karpov dobio 27. partiju i poveo s 5:0. Nakon novih pet remija, Kasparov dolazi do pobjede u 32. partiji. Uslijedila je nova serija od 14 remija, a onda Kasparov dobio dvije partije u nizu i smanjio na 3:5. Sovjetska se šahovska federacija tada odlučila ne neobičan potez: zatražili su od predsjednika FIDE Florencia Campomanesa prijekid meča, jer su oba igrača potpuno iscrpljena. I meč je bio prekinut.

U drugom meču Kasparov je pobijedio Karpova 13:11 (igralo se na 24 partije ukupno). U trećem meču slavio je Kasparov 12,5:11,5. U četvrtom je Karpov vodio 12:11, ali je izgubio zadnju partiju i Kasparov je ostao prvak. Peti meč dobio je Kasparov 12,5:11,5.

Linker
19. travanj 2024 11:59