Jonas Vingegaard dolazi na CRO Race

 BAS CZERWINSKI Afp
BICIKLIZAM

Najava sjajne utrke - pobjednik Tour de Francea dolazi na sedmo izdanje utrke CRO Race

Od 2017. godine CRO Race uvijek starta u Osijeku, a tako će biti i ove godine.
Piše: HinaObjavljeno: 15. rujan 2022. 12:56

Posljednja etapa ovogodišnjeg, sedmog izdanja biciklitičke utrke CRO Race, koja će se održati od 27. rujna do 2. listopada, započet će u Svetoj Nedelji, a bit će to drugi put kako će taj grad ugostiti neke od najboljih vozača svijeta.

Sveta Nedelja je bila domaćin posljednje, šeste etape i prije tri godine, a izmjenjuje se sa susjednim Samoborom, koji je bio domaćin starta završne etape 2017., 2018. i 2021. I ove godine vozači će iz Svete Nedelje krenuti put Samobora, a nakon posjeta gradovima Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini i Vrbovcu stići će u Zagreb gdje je već tradicionalno predviđen cilj.

Svoje zadovoljstvo odabranom rutom izrazio je i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak.

"Drago nam je da smo ponovno domaćini CRO Race utrke. Naš primarni cilj je da kroz CRO Race razvijamo cyclo turizam na području gradova Svete Nedelje i Samobora, s kojim imamo odličan partnerski odnos. Kao grad se trudimo razvijati biciklističku infrastrukturu te vjerujemo da ćemo do utrke sljedeće godine završiti biciklističku stazu koja će spajati Svetu Nedelju i Samobor. Upravo će krema svjetskog biciklizma, koja će voziti rutama kojima stanovnici našeg kraja bicikliraju u svojim dnevnim migracijama, pomoći u promociji našeg kraja kao zanimljive biciklističke destinacije", rekao je Deak.

Utrka će ove godine u Hrvatsku dovesti rekordan broj "WorldTour" momčadi, čak osam ih dolazi iz najvišeg ranga klasifikacije Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI). Tako će CRO Race i ove godine Hrvatskoj okupiti ponajbolje svjetske bicikliste iz Europe, Azije, Amerike i Australije.

CRO Race jedinstven je projekt jer pretvara cijelu Hrvatsku u sportsku arenu, dok se kadrovi gradova, kulturne baštine i iskonskih prirodnih ljepota emitiraju u svim dijelovima svijeta. Direktor utrke Vladimir Miholjević istaknuo je:

"U svom sedmom izdanju CRO Race će cijeli teritorij Republike Hrvatske pretvoriti u sportsku arenu. Ovogodišnji CRO Race će biti jači no ikada, kako u sportskom tako i u medijskom smislu. Za sada imamo prijavljena dva pobjednika ‘Tour de Francea‘ proteklih pet godina, a svoj dolazak je najavio i ovogodišnji pobjednik Jonas Vingegaard. Cilj CRO Racea od samih početaka je, uz naravno sportski napredak, osigurati dodatnu vrijednost. Dodatna vrijednost se očitujemo kroz globalni medijski doseg i promociju Hrvatske. Ove će godine preko 130 država diljem svijeta prenositi uživo kadrove iz cijele Hrvatske u trajanju od 12 sati, a obuhvatit će preko 900 milijuna kućanstava. Izuzetno nam je drago i ponosni smo na to, što su gradovi Sveta Nedelja i Samobor, kao predstavnici jedinica lokalne samouprave, prepoznali važnost CRO Race-a u promociji, kao i potencijal i benefite koji on pruža".

Od kolikog je turističkog značaja biciklistička utrka CRO Race naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

"Čestitam svim organizatorima koji već sedmi put organiziraju ovu veličanstvenu utrku, sudjelujući tako u promociji Zagrebačke županije kao jedne vrlo zanimljive destinacije u svijetu biciklističkog turizma. Nevjerojatno je važna ta sinergija organizatora, regionalne i lokalne samouprave, kojom će se poslati u svijet razglednica gradova Svete Nedelje, Samobora, Zagrebačke županije ali i cijele Hrvatske. Koliki je turistički i gospodarski učinak, vidimo po rezultatima naše destinacije, ali i prema povratnim informacijama od svih dionika ovog događaja", rekla je Alilović.

Gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot smatra kako je ovo odlična prilika za promociju Svete Nedelje i Samobora kao gradova sporta, ali i kulture.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Grad Samobor i ove godine partner projekta, ali i domaćin jedne etape CRO Race, čime se pozicionirao na svjetsku biciklističku mapu. Ovaj događaj je pozitivan primjer zajedništva, suradnje i sinergije između organizatora i jedinica lokalne samouprave, koja se kroz sport prenosi na ostale segmente društva", poručila je Škrobot.

Od 2017. godine CRO Race uvjek starta u Osijeku, a tako će biti i ove godine.

Linker
20. travanj 2024 10:53