DAMIEN MEYER Afp
LUDA NOĆ HR SPORTA

Noćna hrvatska rapsodija u Tokiju: Damir Martin sjajnim nastupom najavio novu medalju!

Nakon zlata braće Sinković, mali veslački podvig je napravio i Damir Martin u samcu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. srpanj 2021. 04:07

Damir Martin je u finalu Olimpijskih igara! Ponovo. Vratio se među najbolje samce, na najvećoj mogućoj sceni. Pet godina nakon Rija u kojem je oduševio cijeli svijet, odveslao utrku koja se smatra jednom od najvećih u povijesti Igara i osvojio srebro s identičnim vremenom kao i olimpijski pobjednik Novozelanđanin Mahe Drysdale (6:41.34) opet će se boriti za olimpijsko odličje.

Dva već ima, dva srebra, u četvercu na pariće u Londonu 2012. i spomenuto u samcu iz Rija.

Puno toga je 33-godišnji Vukovarac morao izdržati u posljednjih pet godina, s puno se zdravstvenih problema izboriti, a najjači udarac imao je u jesen 2019. kad je morao na operaciju kuka. Da su Igre u Tokiju održane kao što su trebale, u ljeto 2020. godine, ne bi imao vremena maksimalno se pripremiti, ali odgoda mu je to vrijeme omogućila. I to je jedino što mu je trebalo, sve ostalo napravili su on i njegovi treneri Srećko Šuk i Pero Kuterovac i u Japan je došao "stari Martin", onakav kakvog smo se sjećali iz Rija.

Polufinala samaca održana su u četvrtak nakon bloka finalnih utrka u Tokiju, nakon što su Valent i Martin Sinković uživali slušajući još jednom Lijepu našu u svoju čast. Vjetar je pojačao kao što se i najavljivalo, a to je samcima posebno nezgodno.

Martin je bio u prvoj polufinalnoj skupini, u društvu svjetskog prvaka u samcu 2018. i brončanog 2019. Norvežanina Kjetila Borcha, vrlo iskusnog i nepredvidljivog Litavca Mindaugasa Griškonisa, koji ima dvije svjetske bronce u ovoj disciplini (2015. i 2018.), dva 23-godišnjaka, Kanađanina Trevora Jonesa i Brazilca Lucasa Vertheina Ferreire i tek 19-godišnjeg Talijana Gennara di Maura.

Kjetil Borch je od početka držao vodstvo, ali cijelo vrijeme se "tijesno" uz njega držao Damir Martin. Na prvih 500 metara ispod sekunde zaostatka za Norvežaninom (+0.94), na pola staze isto (+0.97), na 1500 je Borch imao mrvicu veću prednost (+1.28), ali mnogo važnije je bilo to što je Martin cijelo vrijeme sigurno držao drugo mjesto, a iza njih je ostala borba samo za treću poziciju koja je vodilo u A finale, a u toj je borbi 35-godišnji Griškonis bio uspješniji od 19-godišnjeg Di Maura.

Ogromno iznenađenje dogodilo se u drugoj skupini u kojoj je bez A finala ostao najveći favoriti natjecanja, aktualni svjetski i europski prvak Oliver Zeidler, koji je bio tek četvrti. Pobijedio je Grk Stefanos Ntouskos ispred Danca Sverrija Nielsena i Rusa Aleksandera Vjazovkina.

Linker
19. travanj 2024 01:53