Dylan Groenewegen (na cesti, u sredini)  glavni je krivac za tešku nesreću
 Szymon Gruchalski/Forum/AFP
TEŠKE POSLJEDICE

Nastradalom vozaču pet i pol sati rekonstruirali lice, gazda momčadi: ‘Krivca za ovo strpajte u zatvor!‘

Nizozemac je završio u komi nakon što ga je u finišu utrke njegov sunardonjak gurnuo laktom...
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 06. kolovoz 2020. 22:42

​Biciklizam je opasan sport i završnice znaju kreirati teške incidente, grupne ili pojedinačne padove, ponekad i sa smrtnim posljedicama. Tako je i prva etapa utrke u Poljskoj zamalo završila tragedijom nakon incidenta u sprintu neposredno prije cilja.

Nizozemac Fabio Jakobsen završio je u bolnici i u komi u Sosnowiecu nakon teškog pada. Jakobsen se u sprinterskoj završnici pokušao probiti na vrh, no to se nije svima svidjelo, pogotovo njegovom sunarodnjaku Dylanu Groenewegenu, koji je u jednom trenutku zatvorio put svom sunarodnjaku, pritom ga gurnuo laktom i Jakobsen se zabio u stup ispred cilja.

Ovo je za zatvor

​Hitnom liječničkom intervencijom i helikopterom je prevezen u bolnicu, gdje je operiran i u induciranoj je komi. Prve vijesti su bile da je zbog teških ozljeda (glava, prsni koš, lice, respiratorni trakt) i velikog gubitka krvi u životnoj opasnosti, ali u četvrtak ujutro su liječnici izvijestili da je stanje 24-godišnjeg biciklista stabilno. Otkrili su i kako je Jakobsen tijekom noći bio podvrgnut operaciji na licu koja je potrajala pet i pol sati.

I dok se svi nadaju da će se Nizozemac izvući iz svega sa što manjim posljedicama, istovremeno traje i rasprava tko je (sve) kriv za ružnu nesreću. Međunarodna biciklisitčka federacija (UCI), a i ostali biciklisti, odmah su prst krivnje uperili u Groenewegena, koji ima povijest sličnih incidenata. Posljednji datira iz 2016. godine, kada je na sličan način Belgijanca Olivera Nasena 'prikliještio' uz ogradu.

Patrick Lefevre, vlasnik momčadi Quickstep za koju vozi Jakobsen, bio je najoštriji: - Ovo je bilo kriminalno, Groenewegen zaslužuje da ga se strpa u zatvor, rigao je vatru Lefevere i mislio doslovno. Nije se smirio ni dan kasnije:

- Stojim i dalje kod toga, dapače, poslao sam formalnu prijavu UCI-ju, a namjeravamo poslati i prijavu lokalnim vlastima u Poljskoj radi tužbe protiv Groenewegena.

Isprika Groenewegena

image
Dylan Groenewegen (lijevo) i Fabio Jakobsen
Philippe LOPEZ and LUC CLAESSEN/various sources/AFP

Lefevre nije u Poljskoj, ali kada se sve dogodilo organizirao je privatni avion da Fabijevu obitelj i djevojku prebaci iz Nizozemske u Poljsku. U međuvremenu se Groenewegen ispričao i, naravno, tvrdi da to nije bila njegova namjera.

- Grozno se osjećam zbog ovoga što se dogodilo i ne mogu naći riječi da iskažem koliko mi je žao. Molim se za Fabia i nadam se da će sve završiti dobro, poručio je Groenewegen, koji je inače diskvalificiran iz utrke. U međuvremenu poslane su i kritike na adrese organizatora i UCI-ja.

- Svake godine ista stvar - ne znam zašto organizatori Toura u Poljskoj inzistiraju s masovnim sprintom na nizbridici. Masovni sprintevi su sami po sebi opasni, ne treba nam još da vozimo 80 km/h, napisao je Simon Geschke, vozač momčadi CCC. Nekadašnji sprinterski velikan Robbie McEwen, umirovljen od 2012., opleo je, pak, po biciklističkoj federaciji.

- Još dok sam bio aktivni biciklist upozoravao sam UCI da treba napraviti bolje ograde, koje će u ovakvim slučajevima bolje štiti bicikliste. No, i dalje se ništa nije promijenilo, a ove u Poljskoj su izgledale kao da su od plastike, razletile su se posvuda. To nije dovoljno dobra sigurnost za današnji biciklizam...

Linker
24. travanj 2024 11:11