StoryEditor
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
ČLANICA OLIMPIJSKOG ODBORA

‘Nova Kolindina karijera veliko je priznanje za Hrvatsku, ali meni je žao što tamo nisam uveo Janicu...‘

Kako je bivša predsjednica došla u ulogu da će odlučivati o svim bitnim pitanjima svjetskog sporta
Autor: Dean BauerObjavljeno: 12. lipanj 2020. 16:26

Prvi put od 2011. godine, a ukupno drugi put od osamostaljenja, Hrvatska će imati člana odnosno u ovom slučaju članicu Međunarodnog olimpijskog odbora. Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica države predložena je kao jedna od ukupno petero kandidata za nove članove MOO-a.

Prijedlog je to Izvršnog odbora MOO-a, dok je samo glasovanje po ovom pitanju ostavljeno za telefonsku sjednicu Skupštine ili Sesije MOO-a, 17. srpnja. Formalno dakle, tek za pet tjedana možemo očekivati službeno imenovanje naše bivše predsjednice za članicu najvišeg sportskog tijela na svijetu, ali de facto ovo možemo tretirati kao okončan posao. Iz nekoliko razloga.

Prvo, malo je vjerojatno za MOO kao jednu vrlo ozbiljnu profesionalnu organizaciju, a još više za njezin Izvršni odbor, da bi si dopustili takav neoprez predložiti kandidate, a da oni nisu besprijekornog životopisa i da nisu uvjerenja da će ih ostali članovi prihvatiti.

Drugo, Kolinda Grabar Kitarović je primjerice kandidatkinja predložena izravno od Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a. Teško onda da bi netko išao izravno protiv autoriteta čelnika svjetske olimpijske organizacije.

Ni Henry Kissinger nije imao veze sa sportom

Vijest iz Lausanne je primarno za Hrvatsku i naš sport silno ugledno priznanje jer valja znati da ne mora svaka država članica MOO-a dati i nekog svojeg predstavnika/icu. Tu valja dodatno i pojasniti kako član MOO-a službeno i nije predstavnik države iz koje dolazi, već isključivo i samo član MOO-a. Vijest sa sjednice Izvršnog odbora MOO-a je mnogima u Hrvatskoj bila začuđujuća i s gledišta da kandidatkinja Grabar Kitarović nikad nije bila aktivna sportašica ili dužnosnica.

Ništa čudno i neobično. Od danas točno 100 članova MOO-a, okvirno pola su bivši sportaši, olimpijci. Ostatak su članovi MOO-a (i opet ne svi) temeljem dužnosti koje su obnašali i obnašaju u različitim sportskim tijelima svojih država i to najčešće bilo kao političari ili okrunjene glave. Od danskog princa Frederika, Velikog vojvoda od Luksemburga, preko katarskog emira šeika Al-Thanija, do princa Wangchucka iz Butana ili pak jedne od članica koja nije ni sportašica, ni “plave krvi” poput Laure Chinchille iz Kostarike.

- Čuli ste za Henryja Kissingera, vrhunskog američkog političara, diplomata. Nije imao veze sa sportom, a bio je članom MOO-a, sada je počasni član - pojašnjava i Antun Vrdoljak.

Bivši član MOO iz Hrvatske (1995. - 2011.), a počasni član MOO-a od 2012. Konačno, pa baš je i Antun Vrdoljak kao političar postao predsjednik HOO-a i tako dospio i do MOO-a.

Član MOO-a nema plaću

Valja također naglasiti jer neki možda ne znaju, članstvo u MOO-u nije profesionalno radno mjesto, ali jasno da svaki član uživa povlastice kao što su plaćena putovanja i smještaj na svim OI, ili svuda gdje putuje kao službeni predstavnik MOO-a. Ujedno, MOO svakom članu na godišnjoj razini pokriva određeni iznos za troškove reprezentacije.

- Član MOO-a odlučuje o gradu domaćinu ljetnih i zimskih OI. Oni nadalje i posjećuju gradove kandidate, ocjenjuju ih. Član MOO-a odlučuje o sportovima koji će biti uvršteni ili izbačeni iz programa Igara. U biti svim najvažnijim pitanjima svjetskog sporta - nastavlja Antun Vrdoljak koji od svih Hrvata ipak ima logično daleko najviše iskustva kada je riječ radu i ovlastima člana MOO-a.

- Skup iznimno obrazovanih ljudi, to vam je MOO. Upućeni ljudi koji ne govore kad ne treba govoriti, već samo kada ih se pita ili kada imaju nešto reći. Velika je čast biti članom MOO-a, ali i obveza. Puno je putovanja, mnoga su vrlo daleka. Izgleda to i atraktivno, ali kada letite i po 12 sati, mijenjate klimu, vremenske zone, hranu... i tako često, nije baš ni ugodno. Što se kandidature Grabar Kitarović tiče, iz njega se zrcali i ugled Hrvatske. Ne možete biti član MOO-a iz neugledne države. Možete možda po sportskoj crti, ali po ovoj drugoj ne. To je priznanje našoj državi. Meni je samo žao što nisam i sam uspio, što mi kao država nismo uspjeli za članicu postaviti Janicu Kostelić.

Dvojica Hrvata u MOO-u

Prvi Hrvat koji je bio članom MOO-a, a od osamostaljenja države je Antun Vrdoljak. Izabran je 1995. u doba dok je bio predsjednik HOO-a, a mandat mu je prestao 2011. slijedom njegove životne dobi (nakon 80. godine). Od 2012. je počasni član MOO-a, što znači da nema pravo glasovati pri ikojoj odluci.

- To je crta finoće da se stare ljude ne opterećuje više s nečim što ne mogu podnositi. pojašnjava Vrdoljak.

No, ima ipak i još jedan Hrvat, član MOO-a od 2017. Etnički je Hrvat, Radi se naime o Nevenu Iliću iz Čilea, iz grada Antofagaste, hrvatskog podrijetla i koji s vremena na vrijeme i posjećuje domovinu predaka mu.

Kolinda Grabar Kitarović izravna je kandidatkinja predsjednika Bacha

Našu bivšu predsjednicu za kandidatkinju MOO-a nije predložio ni HOO, niti itko iz Hrvatske. Kolinda Grabar Kitarović je izravna kandidatkinja Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a.

Povod ili razlog kandidature nije nikakva globalna medijska eksponiranost Grabar Kitarović tijekom nogometnog SP u Rusiji, koja je u svijet sjajno prihvaćena, već besprijekoran životopis Kolinde Grabar Kitarović. Riječ je o osobi koja je bila veleposlanicom u SAD, ministricom vanjskih poslova, pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a i predsjednica jedne europske države. Svijet to prepoznaje i vrednuje.

- Kada je Bach kao predsjednik MOO-a gostovao u Hrvatskoj Kolinda Grabar Kitarović je kao tadašnja predsjednica organizirala dane otvorenih vrata posvećenih sportu. Bach je bio oduševljen organizacijom i kompletnom slikom koju je zatekao. Tom se prigodom i upoznao s Grabar Kitarović te su od tada u odličnim odnosima - kazao nam je Tomislav Madžar, koji je bio savjetnik predsjednice za sport.

Linker
17. lipanj 2020 03:03