Otvoreno more
NOVI BROJ OTVORENOG MORA

Novi leteći izazov za dvostrukog srebrnog olimpijca Tončija Stipanovića

Uz pomoć domaćih brodograditelja mogao bi napraviti veliki rezultat
Piše: Otvoreno moreObjavljeno: 01. listopad 2021. 18:58

S krajem turističke sezone na moru kreću velika međunarodna sportska natjecanja pa s posebnim zadovoljstvom predstavljamo zlatnu udičarku Marinu Mavrinac Matulju, brončanog strijelca Stjepka Kesića, te srebrne jedriličarke Eniu Ninčević i Mihaelu de Micheli Vitturi. Za dvostrukog olimpijca i friškog viceprvaka svijeta u zvijezdi Tončija Stipanovića očito nema pauze pa smo mu pripremili novi izazov u obliku leteće klase moth.

image
Tonči Stipanović
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Nemaju svi vlasnici brodova privilegij da im je ljubimac cijele godine privezan ispred kuće. Većina nautičara izvan sezone pošteno strepi za svoj brod kod svake vremenske nepogode. Jesu li konopi dobro pritegnuti, je li baterija dovoljno napunjena, radi li kaljužna pumpa… Od svih strahova najveći je onaj od požara koji svaku barku u tren oka može pretvoriti u hrpu pepela. Upravo takav događaj od prije deset godina ponukao je direktora marine Punat na razvoj senzora za siguran zimski san. Mali pametni uređaji imaju vlastitu bateriju i vezu s internetom tako da u svakome trenutku vlasnika i osoblje marine mogu alarmirati u slučaju pojave dima ili prodora vode. Sve o im korisnim igračkama donosimo u novom broju Otvorenog mora.

image
Nautička patrola Jutarnjeg lista.
Novinarska ekipa na jedrilici Grandioso, model Dufour 500 obilazi 33 marine od Umaga do Slanog.

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

O elektronici kao načinu suzbijanja divljanja skutera blizu obale već smo pisali, a sada donosimo prijedlog da se na isti način obuzdaju sva brza plovila i podigne razina sigurnosti kupača i ostalih sudionika u pomorskom prometu. S današnjom tehnologijom je moguće napraviti čuda samo je potrebna vizija zakonodavaca i potpora svih 130 tisuća vlasnika plovila u Jadranu koji u špici sezone svjedoče sve većem kaosu.

Uz novosti i zanimljivosti iz svijeta nautike i ribolova, pročitajte pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Šime Duvančića, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

Linker
23. listopad 2021 13:52