Andrija Mikuljan, Josip Sikavica, Miran Maričić i trener - izbornik Siniša Vitez sa zlatom iz Bakua

 Privatna arhiva
STRELJAŠTVO

Novi pothvat hrvatskih strijelaca na Svjetskom kupu: Muške puške zlatne u trostavu!

Treća je to medalja koju je na ovom natjecanju osvojio Miran Maričić, i druga za mladog Josipa Sikavicu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. lipanj 2022. 18:04

Novi pothvat hrvatskih strijelaca na Svjetskom kupu koji se održava u Bakuu. Dakle, imamo prvo zlato u Bakuu, nakon srebra i dvije bronce, a to je treća medalja koju je na ovom natjecanju osvojio Miran Maričić, ali i druga koju je u svom prvom seniorskom nastupu na velikoj sceni osvojio mladi Josip Sikavica. Ovoga puta tim koji je predvodio Miran Maričić u trostavu bio je zlatni, premda u njemu nije bilo prve puške Petra Gorše i to uspjehu još više daje na težini. Za Hrvatsku je ove sezone na velikim natjecanjima to 14. medalje uopće i to nas svrstava među najbolje na svijetu. Senzacionalno u najmanju ruku, takvu sezonu nikad dosad još nismo imali. Medaljašima Glasnovićima, Cernogorazu, Gorši, Maričiću i Petanjeku sada su se priključili i Mikuljan i Sikavica i to je već lijepa brojka za veliku scenu.

Hrvatski tim u trostavu nastupio je u sastavu Miran Maričić – Josip Sikavica i Andrija Mikuljan. U kvalifikacijama je bio senzacionalni prvi i izborio mjesto među osam najboljih. Briljantan nastup imao je Miran Maričić s ostvarenih 442 24X, Sikavica je opalio 435 23x, a Mikuljan 435 22x. U sudaru među osam najboljih bili su drugoplasirani iza Indijaca i s tom pozicijom izborili dvoboj za zlatnu medalju. Ponovo je prednjačio Maričić sa 294 17x, slijedili su Sikavica sa 293 15x i Mikuljan sa 289 15x. A onda su u velikom finalu pomeli Indiju sa 17:7, s četiri pobjedničke serije za redom i odnijeli zlato za Hrvatsku.

- Imali smo sjajan doseg u kvalifikacijama i finalu. Andija je pucao klećeći Sikavica ležeći, ja stojeći, Indijci su stariji i iskusniji od nas, ali smo ih dobili u vrhunskom meču što je savršena podloga za sva natjecanja koja ans očekuju dalje. Uvjeti su bili jako teški, pobijedili smo i vjetar, a s prosjekom 23 godine to je velika stvar - komentirao je nakon zlata Miran Maričić.

To je bilo četvrto zlato za naše streljaštvo ove sezone, jedno je u zračnoj puški odnio Gorša u Riju, drugo trapaši (braća Glasnović i Cernogoraz) u Lonatu, treće tim zračnom puškom (Gorša, Maričić, Petanjek) u Kairu.

Trostav su imale i žene, Marta Zeljković bila je vrlo dobra 11. s 586 krugova, isto kao i finalistica Slovenka Urška Kuharić. I tu smo sve bliže željenom finalu. Zlato je odnijela Dankinja Ibsen ispred Indijke Modgil i Korejke Lee. U timskom trostavu kod žena od zlata do bronce poredak je Norveška, Kazahstan, Poljska.

Linker
25. travanj 2024 20:11