StoryEditor
Grant Dalton (lijevo)
 CHRIS CAMERON
UVERTIRA VELIKOG NATJECANJA

Novozelanđani otkrili unutarnje neprijatelje u velikoj špijunaži: ‘Važno je da smo ih zaustavili‘

Sumnja se da su odavali tajne vezane za financije i tehnologiju jedrilica.
Autor: HINAObjavljeno: 30. lipanj 2020. 15:01

Novozelandski Team New Zealand (TNZ), koji se priprema za obranu naslova Americas Cupa od 6. do 21. ožujka u Aucklandu, u utorak je objavio da je otpustio nekolicinu zaposlenika za koje se sumnja da su špijunirali za druge ekipe u ovom 169 godina starom i najprestižnijem jedriličarskom natjecanju na svijetu. 

Novozelanđani su priznali da istražuju koliko su špijuni naštetili ekipi, a sumnja se da su odavali tajne vezane za financije i tehnologiju jedrilica. Otpušteni zaposlenici nisu radili izravno s tehnologijom jedrilica, već u drugim odjelima. 

"Nismo sto posto sigurni u ono što su htjeli ili što su dobili, ali je važno da smo ih zaustavili", kazao je šef TNZ-a Grant Dalton, dodajući kako su špijunirali za "nekog iz Europe".

America's Cup, jedno od najstarijih sportskih natjecanja na svijetu, oduvijek je obilovalo industrijskom špijunažom s obzirom da je svakoj momčadi omogoćuno razvijanje najsuvremenije tehnologije brodova, a tehničke inovacije su počesto bile i ključne za pobjedu. 

Tako je 2013. godine kažnjen američki Oracle zbog špijuniranja talijanske Luna Rose, a osvajač ovog natjecanja Amerikanac Jimmy Spithill priznao je da svi timovi vježbaju špijunažu. "To je poput Jamesa Bonda ili CIA-e. Svatko ima svoje timove koje špijuniraju ili provode kontraobavještajne mjere, a s obzirom da su proračuni svake ekipe u rangu najbogatijih nogometnih klubova, novac nije problem".

Novo, 36. izdanje America's Cup započet će u siječnju nadmetanjem izazivača iz Italije, Velike Britanije i SAD-a, a pobjednik će se u velikom finalu sučeliti Novozelanđanima, koji su naslov osvojili prije tri godine na Bermudima. 

Novi Zeland je uložio više od 120 milijuna novozelandskih dolara (68 milijuna eura) u organizaciju izdanja 2021. godine, a za razliku od prošlog izdanja, kada se jedrilo na gigantskim trimaranima (trotrupcima), u zaljevu Hauraki pored Aucklanda jedrit će se na 25-metarskim jednotrupcima.

Od prvog izdanja Americas Cupa 1851. godine pobjednici su bile samo američke jedrilice, pa je trofej bio zakovan najvećim čavlima u prostorijama u američkom gradu Newportu, sve dok 1987. godine nisu senzacionalno slavili Australci. Otad su triput naslov osvajali Novozelanđani, a dvaput Švicarci. 

Linker
08. srpanj 2020 14:08