ALEN MEDJIC/CROPIX
NASTUPA VEĆ OVE GODINE

Procurilo ime novog protivnika Filipa Hrgovića: Hrvatski teškaš bit će dio velikog boksačkog spektakla!?

Rijetki su očekivali ovo ime, izgleda da još uvijek nećemo gledati dugonajavljivani meč
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. studeni 2021. 18:16

Početkom prosinca, točnije 4. XII. u MGM Grand Areni u Las Vegasu među konopce će David Haney i Joseph Diaz. Riječ je o borbi za naslov svjetskog prvaka u lakoj kategoriji po WBC-u. Iste večeri bi navodno, kao predborba u ring trebao i Filip Hrgović. Napominjemo, trebao bi, budući da smo se dosad već u previše navrata "opekli" i najavljivali Hrgovićeve mečeve koji se nisu dogodili i suparnike koji su se promijenili.

Sada bi mu suparnik trebao biti ne odveć poznati Amerikanac Scott Alexander, 32.godišnjak koji dosad u karijeri ima 16-4 uz 2 remija. Na specijaliziranoj mrežnoj stranici boxrec, Alexander je 178. teškaš svijeta. Na istoj je stranici Hrgović trenutačno 33-ti, no valja pripomenuti kako je riječ o u najvećem dijelu čisto statističkom izračunu u koji se uvodi broj borbi, omjer pobjeda i poraza, broj odboksanih rundi itd. Iako, načelno je ovaj poredak dosta mjerodavan, u svakom slučaju dobar pokazatelj. Valja pripomenuti da je Hrgović po službenoj WBC listi teškaša i dalje na 9. mjestu izazivača za pojas; na WBA-ovoj listi je na 13. mjestu, na WBO-ovoj je 12-ti, a najbolji stoji na IBF-ovom popisu gdje je čak na 3. mjestu izazivača. Ovaj potonji popis je ipak malo nam sumnjičav jer se primjerice iza Hrgovića nalaze Joseph Parker na 4. mjestu, pa Anthony Joshua na 5. mjestu, pa dalje redom Tony Yoka, Joe Joyce itd.

Ostvari li se borba Hrgovića protiv Alexandera, to je i opet znatno ispod kvalitativne razine jednog Martina Bakolea kojeg su najavljivali "do jučer" iz Hrgovićevog stožera, te im se i opet izjalovilo.

No, zato jedan drugi hrvatski teškaš, Zagrepčanin Alen Babić očigledno raste i to značajno. U novoj kategoriji (do 101.6 kg) i koja je smještena između lakoteške i teške, Alen Babić je postao treći izazivač prvom svjetskom prvaku u ovoj kategoriji, Oscaru Rivasu iz Kolumbije. Bit će zanimljivo gledati tko će od njih dvojice, Hrgović ili babić prvi doći u priliku boksati za naslov svjetskog prvaka, te hoće li se to dogoditi već sljedeće godine, 2022.

Linker
17. studeni 2021 18:19