Kliment Kolesnikov
 JONATHAN NACKSTRAND Afp
PREGLED DANA

Rusi prekinuli veliki niz Amerikanaca! Pogledajte gdje se nakon dana bez medalja nalazi Hrvatska

U utorak je na Olimpijskim igrama u Tokiju podijeljeno 22 kompleta medalja.
Piše: HINAObjavljeno: 27. srpanj 2021. 17:42

Ruski plivači Jevgenij Rilov i Kliment Kolesnikov osvojili su zlatnu i srebrnu medalju na 100m leđno i time prekinuli niz američkih pobjednika u ovoj disciplini koji je trajao od Igara 1996. u Atlanti. Rilov je pritom postao i prvi Europljanin koji je ovu dionicu preplivao za manje od 52 sekunde (51.98) na kojoj je u tokijskom finalu štopericu zaustavio njegov reprezentativni kolega Kolesnikov. Brončanu medalju je osvojio svjetski rekorder i branitelj naslova iz Rio de Janeira Amerikanac Ryan Murphy (52.19).

U istoj disciplini u ženskoj konkurenciji zlato je osvojila Australka Kaylee McKeown i u sjajnom finišu doplivala i do novog olimpijskog rekorda (57.47 sekundi) koji je za samo dvije stotinke lošiji od njezinog svjetskog rekorda ostvarenog na australskim kvalifikacijama u lipnju. Srebrna medalja pripala je Kanađanki Kylie Masse (57.72), a Amerikanka Regan Smith je doplivala do bronce (58.05).

Na 100m prsno slavila je 17-godišnja plivačica s Aljaske Lydia Jacoby (1:04.95 minuta) donijevši reprezentaciji SAD-a zlato koje se očekivalo od svjetske rekorderke Lilly King. No, King se morala zadovoljiti samo s broncom (1:05.54), a između dvije Amerikanke se ugurala Južnoafrikanka Tatjana Schoenmaker (1:05.22).

Dvostruki trijumf na 200m slobodno kod plivača ostvarili su reprezentativci Velike Britanije. Tom Dean je osvojio naslov olimpijskog pobjednika (1:44.22 minute) sa samo četiri stotinke boljim rezultatom od bivšeg europskog prvaka u ovoj disciplini, sunarodnjaka Duncana Scotta (1:44.26). Iz osme staze je do bronce doplivao Brazilac Fernando Scheffer (1:44.66).

Ruska ženska gimnastička reprezentacija osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u višeboju. Lilija Ahajmova, Viktorija Listunova, Angelina Melnikova i Vladislava Urazova u finalu su osvojile 169.528 bodova i detronizirale Amerikanke, koje su osvajale ekipno zlato u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. godine. Amerikanke su sa 166.096 bodova osvojile srebro, prvenstveno zbog nespremnosti njihove heroine s Igara u Riju Simone Biles. Osvajačica četiri zlata otprije pet godina Biles u utorak je izvela samo jedan preskok nakon kojega je napustila natjecanje. Prema nekim izvještajima, Biles je odustala od daljnjeg sudjelovanja u ekipnom finalu zbog ozljede, a prema nekima zbog mentalnih problema. Bez Biles, Jordan Chiles, Sunisa Lee i Grace Mc Callum su držale korak s Ruskinjama sve do posljednje sprave partera, no na toj je spravi Chiles podbacila, pa su Ruskinje na kraju sakupile gotovo dva i pol boda više. Broncu su osvojile Britanke Jennifer Gadirova, Jessica Gadirova, Alice Kinsella i Amelie Morgan sa 164.096 bodova, 0.458 više od četvrtih Talijanki. Ovo je prvo zlato za Rusiju u ženskom višeboju još od Barcelone 1992. godine kada je nastupala pod imenom Zajednica neovisnih država.

Srpska tekvondoašica Milica Mandić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji iznad 67 kg, dok je Rus Vladislav Larin zlatni u kategoriji iznad 80 kg. Mandić je u finalu pobijedila Južnokoreanku Lee Da-bin sa 10-7 i to joj je drugo olimpijsko zlato u karijeri nakon Londona 2012. godine. Larin je u finalu slavio protiv predstavnika Sjeverne Makedonije Dejana Georgievskijeg sa 15-9. U kategoriji preko 67 kg broncu su osvojile Britanka Bianca Walkden i Francuskinja Althea Laurin, dok su Kubanac Rafael Yunier Alba Castillo i Južnokoreanac In Kyo Don brončani u kategoriji iznad 80 kg. Srebro Lee i bronca In Kyo Dona znači da je Južna Koreja, domovina tekvondoa, prvi put od uvođenja tog sporta na OI 2000., nije u njemu osvojila ni jednu zlatnu medalju.

Japanski džudoka Takanari Nagase osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 81 kg pobijedivši u finalu Mongolca Saeida Mollaeija koji se prije borio za Iran. Nagase je u borbi za 'zlatni bod' slavio wazaarijem i tako donio Japanu šesti olimpijski naslov u judu od početka Igara. Brončane medalje u ovoj kategoriji su podijeljene Belgijcu Matthiasu Casseu i Austrijancu Shamilu Borchashviliju.

Francuska džudašica, peterostruka svjetska i europska prvakinja, Clarisse Agbegnenou je osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 63 kg pobijedivši u finalu Slovenku Tinu Trstenjak. Francuskinja je slavila u borbi za 'zlatni bod' waza-arijem protiv Trstenjak koja je od nje bila bolja u finalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. Brončane medalje su osvojile Kanađanka Catherine Beauchemin-Pinard i Talijanka Maria Centracchio.

U utorak je nastavljena kineska žetva medalja u streljaštvu s dva nova zlatna odličja osvojena u novim disciplinama, natjecanju mješovitih ekipa u gađanju zračnim pištoljem i zračnom puškom. Prvo su Ranxin Jiang i Wei Pang osvojili naslov olimpijskih pobjednika u pištolju, pobijedivši u napetom meču za zlatnu medalju Ruse Vitalinu Bacaraškinu i Artjoma Černousova sa 16-14. Odluka o zlatu pala je u zadnjoj seriji, u kojoj su Jiang (10,7) i Pang (10,1) imali za pola kruga bolji rezultat od Bacaraškine (10,5) i Černousova (9,8), a podbacio je ruski pištoljaš. U meču za brončano odličje Ukrajinci Olena Kostevič i Oleh Omelčuk su sa 16-12 pobijedili srpski par Zoranu Arunović i Damira Mikeca. U natjecanju zračnom puškom kineski par Qian Yang i Haoran Yang do zlata je stigao sjajnom završnicom u meču za naslov olimpijskih pobjednika, pobijedivši Amerikance Mary Tucker i Lucasa Kozenieskog u četiri od posljednjih pet serija za konačnih 17-13. Za Qian Yang je to drugo zlato na ovim Igrama na kojima je slavila i u pojedinačnoj konkurenciji u zračnoj pušci, dok je Haoran Yang zlato pridružio bronci iz pojedinačnog natjecanja. U meču za broncu trijumfirali su Rusi Julia Karimova i Sergej Kamenskij pobijedivši sa 17-9 južnokorejski par Eunji Kwon - Taeyun Nam. Nakon četiri dana streljačkih natjecanja Kina ima tri zlata, jedno srebro i četiri bronce.

Švicarka Jolanda Neff osvojila je zlatnu medalju u ženskoj utrci brdskog biciklizma, dok su srebro i broncu uzele također ŠvIcarke. Bivša svjetska prvakinja Neff rano je preuzela vodstvo nakon kaotičnog starta, a onda je bez greške došla do pobjede s prednošću od minute i deset sekundi ispred svoje reprezentativne kolegice Sine Frei. Linda Indergand je upotpunila švicarsku dominaciju u ovoj utrci osvojivši broncu.

Triatlonka Flora Duffy postala je prva sportašica u povijesti olimpijskih igara koja je pod zastavom Bermude osvojila naslov olimpijske pobjednice. To je ukupno druga medalja u povijesti za ovu otočnu državu, britanski teritorij u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, a prvu je osvojio boksač Clarance Hill 1976. u Montrealu, gdje je bio treći u teškoj kategoriji. Srebrnu medalju osvojila je Britanka Georgina Taylor-Brown sa zaostatkom od 1:14 minuta za pobjednicom, a treća je bila Amerikanka Katie Zaferes, koja je ciljem prošla 1:27 minuta nakon Duffy.

Ženska reprezentacija Japana osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u softbolu, sportu koji se u Tokiju vratio u program OI nakon 13 godina, u finalu su Japanke svladale Amerikanke sa 2-0. Japanke su odličnim bacanjima zadržale svoje suparnice bez ijednog osvojenog boda, dok su one uspjele poentirati po jednom u četvrtoj i petoj izmjeni. Japan je tako "obranio" naslov iz Pekinga 2008., jer je bio najbolji i na posljednjem održanom turniru prije ovog. Broncu je osvojila reprezentacija Kanade koja je u susretu za treće mjesto svladala Meksiko sa 3-2.

Njemačka 29-godišnja kajakašica Ricarda Funk u svom je debitantskom olimpijskom nastupu osvojila zlatno odličje u slalomu, što joj je najveći uspjeh u karijeri nakon što je na svjetskim prvenstvima jednom osvojila srebro, a dvaput bila treća. Funk je do olimpijskog zlata došla kombinacijom brze i precizne vožnje, u kojoj nije napravila nijednu pogrešku i za 105.50 sekundi svladala stazu na kojoj je bilo 25 vrata. Nešto više od sekunde (1.13) za Njemicom je zaostala Maialen Chourraut, što je braniteljici naslova iz Rio de Janeira u Tokiju bilo dovoljno za srebro. Time je 38-godišnja Španjolka popunila kolekciju olimpijskih medalja, jer je 2012. u Londonu osvojila broncu. Iako je na kraju završila na pobjedničkom postolju i s broncom oko vrata, najveće razočaranje finala doživjela je favortkinja natjecanja 27-godišnja Australka Jessica Fox, trostruka svjetska prvakinja u ovoj disciplini, srebrna iz Londona 2012. i brončana iz Rija. Naime, Fox je imala uvjerljivo najbrže vrijeme (102.73), ali je dotaknula četvrta i pretposljednja vrata, zaradila četiri sekunde kazne te time izgubila zlato.

Kineskinje Chen Yuxi i Zhang Jiaqi osvojile su zlatnu medalju u sinkroniziranim skokovima u vodu s tornja 10 m. Amerikanke Jessica Parratto i Delaney Schnell su srebrne, dok su Gabriela Agundez Garcia i Alejandra Orozco Loza iz Meksika uzele brončanu medalju. Petnaestogodišnja Yuxi i 17-godišnja Jiaqi su od početka natjecanja vodile i na kraju su osvoijile ukupno 363.78 bodova, 50 više od srebrnih Amerikanki (310.80), dok su Meksikanke do trećeg mjesta došle sa 299.70 bodova.

Kanađanka Maude Charron (28) osvojila je naslov olimpijske pobjendice u dizanju utega u kategoriji do 64 kilograma. Aktualna panamerička prvakinja do zlata je stigla sa 236 podignutih kilograma, 105 u trzaju te 131 u izbačaju čime je za četiri kilograma nadmašila srebrnu Talijanku Giorgiju Bordignon, a za šest kilograma brončanu Tajvanku Wen-Huei Chen, aktualnu azijsku prvakinju. Tajvanka Hsing-Chun Kuo osvojila je svoj prvi naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 59 kg, podignuvši 236 kg (103 kg u trzaju i 133 kg u izbačaju) što je novi olimpijski rekord. Za 27-godišnju Kuo je ovo druga olimpijska medalja, nakon što je prije pet godina u Rio de Janeiru osvojila brončano odličje. Srebrno odličje osvojila je 21-godišnja Turkmenistanka Polina Gurjeva koja je podigla 217 kg (96+121) i tako ušla u olimpijsku povijest kao prva osvajačica odličja za ovu azijsku državu koja se samostalno na olimpijskim igrama natječe od Atlante 1996. Brončana medalja ostaje u Japanu, a osvojila ju je 28-godišnja Mikiko Andoh s podignutih 214 kg (94+120).

Estonija je osvojila zlatnu medalju u ekipnom mačevanju u disciplini mač pobijedivši u finalu Južnu Koreju. Estonska ekipa, koju su činile Katrina Lehis, brončana u pojedinačnoj konkurenciji u subotu, Julia Beljajeva te Erika Kirpu, sa 36-32 je pobijedila Južnu Koreju (Choi In-jeong, Kang Young-mi, Song Sera i Lee Hye-in) kojoj je ovo srebro prva ekipna medalja u zadnjih devet godina. Bronca je pripala Talijankama Rosselli Fiamingo, Federici Isoli i Mari Navarria koje su sa 23-21 pobijedile Kineskinje, srebrne s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.

Njemačka je obranila ekipno zlato u dresuri, dok je srebro pripalo ekipi SAD-a, a bronca Velikoj Britaniji. Njemačku ekipu činil su svjetski broj jedan u dresuri Isabell Werth te Jessica von Bredow-Werndl i Dorothee Schneider. Njemačka je osvojila svaku zlatnu medalju u dresuri ekipno od 1984. osim 2012. kada je Velika Britanija uzela naslov olimpijskih pobjednika u toj disciplini. Što se tiče Werthm koja ima najviše olimpijskih medalja u ovom sportu, to joj je 11. medalja s kobilom Bella Rose. SAD su do srebra vodili Sabine Schut-Kery i Steffen Peters koji su rođeni u Njemačkoj, uz Adrienne Lyle. Ekipu Velike Britanije činili su Charlotte Dujardin, Charlotte Fry i Carl Hester.

Brazilac Italo Ferreira i Amerikanka Carissa Moore ušli su u povijest kao prvi olimpijski pobjednici u surfingu. Ferreira je u finalu pobijedio Japanca Kanoa Igarashija i to nakon što je slomio dasku, dok je 28-godišnja Moore, koja je smatrana velikom favoritkinjom prije natjecanja, slavila protiv Južnoafrikanke Briane Buitendag. U muškoj konkurenciji broncu je osvojio Australac Owen Wright nakon napete 35-minutne borbe s prvim surferom svijeta Brazilcem Gabrielom Medinom, dok je Japanka Amuro Tsuzuki bila bolja od 19-godišnje Amerikanke Caroline Marks u borbi za broncu u ženskoj konkurenciji.

Linker
18. travanj 2024 06:43