StoryEditor
Vladimir Putin
 MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP
Našli se na udaru

Ruska drama, sportaši se za pomoć obratili Putinu: ‘Situacija je užasna, na rubu smo katastrofe‘

Atletičari kojima prijeti potpuna zabrana nastupa za pomoć se obratili i predsjedniku
Autor: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. lipanj 2020. 16:58

U ruskom sportu ovih dana ponovno vrije. Ne plati li Ruski atletski savez (VFLA) do srijede pet milijuna dolara Svjetskoj atletici (WA), ruski atletičari neće moći nastupati na međunarodnim natjecanjima čak ni u neutralnom statusu, kako je to bilo posljednjih godina.

Zbog sustavnog kršenja antidopinških pravila, WA je još prije pet godina suspendirala Rusiju, pa je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru pravo nastupa dobila samo daljašica Darija Klišina. Uskoro se i cijeli ruski sport našao na udaru, tako da je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu dozvolu za nastup dobio samo dio ruskih sportaša, i to samo onih koji ni u tragovima nisu bili povezani ni s kakvom dopinškom aferom.

U prosincu je Rusima na četiri godine zabranjen nastup pod vlastitom zastavom na međunarodnim natjecanjima u većini sportova, a sada je atletika otišla korak dalje. Zbog dokazanog pomaganja visašu Danilu Lisenku da izbjegne doping-test, VFLA je u ožujku dobio kaznu od deset milijuna dolara, s time da polovica tog iznosa mora biti uplaćena do 1. srpnja.
 

U protivnome, čak ni oni čisti atletičari, poput trostruke svjetske prvakinje u skoku u vis Marije Lasickene, više neće imati pravo nastupa u statusu “neutralaca”. Rusi tvrde da nemaju novca i situacija je trenutno vrlo neugodna.

Lasickene je, sa svjetskom prvakinjom u skoku s motkom Anželikom Sidorenko i svjetskim doprvakom na 110 metara prepone Sergejem Šubenkovim, prije nekoliko dana poslala pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i molila ga da se uključi u spor i pokuša pronaći rješenje.

“Situacija u ruskoj atletici je užasna. Na rubu smo katastrofe”, stoji u pismu koje je primio Putin.
Nakon toga je i VFLA-ova Komisija sportaša, na čijem je čelu proslavljena motkašica Jelena Isinbajeva, uputila pismo WA-u i Međunarodnom olimpijskom odboru.

“Želimo vam skrenuti pažnju na činjenicu da, prema našem mišljenju, Svjetska atletika nema pravo čistim ruskim sportašima, koji prolaze kroz strogu selekciju i najozbiljnije provjere, odbiti priliku da nastupaju na međunarodnim natjecanjima, barem u neutralnom statusu. Prema našem mišljenju, uskraćivanje takve mogućnosti je grubo kršenje sportskih načela i prava čistih sportaša”, stoji u pismu.

Međutim, očito ni svi ruski atletičari nisu na istoj liniji. Lasickene se ogradila od pisma koje je potpisala Isinbajeva, ustvrdivši da uopće nije konstruktivno, te da je sada jedina šansa u plaćanju spomenutog iznosa. Ruska drama se nastavlja, a u novom činu bi na udaru očito mogli biti i oni pojedinci koji dosad ništa nisu skrivili... 

Linker
30. lipanj 2020 16:58