ATTILA KISBENEDEK Afp
ODLIČAN REZULTAT

Sjajan ulazak u novi olimpijski ciklus: Barbara srebrna na pariškom Grand Slamu!

‘Mislim da sam osigurala broj 1 na rang-listi, trener veli da jesam. Očekuje nas još Baku...‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. listopad 2021. 17:20

Najbolja hrvatska judašica, najbolja sportašica Hrvatske 2020. u izboru Sportskih novosti, Barbara Matić, sjajno je ušla u novi olimpijski ciklus. U Parizu, na Grand Slamu turniru koji donosi i velik broj bodova za Olimpijske igre u Parizu 2024., Barbara je osvojila srebro.

Nedjelju u Gradu svjetlosti i ljubavi, Barbara je otvorila pobjedama u četvrtfinalu kategorije do 70 kg (u 1. je kolu bila slobodna) nad Mongolkom Eenkchimeng Tserendulam, da bi u polufinalu bila bolja i od Britanke Kelly Petersen Pollard. Za zlato se borila protiv Saki Niizoe iz Japana koja je ipak bila bolja, nadmudrivši Barbaru ipponom nakon malo više od dvije i pol minute borbe.

- Zadovoljna sam sa svim borbama dana, pa čak i s finalnom sve do tog trenutka kada smo iz garda pale u parter, ali mi je ostao 'čisti' vrat, djelomice me i gušila jer me htjela okrenuti u zahvat. Ja sam nju htjela okrenuti, no kako sam se i ja pokušala okrenula jednostavno sam ostala ležati, nisam više imala snage za osloboditi se. Mislim da sam osigurala broj 1 na rang-listi. Trener veli da jesam. Očekuje nas još Baku do kraja godine. U Abu Dhabi neću ići - rekla je Barbara nakon nastupa.

Samo nastaviti tako

- Mislim da možemo biti zadovoljni s nastupom jer je ovo Barbari bio i prvi turnir nakon Olimpijskih gara u Tokiju - veli trener Vladimir Preradović, izbornik hrvatske ženske judaške reprezentacije.

- Naravno, nismo još po meni na 100% snage, mogućnosti, tako da još ima puno prostora za napredak, za obaviti neka poboljšanja. Generalno smo ipak zadovoljni jer smo osjetili Pariz, budući ili sljedeći olimpijski grad, osjetili smo konačno i jedan turnir s ponovo publikom na tribinama. Nemam Barbari što zamjeriti, dobro je odradila sve nastupe, pokazala je klasu, bila na postolju. Treba samo nastaviti tako i dalje, te s optimizmom gledam na svako sljedeće natjecanje.

U finalni se blok plasirao i teškaš Zlatko Kumrić! Splićanin je u kategoriji do 100 kg prvo pobijedio Nicolasa pavlovskog iz Francuske, zatim Brazilca Lucasa Limu, da bi mu polufinale donijelo za suparnika Rusa Armana Adamiana. Ostala je još nada u medalju, u srazu za broncu, no i tu je Zlatkov suparnik bio bolji. Gruzijac Onise Saneblidze dobio ga je donekle lagano, a u biti i na iskustvo uz poneku Zlatkovu taktičku pogrešku.

Pauza cijelo ljeto

- Cijeli dan je bio malo naporan. Prve dvije borbe odlično i sve u redu, da bi zadnje dvije završio... a, tako kako jesam. Protiv Gruzijca sam za broncu ušao “premekano”. Mislio sam da će borba u biti nešto dulja, ali Gruzijac je vrlo iskusan, kaznio me s dva bacanja i takoreći me na paniku dobio - prvo je što će iz Pariza Zlatko Kumrić.

- Pariz je inače meni grad u kojem se baš dobro osjećam, volim se tu boriti. Sad su prvi put konačno pustili i publiku, a Pariz i Francuska je, to morate znati obožavatelji juda. Ne znam koliko je bilo, ali između 10 i 15.000 ljudi. To su sve ujedno navijači koji razumiju judo, pa mi je zato i gušt se ovdje boriti. Sve u svemu, meni je ovo dobar povratak. Zadnja mi je borba bila Svjetsko prvenstvo u Budimpešti prije četiri mjeseca, tako da sam cijelo ljeto “udrija pauzu”, takoreći nisam ni trenirao. Odmorio sam glavu, tako da sam sada praktički malo ipak nespreman, nedostaje malo kondicije ipak. U tom kontekstu sam onda zadovoljan, a sljedeće za što se pripremam je Grand Slam u Bakuu za 2-3 tjedna - zaključio je Zlatko Kumrić.

Linker
25. travanj 2024 05:38