Filip Jurišić
 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
EUROPSKI VICEPRVAK

Sjajni Filip Jurišić uzeo srebro na Europskom prvenstvu! Splitska tvornica odličja nastavlja ‘štancati‘

Već sljedećeg mjeseca Jurišić ima priliku za svjetsku medalju u Barceloni.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. listopad 2021. 18:07

Tvornica medalja Jedriličarskog kluba Mornar štanca i dalje, Filip Jurišić je postao europski viceprvak u klasi laser u bugarskoj Varni. Jedriličaru sa Hvara ovo je prva medalja u karijeri, po nju je došao u Bugarsku, za to se pripremao cijelu ovu sezonu znajući da mora iskoristiti priliku, koja se otvarala. Europsko prvenstvo samo dva mjeseca nakon Olimpijskih igara u Tokiju bilo je lišeno nekih zvijezda, između ostalog i dvostrukog srebrnog olimpijca Tonča Stipanovića, ali još uvijek itekako jako. Kako je i Jurišić u vrhu klase laser, a lani je u Gdanjsku bio četvrti, tražio je iskorak i zaslužio ga kontinuirano dobrim jedrenjem u šest napornih dana. Vjetar nije puhao ispod dvanaest čvorova, kiša je bila sveprisutna, valovi ponekad i preveliki.

Jurišić je uoči posljednjeg dana bio treći i popeo se na 2. mjesto sa samo jednom regatom. Za njegov skok vrijedan srebra "zaslužan" je Pavlos Kontides, koji je zakazao, tek 17. mjesto, uz puno oscilacija tijekom tjedna, pa je Cipranin na kraju završio na petom mjestu. Jurišić je imao 39 bodova, zlatni Michael Beckett (23) je bio nedodirljiv, a treći je Mađar Jonatan Vadnai (43), još jedan iz "skupine nesvrstanih", male skupine jedriličara koji treniraju pod paskom Joze Jakelića. Treneru Mornara je, pak, Jurišićeva medalja 19. s najvećih natjecanja. Najviše su ih osvojili Stipanović i Kontides, a prije njih trojice bio je još Mate Arapov.

- Jako sam sretan, ne mogu niti opisati kako se točno osjećam - rekao je 29-godišnji član Mornara.

- Tonči i Pavlos su mi govorili da je uvijek tako kad se osvoji prva medalja. Inače sam vrlo umoran. Ovih šest dana je bilo izuzetno naporno, valovi, vjetar, kiša. S time da smo došli u ljetovalište, a odlazimo kao da smo u Sibiru. Neću se buniti.

Konstantno je jedrio od početka do kraja, osim drugog plova u kojem je prošao kroz cilj na 20. mjestu.

- Realno, to je jedina lošija regata, kroz koju sam padao u poretku. Sve ostale su bile progresivne. Konkurencija je bila jaka kao što je uvijek u laseru. U redu, nije bilo Tonča i još nekoliko olimpijaca, ali svih sam njih pobjeđivao. Drago mi je da je iz mlađe garde medalju uzeo i naš Mađar Jonatan, on je dio ekipe. Pavlos je, na žalost, slabije jedrio u finalu, pogotovo posljednjeg dana.

Odmora praktički nema, sljedećeg mjeseca je Svjetsko prvenstvo u Barceloni.

- Tako je, pet dana sam dobio slobodno da riješim neke obaveze, a oko 20. ovoga mjeseca selimo u Barcelonu i ostajemo tamo do kraja Svjetskog. Nešto više od dvadeset dana.

Jurišićeva medalja nije jedina za hrvatsko jedrenje u Varni, niti za Mornar. Naime, osvojene su još dvije u laser radialu za jedriličare, što je neolimpijska klasa. U konkurenciji 26 natjecatelja zlato je uvjerljivo uzeo Stipe Gašpić, jedan od samo pet seniora u tom društvu, dok je bronca u U-21 kategoriji pripala Božidaru Golubiću.

Jelena Vorobjeva je bila osma u laser radialu, olimpijka iz Tokija je mogla puno bolje da je izbjegla loš ulaz u prvenstvo (26, 35, 64). U sljedećih sedam regata nije bila ispod 16. mjesta, ali ovo je svejedno njen najbolji rezultat otkako se prebacila u laser radial i dobila hrvatsko državljanstvo prije nekoliko godina.

Linker
16. travanj 2024 02:40