Navid Afkari
 Screenshot: Instagram
KONTROVERZNI SPORAZUM

Skandalozan potez Srba naljutio svijet i izazvao osudu međunarodne zajednice, prijete i sportske sankcije

Cijeli je svijet nakon izricanja kazne bio ustao u Afkarijevu obranu i tražio odgodu smaknuća
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. listopad 2020. 14:35

U Teheranu su Memorandum o razumijevanju ili svojevrsni sporazum o suradnji potpisali predsjednici nacionalnih hrvačkih saveza Irana i Srbije. Na prvi pogled vijest i ne bi bila bitna da prije mjesec dana, iranske vlasti nisu izvele smrtnu kaznu nad jednim od najboljih iranskih, ali i svjetski uspješnim hrvačem, Navidom Afkarijem (27), višestrukim prvakom Irana.


On je optužen na smrt, a kazna izvršena 12. rujna, budući da je navodno prije dvije godine tijekom demokratskih prosvjeda ubio jednog pripadnika Revolucionarne garde, elitnih postrojba Iranske vojske.

Cijeli je svijet nakon izricanja kazne bio ustao u Afkarijevu obranu i tražio odgodu smaknuća, no to nije urodilo plodom. Održani su i prosvjedi iranskog iseljeništva u New Yorku, Torontu, Rimu, Hamburgu, Malmöu, Parizu, Washingtonu, Edmontonu, Den Haagu, Bernu, Hamburgu, Bruxellesu, Winnipegu, Frankfurtu, Londonu, Berlinu, Göteborgu, Kopenhagenu...

Prosvjedovao je i Međunarodni olimpijski odbor, kao i Međunarodni hrvački savez kojem je pak predsjednik Srbin, Nenad Lalović. Govorilo se i o sankcijama protiv Iranskog hrvačkog saveza.


Usred takve atmosfere, Srpski hrvački savez je odlučio potpisati sporazum s Iranskim savezom, te je ovakav potez sada usmjerio osudu međunarodne zajednice i na Srbe.

Linker
24. travanj 2024 14:24