Šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race koja se održava od 28. rujna do 3. listopada kroz šest etapa diljem Hrvatske. Na fotografiji: start prve etape Osijek - Varaždin.

 
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
OD OSIJEKA DO VARAŽDINA

Spektakularni start Hrvata na najdužoj etapi CRO Racea: Nijemac najbrži, Miholjević 200 km bio u bijegu

U srijedu će se voziti druga etapa od Slunja do Otočca u dužini od 187 kilometara.
Piše: HinaObjavljeno: 28. rujan 2021. 18:03

Nijemac Phil Bauhaus, član momčadi Bahrain Victorious opravdao je status jednog od favorita za pobjedu u prvoj etapi ovogodišnjeg CRO Racea, on je nakon 237 kilometara voženih od Osijeka do Varaždina u završnom sprintu u središtu Baroknog grada bio brži od drugog Nizozemca Olava Kooija (Jumbo-Visma) i trećeg Norvežanina Kristoffera Halvorsena (Uno-X).

Bauhaus će tako u drugoj etapi koja će se voziti u srijedu od Slunja do Otočca ponijeti crvenu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu, a ovo mu je deveta pobjeda u 2021. godini.

"Dobro sam se pozicionirao pred finiš. Moja momčad je odradila odličan posao jer je bila vjetrovita etapa. Očekujem kako će o pobjedniku etape odlučivati sprint i u srijedu iako će pred nama biti mnogo više uspona", kazao je Bauhaus po završetku etape.

image


VLADO KOS/CROPIX Cropix

Najduža etapa ovogodišnje utrke krenula je očekivano, vrlo brzo nakon samoga starta formirala se skupina od pet vozača koja se izdvojila iz pelotona i stvorila značajnu prednost. Među bjeguncima bio je i hrvatski vozač Fran Miholjević (Team Friuli), a društvo su mu pravili Poljaci Pawel Franczak (Voster ATS Team) i Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski), Talijan Mattia Viel (Androni Giocattoli-Sidermec) te Nijemac Tim Oelke (Metalltechnik).

Na prvom prolaznom cilju Slatini nakon 84 kilometra prvi je bio Franczak ispred Viela i Boguslawskog.

No, četiri "World Tour" momčadi koje nastupaju na utrci nisu dopustile da prednost petorice bjegunaca previše naraste, maksimalna razlika bila je 4:45 minuta.

image

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Pedesetak kilometara prije cilja iz vodeće skupine izdvojio se Boguslawski koji je uoči jedinog uspona na etapi u Ludbreškim Vinogradima imao minutu prednosti u odnosu na svoje dotadašnje suradnike u bijegu. Do vrha uspona Boguslawskom je ostalo 15 sekundi prednosti ispred drugog Miholjevića i trećeg Franczaka pa je on postao prvi nositelj zelene majice na ovogodišnjem CRO Raceu.

Na spustu prema Ludbregu Miholjević je dostigao i prestigao Boguslawskog te prvi prošo prolaznim ciljem u Ludbregu. Očekivano, ubrzo nakon drugog prOlaznog cilja, 28 kilometara prije finiša u Varaždinu peloton je uhvatio i posljednja dva bjegunca koji su proveli više od 200 kilometara na čelu utrke.

"Momčadski plan za ovu etapu bio je pokušavati ubaciti se u neki bijeg. Ja sam bio prvi koji je pokušao i taj bijeg je odmah i uspio", rekao je 19-godišnji Miholjević koji dosada niti na treningu nije svladavao ovako dugačku dionicu kakvu je imao u utorak.

Nakon što je uhvaćen originalni bijeg, iz glavne skupine izdvojila su se dva vozača Euskaltela, Xabier Azparren i Luis Angel Mate, oni su se uspjeli održati ispred pelotona sve do osam kilometara prije cilja kada su "progutani".

U srijedu će se voziti druga etapa od Slunja do Otočca u dužini od 187 kilometara.


Rezultati 1. etape biciklističke utrke CRO Race:

1. Phil BAUHAUS TBV 5h52'06''

2. Olav KOOIJ* TJV

3. Kristoffer HALVORSEN UXT

4. Antonio ANGULO SAMPEDRO ANTONIO EUS

5. Mick VAN DIJKE* TJV

6. Itamar EINHORN ISN

7. Michel ASCHENBRENNER* PUS

8. Sanz Gotzon MARTIN EUS

9. Milan MENTEN BWB

10. David PER ADR svi u vrremenu pobjednika

UKUPNO

1. Phil BAUHAUS TBV 5h51'56''

2. Olav KOOIJ* TJV +4''

3. Kristoffer HALVORSEN UXT +5''

4. Markus HOELGAARD UXT +7''

5. Fran MIHOLJEVIĆ* CTF

6. Marceli BOGUSLAWSKI MSP

7. Pawel FRANCZAK VOS

8. Anders SKAARSETH UXT +8''

9. Stephen WILLIAMS TBV +9''

10. Antonio ANGULO SAMPEDRO ANTONIO EUS +10''

Linker
23. travanj 2024 21:32