Predsjednik HRS-a Kamilo Čuljak

 IVANA NOBILO/CROPIX
GOLEMI SKANDAL

Suspendirani najbolji hrvatski reprezentativci, teške optužbe za šefa Saveza: ‘Častili su se po restoranima‘

Hrvatski reprezentativci i treneri ronilačkih sportova u priopćenju teško optužuju Kamila Čuljaka
Piše: SNObjavljeno: 02. svibanj 2024. 09:41

Inicijativa Apnea S.O.S. 2021, hrvatski reprezentativci i treneri ronilačkih sportova, objavila je priopćenje koje prenosimo u cijelosti. U njemu teško optužuju predsjednika Hrvatskog ronilačkog saveza, a najavljene su i tužbe...

"U očajničkom pokušaju zadržavanja vlasti u Hrvatskom ronilačkom savezu (HRS) i vlastitog spašavanja od kaznenog progona predsjednik Kamilo Čuljak pokušava suspendirati naše najbolje reprezentativce i trenere iz svih ronilačkih sportova.

Naime, prije tri godine dvanaestoro reprezentativaca i trenera podnijelo je kaznenu prijavu protiv čelništva HRS-a, uključujući predsjednika Kamila Čuljka i potpredsjednika i izbornika Valentina Rajkovića. Sada, kada su napokon poduzete prve radnje u predmetu i saslušani prvi predloženi svjedoci, Čuljak nastoji osujetiti kazneni postupak protiv sebe pokušajem suspenzije većine koja se usprotivila njegovom upravljanju HRS-om koje je opterećeno brojnim nezakonitostima, protustatutarnim radnjama, nepotističkim aferama te dugogodišnjim nedemokratskim upravljanjem.

Nakon što su suprotno nacionalnim interesima ispisane potpuno istovjetne obavijesti o suspenziji i zabrani nastupanja i sudjelovanja na natjecanjima za naše najbolje reprezentativce i osvajače brojnih odličja Mirelu Kardašević, Sašu Miloš (ujedno i trenerica), Gorana Čolaka, Damira Zuruba, Filipa Strikinca, Vanju Peleša (ujedno i trener), Borisa Milošića, te trofejnih trenera Ivana Drviša i Mateja Bosaka, čelnici HRS-a predsjednik Kamilo Čuljak, dopredsjednik i fiktivni izbornik Valentino Rajković, u pratnji još trojice kolega, svoj su nezapamćeni potez obilježili slaveći i časteći se u jednom od najskupljih zagrebačkih restorana, vjerojatno, kao i često do sad novcem Saveza. U obavijestima se ne objašnjavaju razlozi suspenzija već se samo navodi da su počinjeni prekršaji iz članka 14. navodnog „Pravilnika o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti HRS-a“, koji nikada nije objavljen, unatoč nalogu državnog Povjerenika za informiranje. Jednako tako, protivno zakonu i nalogu Povjerenika već dulje od desetljeća taje se i ostali dokumenti ključni za funkcioniranje Saveza.

Ovo kršenje zakona i naloga tijela javne vlasti te uzurpacija djelovanja HRS-a putem sustavnog provođenja protustatutarnih i protuzakonitih radnji ozbiljno prijeti raspadom krovne nacionalne organizacije za ronilačke djelatnosti. Naime, nakon što je, zbog nezadovoljstva upravljanja Savezom, Upravni odbor napustilo troje od sedam članova, a izgledan je i odlazak četvrtog člana, to glavno tijelo odlučivanja bi uskoro moglo ostati bez neophodnog kvoruma. Nadalje, i Sportsku komisiju (SK) su napustili brojni nezadovoljni članovi, osobito oni koji su bili stručni. Nedavno imenovani, aktualni predsjednik sportske komisije isto je najavio ostavku, između ostalog zbog ovih odluka o suspenzijama skoro svih seniorskih reprezentativaca, izglednih osvajača najsjajnijih odličja na predstojećim svjetskom prvenstvima i njihovih trenera, koje su donesene bez njegova znanja.

Čelnici HRS-a panično pokušavaju popuniti upražnjena mjesta u tim ključnim tijelima novim članovima te metodama nuđenja privilegija potencijalnim novim dužnosnicima i zastrašivanjem pobunjenih sportaša zaustaviti konačni raspad Saveza prije ovogodišnje redovne izborne skupštine (Sabora).

Čelnici HRS-a vjerojatno su osjetili dodatnu ugroženost svojih pozicija nedavnim pokretanjem novih inspekcijskih nadzora njihovog rada od strane Porezne uprave i Hrvatskog olimpijskog odbora te Sportske inspekcije koju je osobno naredila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon prijama hrvatskih reprezentativaca iz raznih ronilačkih sportova. Pokretanjem stegovnog postupka se očito žele obezvrijediti iskazi koje su sportaši i treneri izjavili ministrici.

Mi, zaslužni hrvatski sportaši i treneri sada očekujemo objašnjenja za našu suspenziju te reakciju HOO-a, Ministarstva turizma i sporta i Nadzornog odbora HRS-a te ćemo se nakon toga obratiti javnosti putem konferencije za novinare. Ujedno ćemo odmah pokrenuti sudske tužbe za žurno obustavljanje ovih odluka, kao i za nadoknadu učinjene nam štete", stoji u priopćenju.

Linker
02. svibanj 2024 09:41