Predsjednik odbojkaškog saveza s maskotom reprezentacije
NEĆE SE PREDATI

‘Sve smo pokušali, ali muška odbojka već je dugo godina rak-rana u Hrvatskoj!‘

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza ambiciozno krenuo u ostvarivanju planova revitalizacije odbojke
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 02. studeni 2020. 15:14

Posljednji put vodili smo razgovor s predsjednikom Hrvatskog odbojkaškog saveza, agilnim Antom Bakovićem, u jeku prvog vala koronakrize, u ožujku, kada su sva natjecanja naprasno prekinuta. Od tada je prošlo više od sedam mjeseci, a u tom se periodu mnogo toga dogodilo u ovom Savezu koji je posljednje tri godine krenuo koracima od sedam milja. Puno je bilo akcija koje su organizirali, srećom pa se ljetos situacija donekle primirila, no sada Covid-19 pokazuje da neće tako brzo nestati.


​Kako se vi u HOS-u trenutno nosite s tom opakom koronakrizom?
- Ponašamo se normalno, kako se i možemo ponašati normalno u ovo pandemijsko vrijeme. Lige su krenule prema planu, održali smo prije toga Europsko prvenstvo juniorki u Osijeku krajem kolovoza, što je bilo prvo odbojkaško natjecanje u svijetu nakon pojave koronavirusa, koji je doslovno sve zaustavio. Silno smo ponosni što je to natjecanje, na kojem je ukupno bilo uključeno 216 osoba, prošlo bez ikakvih problema vezanih uz covid-19.

I EP dolazi na Višnjik

Dok se u nekim drugim sportovima otkazuju utakmice, vi ste početkom jeseni organizirali i tri velika natjecanja u Zadru, također, bez ikakvih problema s koronavirusom.
- Točno, od kraja rujna do sredine listopada organizirali smo u Višnjiku mlađekadetsko Prvenstvo Hrvatske, kadetsko te državno prvenstvo u mini i maloj odbojci, gdje su ukupno bile prisutne 1634 osobe. I sve je prošlo bez ikakvih problema. Igralo se u Višnjiku, a smještaj je bio u hotelu Falkensteiner, koji je naš partner i sponzor. I kada smo kod sponzora, svakako ne možemo zaobići HEP bez čije pomoći ne bismo mogli opstati, ni mi ni neki drugi sportovi. Njihova uloga u hrvatskom sportu je nemjerljiva.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Zanimljivo, baš je taj Višnjik bio ljetos poprište teniskog turnira na kojem se pojavila korona. Kako je vama uspjelo sve organizirati bez ijednog zaraženog?
- Zahvaljujem se Gradu Zadru i njegovim čelnicima, djelatnicima dvorane na Višnjiku i osoblju hotela, jer bez njihove zajedničke pomoći to ne bi bilo moguće. Svi smo dali svoj maksimum u provođenju zadanih epidemioloških mjera. Uostalom, već postoji dobra sinergija među nama, mi dogodine planiramo na istom mjestu odigrati turnir Zlatne lige kod odbojkašica i Srebrne kod odbojkaša, a domaćini smo i FIVB Challengera u lipnju, kvalifikacija odbojkašica za Svjetsku ligu. Također, u kolovozu se na Višnjiku igra i jedna od skupina Europskog prvenstva za žene. Odbojkaši s početka siječnja 2021. nastupaju na kvalifikacijama za EP, a još prije toga, krajem prosinca, organiziramo Srednjoeuropsko MEVZA prvenstvo U18 odbojkaša i U17 odbojkašica. Dakle, puno će još biti odličnih utakmica u Višnjiku, na obostrano zadovoljstvo.
Godinama je glavna destinacija za odbojkaška natjecanja bila Istra, konkretnije Poreč i Rovinj, sada ste se preselili nešto južnije.
- Sve je to u cilju širenja i popularizacije odbojke, jer ne zaboravite da smo prije organizirali razna natjecanja u Zagrebu i Splitu, a sada je evo red došao na Osijek i Zadar, koji doista imaju sjajnu ekipu odbojkaških entuzijasta.
Nakon 2017. godine, otkako ste na čelu HOS-a, krenuli ste vrlo ambiciozno u ostvarivanju planova revitalizacije odbojke. Odnedavno odbojka ima prvi puta i svog predstavnika u Upravnom odboru HOO-a, vas kao predsjednika Saveza. A još prije toga ste izabrani i u Nacionalno vijeće za sport.
- Cijeli UO je izbor predsjednika Mateše i zahvaljujem se za ukazano povjerenje, meni i sportu koji prezentiram. Također, u Nacionalno vijeće za sport sam ušao na prijedlog Vlade RH, a sve prema odobrenju Sabora. Suradnja s predsjednicom Danirom Bilić funkcionira odlično, ona je doista prava osoba za tu funkciju.

image
Predsjednik odbojkaškog saveza s maskotom reprezentacije

Formiranje Cro-teama

Od “sporta-slučaja”, dakle, u relativno kratkom vremenu ste došli na vrlo ozbiljne razine. Iza odbojke stoje mnogi realizirani projekti, vi ste kao predsjednik ušli i u najviša državna sportska tijela, a značenje hrvatske odbojke širi se i u Europi.
- Naša direktorica Valentina Bifflin uskoro će postati članicom financijske komisije CEV-a, naš stručni tajnik Frane Žanić organizacijske komisije, Zoran Nikolovski zdravstvene komisije, a Zdeslav Barač je član borda svjetske i europske asocijacije, dakle FIVB-a i CEV-a, i to je prvi put da je jedan Hrvat na toj poziciji. Moja je ideja bila, kada sam dolazio na mjesto predsjednika HOS-a, kada je Barač smijenjen, da ga podržavamo i dalje u međunarodnim okvirima jer je tu imao veliki rejting, što se pokazalo kao jako dobro.
Dodajmo tu Maju Poljak, koja radi u CEV-u na organiziranju velikih sportskih događaja, i Roka Sikirića, koji je u operativi drugi čovjek CEV-a. Dakle, dobro smo zastupljeni u svim odbojkaškim forumima u inozemstvu, što se vidi i po našem rejtingu u svjetskoj i europskoj odbojkaškoj obitelji. Mi ćemo dogodine biti jedna od zemalja suorganizatora EP odbojkašica, što nam je posljednji put uspjelo 2005. godine.
Nekako ispada da vam je trenutno teško pronaći manu.
- Mislim da smo se dobro ekipirali i da dobro radimo, nemamo oponenata, trudimo se biti na pomoć klubovima, a što se reprezentativnih selekcija tiče, i to svih, bez iznimke, ispunjavamo sve njihove zahtjeve. Niti jednom izborniku nismo smanjili niti jedan dan traženih priprema. Ali, imamo, kako vi kažete, manu, imamo jedan veliki problem koji nastojimo riješiti svim silama.
?
- Muška odbojka je već dugo rak-rana u Hrvatskoj. Nemamo dovoljno široku bazu, čak nam se i osipa kadar, i tu ulažemo silne napore ne bismo li nekako uspjeli animirati mlade na bavljenje odbojkom. Ne znam što već nismo pokušali, zasad bez većih uspjeha, ali trudimo se i dalje, ja se tu predati neću. Nećemo žaliti ni truda ni sredstava dok ne uspijemo ponovno vratiti interes za mušku odbojku. Jer, dok je odbojka vjerojatno prvi izbor kod djevojčica, kod dječaka nije tako, mnogi momčadski sportovi tu bolje kotiraju od nas. Zato je u planu osnivanje Cro-teama, muškog i ženskog, koji bi bili sastavljeni od mladih potentnih igrača i igračica i koji bi cijelu sezonu bili na okupu i natjecali se u domaćoj ligi.

Prilagođavamo se stanju

Može li što od te, očito, silne energije i planova koje kao Savez imate štogod poremetiti pandemija koronavirusa koja je proljetos paralizirala sport, a prijeti da i sada na jesen učini isto?
- Mi smo skroman Savez i usmjeravamo na pravi način financijska sredstva koja dobijemo. Dakle, prilagođavamo se situaciji, svjesni da Covid-19 ne napada samo nas, nego sve. Dakle, kako nama tako i drugima, i nećemo se žaliti. Uostalom, moram i reći da smo klubovima podijelili 2,4 milijuna kuna koja smo dobili kao covid-pomoć od SDUŠ-a. Neki dogovoreni projekti ostali su nerealizirani, a nismo htjeli ta sredstva čuvati na nekom računu, već smo, prije svega, željeli pomoći klubovima u ovoj situaciji.

Linker
19. travanj 2024 18:28