StoryEditor
 BRYN LENNON
STANJE JE STABILNO

Talijanskom heroju u petosatnoj operaciji operirana lubanja, korištena i trodimenzionalna tehnologija

Trofejni talijanski paraolimpijac i nekadašnji vozač nalazi se u bolnici u Sieni.
Autor: Renata BeluhanObjavljeno: 07. srpanj 2020. 15:43

Alessandro Zanardi (53) u ponedjeljak je podvrgnut trećoj operaciji glave nakon što je teško ozlijeđen u sudaru s kamionom 19. lipnja u Italiji. Bivši vozač Formule 1 i automobilističke serije CART nakon stravične nesreće 15. rujna 2001., u kojoj je izgubio obje noge, postao je iznimno uspješan paraolimpijac, vlasnik šest paraolimpijskih medalja, od čega četiri zlatne. Upravo tijekom vožnje u sportskim kolicima Zanardi je doživio nesreću u kojoj je teško ozlijedio glavu.

Prvoj operaciji je podvrgnut odmah nakon dolaska u bolnicu u Sieni 19. lipnja, drugoj 29. lipnja, a u posljednjoj su uz pomoć najmodernije tehnologije liječnici sanirali ozljede lubanje na mjestima gdje je najteže ozlijeđena.

- Operacija je trajala pet sati, a koristili smo kompjutorske, digitalne i trodimenzionalne tehnologije prilagođene pacijentu i njegovu stanju. Složenost slučaja je bila prilično jedinstvena, iako je to vrsta prijeloma koje odrađujemo rutinski - izjavio je prof. Paolo Gennaro iz Sveučilišne bolnice u Sieni.

Zanardi je od dolaska u bolnicu i prve operacije na intenzivnoj njezi u umjetnoj komi, a njegovo stanje je stabilno, ali i dalje iznimno ozbiljno zbog težine ozljeda.

Linker
07. srpanj 2020 15:44