AFP
FOTO: SPEKTAKL U TOKIJU

Car otvorio Olimpijske igre! Sandra i Josip ponosno nosili hrvatsku zastavu, plamen upalila Naomi Osaka

Iz svečane lože stadiona naše sportaše pozdravila je članica MOO-a Kolinda Grabar-Kitarović
Piše: SN, HinaObjavljeno: 23. srpanj 2021. 16:14

Gotovo četverosatnom svečanosti u petak su u Tokiju otvorene Olimpijske igre na kojima će sudjelovati više od 10.000 sportaša među kojima i 59 hrvatskih.

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Münchenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu.

Našu zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu. Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše pozdravila je bivša predsjednica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvatsku je od samostalnosti na ljetnim OI do sada samo jednom predstavljalo manje sportaša i to u Barceloni 1992. - 41.


PRIJENOS UŽIVO:

16.49 - jedna od najboljih svjetskih tenisačica, Japanka Naomi Osaka, dobila je veliku čast i upalila olimpijski plamen.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

image
FRANCK FIFE Afp

image
ANTONIN THUILLIER Afp

image
FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

16.15 - Japanski car Naruhito proglasio je Igre otvorenima!

15.50 Ceremonija se privodi kraju i to na spektakularan način! 1824 drona oformila su u zraku planet Zemlju.

15.35 Defile je završen izlaskom domaćina Japanaca. Prije njih su se predstavili Francuzi koji će ugostiti naredne Igre.

15.20 Izlazak reprezentacije Tonga, a potom i Vanuatua privukao je dosta pozornosti - pogledajte i zašto:

image
ODD ANDERSEN Afp

image
ODD ANDERSEN Afp

15.05 Predstavljena je i reprezentacija Kine koja na ovim Igrama broji čak 406 sportaša!

14.50 Spomenimo usput da je loša vremenska prognoza pomaknula četvrtfinalnu utrku Damira Martina, više o tome pročitajte OVDJE.

14.40 Traju prosvjedi pred olimpijskim stadionom! Policija zasad drži sve pod kontrolom. Veća grupa ljudi okupila se ispred stadiona te na gradskim ulicama prosvjeduje zbog organizacije Olimpijskih igara koje se po njima zbog pandemije koronavirusa ne bi trebale ni održati.

image
KAZUHIRO NOGI Afp

image
YUKI IWAMURA Afp

image
YUKI IWAMURA Afp

14.20 Sandra Perković i Josip Glasnović visoko su ponijeli hrvatski stijeg Olimpijskim stadionom! Hrvatsku će, podsjetimo, u Tokiju predstavljati 59 sportaša.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

image
MARTIN BUREAU Afp

image
ODD ANDERSEN Afp

14.10 Hrvatska delegacija izlazi 62. po redu, još je 10 reprezentacija u redu prije nas.

14.05 Na otvaranju će biti 20-ak hrvatskih olimpijaca. Među njima neće biti braće Sinković koji će ovu ceremoniju preskočiti zbog utrke koja ih čeka u ranim jutarnjim satima.

"Ovo su naše treće Olimpijske igre, a nikad nismo bili na svečanom otvaranju", podsjetili su nas Valent i Martin.

13.50 Tradicionalno su prvi izašli Grci, a iza njih se predstavila reprezentacija izbjeglica. Ostali izlaze po abecednom redoslijedu, ali po japanskoj abecedi.

image
BEN STANSALL Afp

13.40 Krenulo je predstavljanje reprezentacija.

13.35 Na olimpijskom stadionu gledamo umjetničke prikaze koji svijetu predstavljaju japansku tradiciju.

image
JEWEL SAMAD Afp

image
DYLAN MARTINEZ Afp

13.25 Svečanost je nastavljena odavanjem počasti žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje su Igre i odgođene za godinu dana, kao i žrtvama terorističkog napada tijekom Igara u Muenchenu 1972. godine.

13.20 Kompletan raspored nastupa hrvatskih olimpijaca pogledajte OVDJE.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

image
FRANCK FIFE Afp

image
JEWEL SAMAD Afp

13.10 Japanci su već na startu vatrometom uveličali ovu ceremoniju.

image
CHARLY TRIBALLEAU Afp

image
FRANCK FIFE Afp

image
JEWEL SAMAD Afp

13.05 Ceremoniji prema nekim informacijama prisustvuje manje od tisuću ljudi, a među njima je i 15-ak predstavnika najmoćnijih svjetskih zemalja.

Smanjen je i broj sportaša koji će sudjelovati u paradi pa bi tako Hrvatsku trebalo predstavljati samo 20-ak olimpijaca.

image
JEWEL SAMAD Afp

image
FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

image
Prva dama SAD-a Jill Biden
LEON NEAL Afp

13.00 Počelo je svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju! Same Igre kasnije otvorit će japanski car Naruhito koji će tako ponoviti ulogu svog djeda Hirohita koji je 1964. godine proglasio otvorenim OI koje su također održane u Tokiju.

image
Car Naruhito
STR Afp

Linker
08. travanj 2024 20:13