Bozidar Vukicevic / CROPIX CROPIX
VELIKI PREOKRET

OVO SE NE PAMTI: U HRVATSKOM SPORTU SE DOGODILA RIJETKO VIĐENA SITUACIJA Prekinuli sva natjecanja, proglasili prvake, i sada sve poništili

ODBOJKAŠKI ‘REBALANS’ Neuobičajen, ali mudar postupak nacionalnog saveza koji je izvan snage stavio odluku od 17. ožujka o kraju domaće sezone
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 25. travanj 2020. 10:39

U petak, 24. travnja, dogodila se u hrvatskom sportu jedna iznimno rijetka situacija, i ne samo hrvatskom već i šire, u europskim i svjetskim okvirima skoro pa nezapamćena. Naime, Hrvatski odbojkaški savez je na ‘internetskoj sjednici’ izvan snage stavio vlastitu odluku donešenu 17. ožujka na sjednici Upravnog odbora HOS-a, koja je glasila:

“Sukladno naputcima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a u cilju prevencije širenja COVID-19 virusa i odgovornosti prema ostalima, Upravni odbor HOS-a, donio je odluku o prekidu svih ligaških natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji te zaključio rang ljestvicu klubova prema zatečenom stanju. Kup Hrvatske za muškarce i Kup Snježane Ušić za žene odgađaju se do daljnjega, dok se nastavak natjecanja završnice Prvenstva Hrvatske za sve mlađedobne kategorije također odgađa do daljnjega.”

Odluka donesena u jeku pandemije koronavirusa, kojom su se sportaši tako ‘zaštitili’ na način da su natjecanja prekinuta, bile je dobrodošla, no sporan je bio onaj dio gdje su “zaključili rang ljestvicu klubova prema zatečenom stanju.” Naime, tu je nakon samo dva kola završnog dijela Superlige u tom trenutku prvoplasirana momčad bila kaštelanska Mladost, dok su Zagrepčani zbog manjeg broja osvojenih poena bili drugi. Naravno da ta odluka nije mogla biti prihvaćena u Domu odbojke gdje su, uzgred, seniorke bile ‘tehničke prvakinje’, smatravši da su oštećeni jer imaju bolju momčad. Stoga su na Savi tražili i očitovanje SDUŠ-a i HOO-a najavljujući čak i sudske tužbe.

Uzgred, mladostaši su taj manjak poena prema Kaštelanima (17) svjesno žrtvovali u susretima protiv slabijih suparnika gdje je njihov trener Malević logično i pedagoški priliku na terenu dao mlađim igračima ‘da se školuju’. Bilo kako bilo, i u Kaštelima su bez euforije prihvatili ovu odluku svjesni da ‘tehnički prvak’ nije isto kao i biti prvak nakon odigranih svih susreta i pobjeda u sezoni.

Nove odluke tek slijede

Direktorica HOS-a Valentina Bifflin pojasnila je ukratko kako je došlo do te promjene:

- Sukladno izmjenama i dopunama Zakona o športu od 18. travnja stavili smo van snage odluku o natjecanju UO HOS-a donesenu na sjednici 17. ožujka. Nove odluke o završetku i novom sustavu natjecanja donijet će se sukladno Zakonu o dopunama Zakona o športu od 18. travnja.

Uzgred, slična se situacija dogodila i prije nekoliko dana, kada je Belgijska nogometna liga 20. travnja poništila svoju odluku od 25. ožujka prema kojoj se tamošnje Prvenstvo zakključilo zatečenim stanjem na tablici, proglasivši Club Brugge prvakom. Obzirom da se UEFA protivi preuranjenim odlukama o završetku ove još aktualne sezone, te čak zaprijetila onim zemljama koje donesu takvu odluku da njihovi klubovi neće imati pravo nastupa u eurokupovima slijedeće sezone, Belgijanci su povukli odluku i na Skupštini u ponedjeljak će donijeti novu.

Linker
26. travanj 2024 21:40