CROPIX
FAIR PLAY HEROJI

OVO SU ISTINSKI JUNACI HRVATSKOG SPORTA Pogledajte koji su naše sportašice i sportaši oduševili svojim potezima u ovoj godini

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. prosinac 2019. 22:38

Sportske novosti još će jednom na kraju kalendarske godine okupiti najbolje hrvatske sportaše na jednom mjestu. Tradicionalni izbor naših novina došao je do iznimno respektabilne brojke 68, a tradicija na koju smo iznimno ponosni je i dodjela Podravka trofeja fair play - SN.

Sport nisu samo pobjede, a veliki pobjednici nisu samo oni koji osvajaju zlata, srebra, bronce i trofeje, veliki pobjednici su i oni koji nikad ne zaboravljaju bit sportskog nadmetanja, viteštvo, pomoć suigraču, ali i suparniku, ako treba i na svoju štetu. U ovogodišnjem izboru izdvojili smo pet takvih priča i svaka od njih je posebna i velika, i svaka od njih zaslužuje nagradu. Ali dodjeljuje se samo jedan Podravka trofej fair play - SN i zato je naš žiri u kojem smo okupili eminentna imena imao iznimno težak posao. Odluku o nagradi donijeli su “trener svih trenera” Miroslav Ćiro Blažević, osvajači olimpijskih odličja, uz brojne druge medalje - Danira Bilić, Igor Vori i Dubravko Šimenc, bivša atletska olimpijka Ivana Brkljačić, direktorica Korporativnih komunikacija Podravke Marinka Akrap te ispred redakcije Sportskih novosti glavni urednik Mario Zorko.

Zagreb, 181219.
Sportske novosti. Koranska 2.
U redakciji Sportskih novosti sastala se komisija za izbor sportske Fair play nagrade za 2019. 
Na fotografiji: Dubravko Simenc, Danira Nakic, Miroslav Ciro Blazevic, Ivana Brkljacic, Mario Zorko.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX CROPIX

Nije to bilo to “brzinsko” glasanje, o svakoj kandidaturi se jako dugo razgovaralo što je još jedan dokaz da svi kandidati itekako imaju razlog za ponos. I svi oni su istinski junaci hrvatskog sporta, što potvrđuju i priče o njihovim postupcima koje objavljujemo.

A tko je od njih zaslužio Podravka trofej fair play - SN znat će se na našoj priredbi 29. prosinca.

1. NIKOLINA ŠUSTIĆ (atletika)

Hrvatska maratonka Nikolina Šustić trčala je 24. studenog na maratonu u Firenci. Utrka je u jednom trenutku postala kaotična jer je na jednom dijelu trase počeo curiti plin, pa je policija preusmjerila Nikolinu i još nekoliko trkača drugim, duljim putem. Splićanka je u tim trenucima mislila da joj je utrka upropaštena i nije ni slutila da će uskoro postati glavna junakinja dana.

U samoj završnici utrke vidjela je ispred sebe poljskog trkača kako tetura i ne može držati ravnotežu. Počela je na talijanskom vikati i moliti da se pomogne čovjeku, ali zaustavio se samo jedan trkač. Nikolina i on su podigli nesretnog maratonca, uzeli ga pod ruke i pomogli mu da dođe do cilja.

- Da se to dogodilo i na 30. kilometru, stala bih mu pomoći, to je puno važnije nego juriti rezultat. Nisam mogla vjerovati da ljudi prolaze, trče prema cilju i ne žele mu pomoći - rekla je Nikolina.

Zanemarivši vlastiti rezultat i plasman, Nikolina je u prvi plan stavila pomoć drugom sportašu u nevolji i time pokazala da u sportu postoje stvari koje su puno važnije od pobjede i osobnog uspjeha.

2. VALENTINA PEREGLIN (samostrel)

Na Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom u ruskom Uljanovsku, 16. kolovoza 2019., na programu je bio drugi dana natjecanja. Medalje su se dijelile u gađanju na distanci od 50 metara, a Valentina Pereglin je pogreškom suca nepravedno dobila dva kruga više od konkurentica.

Iako je to prijavila sucima, oni to nisu uvažili i Valentina je na kraju osvojila drugo mjesto iako je trebala biti četvrta. Odmah nakon proglašenja pobjednika, Valentina je predala svoju medalju za drugo mjesto sljedećoj natjecateljici Ini Schmidt iz Njemačke, a ona je, pak, svoju brončanu medalju proslijedila sljedećoj iza sebe, sunarodnjakinji Melanie Ebend.

Kasnije te večeri Izvršni odbor Međunarodne samostrelske federacije (IAU) je raspravio o Valentininom zahtjevu za službenu preraspodjelu medalja, te prihvatio njezine navode i obrazloženja. Za ovaj čin Valentina je nagrađena plaketom IAU-a za fair-play za 2019. godinu.

Zagreb, 201218.
Samostrel reprezentacija Hrvatske
Na fotografiji: Valentina Pereglin.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX CROPIX

3. AMANDA MLINARIĆ (streličarstvo)

Na međunarodnom streličarskom turniru "Afrodita mediteranski kup" u mjestu Ayia Napa na Cipru hrvatska reprezentativka Amanda Mlinarić napravila je potez kojije oduševio sve sudionike natjecanja.

Nakon kvalifikacijskog dijela turnira, u kojem je Amanda Mlinarić zauzela prvo mjesto, uslijedio je eliminacijski dio u kojem streličari pucaju jedan protiv drugog. Kad je završilo zagrijavanje i počelo raspucavanje, streličarka iz Cipra Yianna Petridou nije se pojavila na liniji pucanja, pa je Amanda započela eliminacijski dio sama. Poslije ispucane prve runde, ciparska streličarka se pojavila, no Amandinih golemih 30 bodova prednosti uništilo joj je svaku nadu za kakav-takav otpor.

Budući da se puca pet rundi po tri strijele, Amanda je namjerno posljednje tri strijele ispucala u prazno, ispod mete, te time dala mogućnost suparnici da nadoknadi izgubljene poene. Svi su bili vidljivo šokirani Amandinim potezom, a posebno ciparska streličarka i njezin trener.

Amanda je na kraju ipak osvojila prvo mjesto na turniru i dobila priznanje za fair-play.

4. POSADA ŠAŠKIN - BITTERMAN (Rally Dakar)

Hrvatska posada Daniel Šaškin - Saša Bitterman na rallyu Dakar 2019. posebno je na sebe skrenula pažnju nakon uporne i iscrpljujuće borbe s vremenom i uvjetima u bespućima Perua.

Unatoč kontinuiranim problemima s vlastitim vozilom i plesom na ivici odustajanja, Hrvati su pokazali veliku nesebičnost i sportski duh pruživši pomoć francuskoj posadi Adrien Goguet – Gregory Gilson (#375), svojoj izravnoj konkurenciji, pronašavši ih zakopane u pijesku bez goriva, šlepajući ih kroz pustinjske dine i teško prolazne terene do točke tankiranja, svjesne da bi ih dodatni gubitak vremena i pregrijavanje vozila moglo koštati odustajanja s natjecanja.

Svoju plemenitost Daniel i Saša dokazali su i davanjem svojih rezervnih dijelova posadi Thierry Pitavy - Gilles Colombet i time im omogućili nastavak natjecanja.

Usprkos svim nedaćama i teškim uvjetima naša je posada došla do cilja u Limi i 17. siječnja 2019. na finalnom podiju ponosno visoko podigla hrvatsku zastavu osvojivši 38. mjesto.

Zagreb, 171219. 
Centar Kaptol, Boutique Cinema.
Premijera dokumentarnog filma Nema predaje u reziji Mladena Djakovica o hrvatskoj posadi Saskin - Bitterman na reliju Dakar. 
Na fotografiji: Danijel Saskin, Sasa Bitterman.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

5. DOMINIK LIVAKOVIĆ i JOSIP ČONDRIĆ (nogomet)

Da je to bila lijepa i ljudska gesta, najbolje znaju svi oni nogometni djelatnici koji su odgojili brojne zvijezde i velikane pa su ih 'učenici' kasnije zaboravili, rijetko im se javili, kamo li im ikako pomogli. Znamo puno takvih slučajeva, nažalost, puno više nego ovakvih pozitivnih, kakav su napravili Dominik Livaković i Josip Čondrić. Dvojica vratara, Dinamov reprezentativac Livaković i Istrin golman Čondrić odlučili su svom nekadašnjem treneru, kojeg smatraju izuzetno zaslužnim za njihov nogometni razvoj, kupiti automobil. Željko Nježić, zvan Deda, dugododišnji je trener vratara, radio je s obojicom u NK Zagreb, pomagao im i kasnije, savjetovao u teškim i lakšim trenucima. Oni su mu se odužili i kuoili mu Opel Corsu. - Čuo sam da mu je auto 'riknuo', to je auto koji je vozio godinama, valjda je stariji od mene. Predložio sam Livakoviću da mu kupimo auto, on se složio i tako smo ga iznenadili. Naravno da nije mogao doći k sebi kad je vidio. Zahvalni smo mu na svemu što je napravio za nas, za sve treninge koje je s nama radio, bio je uz nas još dok smo bili klinci, nismo to zaboravili - ispričao je kasnije medijima Čondrić. Lijepa, Božićna priča i lijepa poruka svim idućim mladim generacijama nogometaša i sportaša kako nikad ne smiju zaboraviti ljude uz koje su stasali, koji su im bili podrška na trnovitom putu do slave i uspjeha. Svaka čast Livakoviću i Čondriću, a sigurni smo da će Deda 'proizvesti' još kojeg klasnog vratara, ni sa 73 nije još 'zahrđao'.

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: Dominik Livakovic, vratar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Linker
20. travanj 2024 05:40