JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF
POVRATAK U STVARNOST

Ako želimo da se ovakvi uspjesi ponavljaju, onda se država Hrvatska mora drastično promijeniti!

Rukometašice su svoje napravile, na potezu je država. Evo što bi sve trebalo što prije napraviti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. prosinac 2020. 12:13

Otišle su tiho i bez ikakvih očekivanja. Ne zato što živimo u vrijeme koronavirusa, tako smo naše rukometašice na Europska prvenstva ispraćali već niz godina. Na posljednja dva bile su posljednje od 16 reprezentacija. O plasmanu na olimpijske igre ili svjetska prvenstva mogli smo tek maštati...

Nisu to nažalost bili slučajni rezultatski neuspjesi. Oni su bili tek logična posljedica tretmana ženskog rukometa, odnosno kompletnog sporta u Hrvatskoj. U državi imamo samo Podravku u kojoj su igračice profesionalke. Stavimo li na stranu inozemne igračice, doći ćemo do istine da u Hrvatskoj imamo 10-tak igračica koje žive od rukometa. S tim da čak i u toj Podravci nemaju adekvatne uvjete za rad, jer Podravka nema na raspolaganju dvoranu u kojoj može normalno trenirati. Tamo djevojke treniraju samo u terminima koje nisu zauzele škole.

U Hrvatskoj doduše postoji još jedan klub - zagrebačka Lokomotiva - u kojem djevojke rade kao da su profesionalke, iako su im primanja amaterska. Uglavnom, s jednim profesionalnim klubom te s još jednim ozbiljnim teško će itko u svijetu raditi veliki posao na parketu. Koliko god talenta imao...

Hrvatskoj se na Europskom prvenstvu u Danskoj puno toga poklopilo. Najprije jedna sjajna generacija igračica koja je dugo igrala zajedno, koja se odlično poznaje i koja ima kemiju bez koje ni jedna reprezentacija na svijetu ne može napraviti rezultat. Ne samo rukometna. Poklopilo se i da je koronavirus puno toga poremetio, mnogi rade u ipak nenormalnim uvjetima, a kada su stvari van nekakvih protokola, onda i reprezentacije iz drugog reda mogu dobiti priliku. Koju smo mi objeručke i na fenomenalan način prihvatili.

I zato djevojke na čelu s izbornikom Šoštarićem zaslužuju samo riječi pohvale, nevjerice i divljenja.

Međutim, Europsko prvenstvu u Danskoj je završeno, naše će rukometašice još dva, tri tjedna uživati u lovorikama i pohvalama, ali nakon toga slijedi povratak u stvarnost. U traženje slobodnih termina u dvoranama, u financijsku neimaštinu, u nedostatak mnogih pratećih sadržaja koje bi danas svaki profesionalni sportaš morao imati kako bi mogao pratiti kolege u svijetu.

Hrvatska je 2018. u Rusiji osvojila nezaboravno nogometno srebro, naše je igrače na ulicama gradova dočekalo više od milijun presretnih ljudi, obećavale su se brda i doline za boljitak nogometa, ali ako ćemo danas - više od dvije i pol godine kasnije podvući crtu - nismo dobili gotovo ništa. Nismo doduše ostali ni previše iznenađeni, jer da smo pobrojali sva obećanja upućena sportašima i ljudima iz sporta otkad je hrvatske države, malo bi nam bila i knjiga od tisuću stranica. A na arak papira stalo bi ono što je doista i napravljeno.

Naše su sjajne rukometašice u Danskoj na fantastičan način demonstrirale sportski talent, ali i jednako velike osobine mladih, zdravih i poštenih djevojaka koje su osmijehom i borbenošću oduševljavala i članice ostalih reprezentacija. Djevojke su pokazale da itekako i znaju i mogu. Međutim, ako želimo da slične rezultate proslavljamo i na idućim velikim natjecanjima, onda se kao država moramo drastično promijeniti.

I shvatiti da je sport previše važan da bi nam bio pri dnu važnih prioriteta.

Ne samo zato što su nas rukometašice u Danskoj ponovno ispromovirale na fantastičan način kakav niti jedna turistička zajednica u svijetu ne može nadmašiti. Zbog naših će djevojaka u sljedećih nekoliko mjeseci tisuće djevojčica nahrliti u rukometne dvorane, jer će i one htjeti biti poput Ćamile, Tee, Larise, Dore... Sve će one izabrati rukomet i sport umjesto lagodnih kafića i provoda. I najviše zbog njih - a onda i svih nas koji imamo djecu - trebali bismo spoznati važnost i vrijednost takvih životnih izbora.

Rukometašice su svoje napravile, na potezu je država. Koja napokon mora podvući crtu i reći što doista želi od sporta...

Linker
25. travanj 2024 10:34