UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF Uros Hocevar/Kolektiff
BORBA ZA ČETVRTFINALE

Čak 5 momčadi može na Hrvatsku, ali raspored opet ide na ruku našima! Evo zašto su moguće i kalkulacije

Premda s takvim planiranjima i ‘rabotama‘ u pravilu imamo loša iskustva, dobro je znati.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 22. siječanj 2021. 13:40

U očekivanju utakmica drugog kruga protiv Bahraina, Argentine i Danske, koje odlučuju o plasmanu u četvrtfinale SP-a u Egiptu, hrvatski su rukometaši mogli pratiti "prvu rundu" utakmica u skupini IV, u skupini koja se u četvrtfinalu križa s našom. Prvi iz naše skupine ići će na drugog u skupini IV, drugoplasirani iz naše ići će na najboljeg u spomenutoj skupini, u kojoj je u igri još uvijek pet mogućih protivnika. Nakon što su prošli u drugi krug ključnom pobjedom protiv Čilea, a prije toga su kao zamjena umjesto Češke upali na SP, Makedonci su i teoretski ispali iz igre.

Nakon prve utakmice u drugom krugu, i ozbiljnog poraza od Slovenije, Kiri Lazarovu i suigračima preostaje samo odigrati još dvije utakmice i pokušati popraviti dojam. Kako god odigrali, i kako god se rasplele ostale utakmice, oni više ne mogu do četvrtfinala. Ako su s tih uvjerljivih 21-31 protiv izabranika Ljube Vranješa Makedonci ispali, Slovenci su napravili prvi ključni korak prema prolasku u nokaut fazu natjecanja.

Ništa se ne zna

Kod Slovenaca je u prvoj od tri ključne utakmice prvi strijelac bio Dragan Gajič sa sedam postignutih golova, Makedonce je, kao gotovo uvijek u posljednja dva desetljeća, predvodio veteran Kiro Lazarov sa šest pogodaka. Time su Slovenci na konto dvama bodovima koje su prenijeli, dodali još dva i imaju četiri boda, dva manje od vodeće Švedske, koja je teškom mukom izborila samo bod protiv sve boljih Bjelorusa.

Nažalost za Bjeloruse, oni su u prvom poluvremenu u jednom trenutku imali prednost od čak osam pogodaka razlike, no uporni Skandinavci u drugom su dijelu sve nadoknadili, i izborili remi 26-26, kojim su ostali na vrhu ljestvice skupine IV. Wanne je sa sedam pogodaka predvodio Šveđane, a Jurinok je bio najbolji u protivničkim redovima, postigavši šest golova. Premda je riječ o skupini u kojoj nam se gotovo svi potencijalni protivnici "sviđaju", jer nema nikog iz samog svjetskog vrha (Francuska, Norveška, Njemačka, Španjolska...), bilo tko da prođe i bude naš suparnik u četvrtfinalu, vrlo je ozbiljan suparnik. To se odnosi posebno na domaćina Egipat, koji je s 28-23 pobijedio Rusiju (ostali na tri prenesena boda).

Afrička je momčad sad u istoj ili sličnoj situaciji kao i Šveđani i Slovenci. Situacija će se dodatno "zakuhati" u sljedećem kolu, kad će Rusi vjerojatno najlakše pobijediti Makedonce, a dosta će toga "otvoriti" utakmice između Egipta i Bjelorusije te Švedske i Slovenije. Bit će gusto, premda najbolje stoji trojac Švedska, Egipat i Slovenija. Sve nekako "zvoni" da će se u zadnjem kolu odluka donijeti utakmicom Slovenije i Egipta.

Kako god bilo, raspored i tu ide na ruku našim igračima, jer će uoči posljednje utakmice s Dancima već znati rasplet u skupini IV te će se moći i kalkulirati. Premda s takvim planiranjima i "rabotama" u pravilu imamo loša iskustva, dobro je znati. Naravno, sve je to pod pretpostavkom pobjeda u prve dvije utakmice.

Francuzi maksimalni

Odigrane su i utakmice 1. kola drugog kruga u skupini III, u kojoj su momčadi s kojima se ne možemo sastati do finala. Francuzi su pobjedom (29-26) protiv svoje bivše kolonije, Alžira, sada jedini ostali s maksimalnim učinkom, i sigurno grabe prema četvrtfinalu, no čeka ih u posljednjem kolu njihova "crna mačka" Portugal. Premda su oni s tijesnih 28-29 izgubili od Norvežana, s četiri boda na kontu i dalje su blizu ostvarenja snova. Švicarci (također zamjena kao i Makedonija; umjesto SAD-a), savladali su Islanđane s 20-18. Baš u skladu s onom da danas svi igraju rukomet, puno će toga ostati za rješavanje doslovno u posljednjem kolu...

Linker
25. travanj 2024 09:48