SPORNA IKONA

Dodik poručio Ukrajincima: ‘Dokažite da je ikona svetog Nikole vaše vlasništvo!‘

Kad se počelo nagađati da je ikona ukradena, Lavrov ju je vratio, a veleposlanik Željko Samardžija u petak ju je donio u Sarajevo
 Elvis Barukcic/AFP

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik darovao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu podrijetlom je iz Donbasa u Ukrajini, tvrdi bivši lider udruge veterana Srba iz BiH Dragan Savić.

Pozlaćenu, tri stotine godina staru ikonu s likom svetog Nikole, Dodik je darovao Lavrovu tijekom službenog posjeta ruskog ministra BiH 14. prosinca. Nebojša Vukanović, zastupnik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) u skupštini srpskog entiteta, rekao je za Dnevni avaz kako Savić tvrdi da je Dodiku tu ikonu 29. svibnja 2018. u Banjoj Luci predao predsjednik veterana RS Duško Vukotić.

Laž i prevara

- Vukotić je tu ikonu donio iz Donbasa preko Rusije i Beograda - rekao je Savić. On je bio predsjednik Skupštine veteranske organizacije u RS, a Vukotić je kao predsjednik putovao 2018. u okupirani dio Ukrajine kako bi sudjelovao na sastanku udruge koja okuplja ruske veterane iz Drugog svjetskog rata, njihove potomke i sljedbenike. Tamo su mu predstavnici proruskih vlasti Luganska i Donjecka darovali ikonu s likom svetog Nikole. On je tu ikonu predao Dodiku, a Dodik ju je nedavno darovao Lavrovu.

- Kakva obiteljska ikona, to je sve laž i prevara - odbacio je Savić tvrdnje iz Dodikova ureda da je ta ikona bila 15 godina u vlasništvu obitelji iz Banje Luke.

Oporba koristi priču o ikoni za kampanju protiv Dodika. Šef veteranske udruge RS-a Duško Vukotić preko sarajevskog Dnevnog avaza odgovorio je da je priča plod luđaka željnih medijske pozornosti. Sve istražuje Interpol, poručuje. Kad se počelo nagađati da je ikona ukradena, Lavrov ju je vratio. Ruske vlasti predale su je veleposlanstvu BiH u Moskvi, a veleposlanik Željko Samardžija u petak ju je donio u Sarajevo. Iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika objavili su da su ikonu pohranili u sef.

Protuzahtjev

Ukrajinsko veleposlanstvo zatražilo je da se razjasni kako je ikona uopće dospjela u BiH. I da im vrate ukradenu ikonu. Logično je vratiti ikonu Ukrajini, jer je ona njezino vlasništvo, rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Viktor Kirilič, zadužen i za Bosnu i Hercegovinu.

- Ako je prvi korak već poduzet nakon što je ikona vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi, da se vrati u Ukrajinu - poručuje ukrajinski veleposlanik.

Na taj zahtjev ukrajinskih vlasti odgovorili su iz Dodikova ureda protuzahtjevom: Ukrajinci, dokažite da je ikona svetog Nikole vaše vlasništvo!

"Ako Ukrajina posjeduje dokaze da je riječ o ikoni koja je dio ukrajinske kulturne, vjerske i povijesne baštine, molimo da veleposlanstvo informira kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, je li otuđena, od koga, kada i gdje, kao i nalazi li se na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje potražuje Ukrajina", zatražili su iz Dodikova ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:23