StoryEditor
Thierry Omeyer
 Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
JEDINSTVENI POTHVAT

Hrvat kojem se naklonio veliki Thierry Omeyer: ‘Odustajanje nikad nije bila opcija, ponosan sam na sve!‘

Crna mačka naše reprezentacije Omeyer bio je oduševljen pozivom da dođe u Hrvatsku...
Autor: Davor BurazinObjavljeno: 16. lipanj 2020. 15:22

Od 22. do 28. lipnja u Omišu će se održati jubilarni, deseti po redu Međunarodni kamp rukometnih vratara, najbolji kamp takve vrste na svijetu, koga su u prošlosti pohodili najveći od najvećih, najbolji rukometni vratari. Kamp je krenuo bez velikih očekivanja, ali nakon par izdanja i brojnih čestitki koje je primao Mario Čaljkušić kao alfa i omega projekta, bilo je jasno da je napravio nešto jedinstveno i dobro, nešto što privlači rukometne vratare i trenere iz cijeloga svijeta.

Odustajanje nije opcija

- U proteklih devet izdanja kroz kamp je prošlo preko 3.500 sudionika i gostiju, a to su brojke koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Ovo deseto izdanje trebalo je biti najbolje i najposjećenije, no zbog pandemije koronavirusa odradit ćemo ga smanjenim kapacitetom. Mnogi su se pitali hoće li se kamp uopće održati. Brojni sponzori i institucije su otkazali pokroviteljstvo kao i mnogim drugima, no nama odustajanje nikada nije bila opcija. Ponosan sam na sve što smo napravili u ovih deset godina. Kad smo krenuli nitko nije ni znao za nas, a danas s ponosom mogu kazati kako je ovo najbolji kamp za rukometne vratare na svijetu. I ne samo to, kamp nam je otvorio i pružio mogućnost organiziranja i drugih velikih projekata, poput Masters Handball World Cupa te Scandi handball campa - kazao je Mario Čaljkušić.

Top deset rukometnih vratara koji su sudjelovali na prethodnim izdanjima Međunarodnog kampa rukometnih vratara su Mirko Alilović, Mirko Bašić, Kari Aalvik Grimsbo, Jelena Grubišić, Kasper Hvidt, Roland Mikler, Thierry Omeyer, Dejan Perić, Marin Šego i Danijel Šarić.

image
Kari Grimsbo i Marin Šego tijekom lanjskog kampa
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

- Dio sam ovoga kampa od prvoga dana, još dok je bio u Makarskoj, kada se skupilo nešto malo djece iz sedam zemalja, a u zadnjem smo izdanju imali sudionike iz gotovo pedeset zemalja, što je jako ozbiljno i respektabilno dostignuće - rekao je Mirko Alilović: - Tjedan dana je malo da bi mladi vratari savladali sve vještine, no prilika da upoznaju idole, da s njima treniraju, sigurno će mnogima biti dodatni impuls da ozbiljno prionu treningu nakon povratka kući.

Kad kažete Kari, svi koji prate rukomet znaju o kome se radi, o jednoj od najtrofejnijih rukometašica u povijesti ovoga sporta. Osvojila je 13 medalja s reprezentacijom Norveške na velikim natjecanjima, tri EHF Lige prvaka na golu Gyora, bila je najbolji golman olimpijskih turnira 2012. i 2016. godine, te MVP Final Foura EHF Lige prvaka 2019. godine, kada je i bila specijalni gost kampa.

Vrijedno iskustvo

- Drago mi je što sam napokon dobila priliku doći na kamp koji je poznat u cijelom svijetu, što sam mogla podijeliti svoja iskustva s ostalim kolegama te prenijeti znanje onima koji tek kreću našim putem. Iznenađena sam razinom i kvalitetom treninga i edukacije mladih, vjerujem da su im vježbe i interakcija s već iskusnim golmanima od velike pomoći, zbog toga što svi nemaju priliku raditi s trenerima vratara u svojim klubovima. Vjerujem da je ovo za njih vrlo vrijedno iskustvo i da će im pomoći u njihovim daljnjim karijerama.

image
Mario Čaljkušić, Mirko Alilović i Stjepan Pezo prošle godine
NIKOLA VILIC/CROPIX

Crna mačka reprezentacije Hrvatske bio je Thierry Omeyer na vratima Francuske. Ukupno je osvojio deset zlatnih medalja, ražalostio Hrvatsku u puno prilika, ali njegova silueta krasi logo kampa, na kojem je boravio dva puta.

- Prvi put sam boravio u Hrvatskoj, a da nisam igrao utakmicu, u Makarskoj 2011. godine, tako da sam imao priliku vidjeti dio vaše prekrasne obale, uživati u suncu i moru i sudjelovati u radu kampa. Bila mi je čast i zadovoljstvo raditi u odabranom društvu vrhunskih vratara. Sudjelovao sam na dosta kampova, ali ovo je prvi ovakav specijalizirani kamp za vratare, i to u vremenu kada su mladi uglavnom prepušteni sami sebi. Dok sam branio u Montpellieru imao sam posebnog trenera, a u Kielu sam se morao snalaziti sam. Ovo je odlična ideja, hvala organizatorima na pozivu i rado ću se odazvati pozivu i idućih godina ako mi to obaveze dozvole.

Da će poziv doći, u to ne treba sumnjati.

Linker
16. lipanj 2020 23:20