JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
S TRI BODA U DRUGI KRUG

Hrvatska u najvažnijoj utakmici izborila prvo mjesto u skupini, fantastični Marin Šego uništio Katarane!

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Katar 26:24 u 3. kolu Svjetskog prvenstva
Piše: Dražen Pinević, SNObjavljeno: 19. siječanj 2021. 16:38

HRVATSKA - KATAR 26:24 (13:11)

ALEKSANDRIJA Dvorana Borg Al Arab. Bez gledatelja. Suci: Načevski i Nikolov (Makedonija)

HRVATSKA: Pešić (4), Šego (2+4); Marić 5, Duvnjak 1, Mandić, Horvat 3, Kević, Šarac, Štrlek 6, Čupić 2 (1), Musa 1, Mamić 5, Šebetić, Brozović, Mamić, Jaganjac, Martinović 3.

Izbornik: Lino Červar

KATAR: Šarić (1+1), Abidi (5+1); Alkrad, Mabrouk, Madadi 4 (2), Carol 7, Sassi, Damjanović, Berrached 3, Sami 1, Ban Ali 4, Guehis, Abdelfattah, Dhiab, Hassaballa 1, Zakkar 4.

Izbornik: Valero Rivera


Hrvatska s tri boda putuje na nastavak SP u Kairo. Kako je počelo u Aleksandriji super je završilo. Može se govoriti o hvatanju forme, može se pričati o tome kako smo skrivali karte, može se reći da smo lošijim ulazom možda i htjeli staviti preveliki optimizam pod kontrolu, ali mora se reći i to da u kairu očekujemo pravu Hrvatsku. U četvrtfinale ne sumnjamo, jer Bahreina i Argentine se bojati nećemo. Dakle, moramo naći igru za te utakmice na ispadanje, jer tu ne smije biti osciliranja, a u Aleksandriji ih je bilo i previše.

Katar je bio apsolutno najzvučniji protivnik u našoj skupini i već pri izlasku na tren vidjela se potpuno drugačija odlučnost naših igrača da to uspiju riješiti u svoju korist. Morali smo, nismo imali izbora, jer poraz bi vjerojatno bio i oproštaj od četvrfinala trenutno.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

Krenuli smo sa 6-0, malo iznenađujuće, ali smo jako dobro u startu zatvorili njihovog prvog strijelca Frankiesa Carola. Igrali smo konačno se ljevakom, Šebetić u dva pravca, na lijevom krilu je bio Štrlek, na desnom Čupić.

Izgledalo je dobro, došli smo do kontri zabili dva gola i na 6:3 Valero Rivera je zvao time out da objasni svojim igračima da je trošenje lopti protiv protivnika kao Hrvatska jako opasno. Uspio je, odmah je usput dignuo s klupe Ben Alija pivota koji ima problema s listom i on nam je radio dosta problema, a Kataranima omogućio lakši napad. Ciljano je više mjesta za šut imao Zakkar na desnoj strani katarskog napada, jer je procjena bila vjerojatno da nam 10 ne može zabiti, a Carol može i više, što se mora spriječiti.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

Veći problem nam je bio napad koji je bio dosta spor. Da nije bilo raspoloženog Marka Mamića koji je konačno bio u zaletu kako treba i da Duvnjak dijagonalama nije otvarao krila, bilo bi i više muke. Morali smo to ubrzati, i ubrzali smo ulaskom Martinovića, ali onda smo počeli raditi po dvije izmjene i to je postalo znatno kompliciranije, razbilo nam ritam, makar je Marić mogao komotno ostajati i u obrani. Dotad je Marić u napadu mijenjao Musu i to je bilo sve.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

U 15. minuti smo prešli na 5-1 s Duvnjakom, ali smo se brzo vratili u 6-0, jer to nije baš štimalo. Katar je postajao sve konkurentniji i u 26. minuti došao prvi put do egala (10:10). Bili bi i opasniji, da na gol u 19. minuti umjesto Pešića nije ušao Šego prvi put na ovom prvenstvu. Obranio je Šego tri penala u nizu, dvaput zaustavio Madadija, jednom Hassaballu i omogućio nam priključak koji smo na kraju brzim nogama Martinovića naplatili vodstvo od +2 u poluvremenu. No, sve u svemu dosta je to muke bilo, posebno napadačke. Obrana dobra, uz pojedina ispadanja koja je naplatio Carol lakim golovima.

Ulaz u drugo poluvrijeme bolji napadački. Sjajno raspoložen i asistentski bio je Marko Mamić prvo za Marića, pa za Musu, što je bilo rasterećenje za Duvnjaka. A onda je majstorski zabio i za +3 (17:14) nakon čega je Rivera ponovo zvao time out.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

Katar je promijenio vratara, na Šarićevom mjesto došao je Abidi koji je u prethodnom susretu briljirao. Onda smo opet igrali bez klasičnog desnog vanjskog (s Čupićem), obranu sa tri krila od kojih nijedno nije Mandić, počeli flasterom (Horvat) ganjati Carola, makar nije izgledalo da bi se moralo. No, napadački smo bili korektni, pa smo uspjeli čuvati prednost, makar se Katar vratio na -1, ali se vratio i Martinović, a i mi u 6-0, nakon nepotrebnog izleta.

Vodili smo, ali smo išli gore – dolje, Marin Šego je branio penale u transu, no preko +3 nismo mogli, Katar nam je bio stalno 'na leđima', jer se obrana više nije mogla sastaviti, pa su u 52. minuti u sredinu obrane i u napad ušao Šarac, a u sredinu obrane uz njega i Jaganjac. Dva najmlađa u ključnim trenucima, sjajno su reagirali.

Nismo se uspjeli popeti do +4, ali smo uspjeli dobiti utakmicu i ipak s osmjehom napustiti Aleksandriju.

REZULTATI 3. KOLA:

Japan - Angola 30-29
HRVATSKA - Katar 26-24
TABLICA:
1 HRVATSKA 3 2 1 0 83-73 5
2 Katar 3 2 0 1 85-77 4
3 Japan 3 1 1 1 88-89 3
4 Angola 3 0 0 3 74-88 0


PRIJENOS UŽIVO

60' - Hrvatska u posljednju minutu ulazi s vodstvom 26:23. Završena je utakmica, Hrvatska je pobijedila 26:24. Kauboji ovom pobjedom osvajaju skupinu i prenose tri boda u drugi krug. Igračem utakmice imenovan je Marino Marić koji je postigao pet golova.

56' - Štrlek sada zabija u praznu mrežu nakon obrane s igračem više. Hrvatska ima plus 3.

54' - Marzo je opet enigma za hrvatsku obranu. Zabio je sada Horvat.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

54' - Utakmica se lomi u ovim trenucima. Štrlek je zabio iz pada u teškoj situaciji, a Katar ostaje s igračem manje.

53' - Zakkar se sada prošetao kroz hrvatsku obranu i zabio za novih minus 1.

51' - Marić zabija s crte i Hrvatska opet ima plus 3. A sve je krenulo od Šege.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

50' - Martinović je pucao iz teške pozicije, ali nije zabio. S druge strane je Katar izborio sedmerac. I opet je obranio Šego Maddadiju. Treći put je obranio istom igraču, a četvrti put je skinuo sedmerac u utakmici.

49' - Hrvatska se obranila, a onda Štrlek zabija s igračem manje.

47' - Červar sada odustaje od Čupića na desnom vanjskom i ulazi Martinović kojem je to prirodna pozicija. I odmah je zabio.

46' - Katar se približio na samo minus jedan, a onda Horvat s krila lobom zabija za dva gola razlike.

44' - Abidi brani zicer Horvatu koji je ostao sam na crti, a Katar dolazi na minus 1.

43' - Sjajan okret i gol Marića sa crte. Bio mu je to četvrti gol iz pet pokušaja.

41' - Šarić brani Čupiću sedmerac. Šteta, opet smo propustili zabiti na plus 4.

40' - Prvi gol Zlatka Horvata na susretu.

39' - Velika šteta, Hrvatska je imala napad za plus 4, najveće vodstvo, ali nije zabila a Katar je iz kontre poentirao.

38' - Mamić je frintom sada izbacio cijelu obranu, pa sjajno zabio. Bio je to jedan od najljepših poteza susreta.

37 - Musa poentira s crte, ali Katar uzvraća.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

36 - Abidi brani udarac Šebetiću izvana i Katar opet dolazi na minus 1.

34' - Hrvatska je izjednačila svoju najveću prednost plus 3, sada je zabio Marić.

32' - Prvi sedmerac za Hrvatsku nakon faula nad Marićem. Siguran realizator je Čupić.

31' - Krenulo je drugo poluvrijeme. Marzo trese mrežu dalekometnim šutom.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

30' - Martinović zabija u zadnjim sekundama prvog poluvremena i Hrvatska na odmkor odlazi s dva gola razlike, 13:11. Katar je u prvih pola sata igre imao čak pet sedmeraca, a realizirao je dva, Šego je skinuo preostala tri. Hrvatska s druge strane nije imala niti jednu priliku sa sedam metara. Hrvatski vratari u prvom su dijelu obranili 7 od 18 udaraca prema vratima, dok su katarski obranili tek dva od ukupno 15.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

29' - Novi sedmerac, već peti po redu za Katar. I opet nas spašava Šego. Obranio je Hassabali. Bila je to prilika Kataru da povede. Na drugoj strani Mamić je zabio.

26 ' - Izjednačenje na susretu, 10:10, ali ono je bilo kratkog vijeka jer je zabio Martinović. Međutim Katarani uzvraćaju preko Marzoa.

23' - Hrvatska je platila golom igru bez vratara. Dobili smo gol u praznu mrežu.

23' - I opet Šego brani naša vrata i opet Maddadiju. Bravo Šegooo!!

22' - Mamić je nezaustavljiv, zabio je opet za novih plus 2 Hrvatske.

20' - I treći sedmerac za Katar. I Šego sjajnom obranom sprječava izjednačenje.

19' - Promjena na vratima Hrvatske. Červar je uveo povratnika Šegu.

18' - Drugi sedmerac za Katar na utakmicu. Ponovno je siguran Maddadi.

17' - Nova asistencija Duvnjaka i Čupić s crte trese mrežu.

16' - Mamić jako lijepo iz koraka trese mrežu Šarića.

14' - Izigrana je obrana Katara, stvoren višak za Štrleka na krilu, koji sigurno zabija.

13' - Ali zabija za smanjenje vodstva Katara na 6:4, a s druge strane Hrvatska propušta iskoristiti napad. Katar nam se sada približio na minus 1.

9' - Nova asistencija Duvnjaka, opet za Marića koji s crte zabija.

8' - Prava šteta, Štrlek je imao zicer s crte, ali Šarić ga je pročitao. Na drugoj strani Sami zabija svoj prvi gol na utakmici.

image
FRANCK FIFE Afp

7' - Marino Marić zabija treći gol za Kauboje koji vode 3:1.

5' - Duvnjak je pronašao prostor za Čupića, ali ovaj s krila gađa gredu. U sljedećem napadu Pešić opet brani. Kataru je vraćen napad, ali Pešić novom obranom čuva vrata Hrvatske.

3' - Duvnjak zabija za 2:0. ali Zakkar odmah smanjuje rezultat.

2' - Pešić brani prvi napad Katara, to je jako dobar znak.

1' - Započela je utakmica, Hrvatska ima prvi napad i zabija Mamić snažnim dalekometnim šutom.


17.00: U prvom susretu 3. kola skupine C na Svjetskom prvenstvu za rukometaše, u kojoj se natječe i Hrvatska, Japan je svladao Angolu sa 30-29 (16-12) i tako izborio prolazak u drugi krug natjecanja. To nije dobra vijest za Hrvatsku uoči drugog kruga, jer Kauboji sada više ne mogu prenijeti četiri boda.

Za Hrvatsku je idealan scenarij bio pobjeda Angole nad Japanom (i naravno, pobjeda nad Katarom) jer bi to značilo da Angola ide dalje, odnosno da mi nosimo maksimalna 4 boda u drugi krug. u tom bi slučaju ispalo kao da se onaj neugodni remi s Japanom nije ni dogodio jer ne bi imao utjecaj na bodovni saldo.

Ovako će Hrvatska u slučaju pobjede nad Katarom prenijeti tri, a u slučaju poraza - samo jedan bod.

Iako je Japan vodio tijekom cijelog susreta, presudila je napeta završnica. Na ulasku u posljednjih pet minuta rezultat je bio 28:28, a tada je Ferreira dobio dvije minute isključenja zbog grubog prekršaja što je Japan iskoristio i s dva gola ostvario nedostižnu prednost od 30-28.

Jin Watanabe je sa sedam golova predvodio Japan, dok je Mario de Jesus Ntida Tati postigao šest pogodaka za Angolu.

U drugom krugu će Hrvatska, Katar i Japan igrati s tri prvoplasirane reprezentacije iz skupine D. Za sada su iz te skupine prolazak osigurale Danska i Argentina, dok će za treće mjesto igrati Bahrein i DR Kongo. Samo dvije prvoplasirane reprezentacije iz drugog kruga izborit će prolazak u četvrtfinale.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 17:08