POŽARI

Australija: Vatra zahvatila otok pod zaštitom UNESCO-a

Protiv požara se bori 90 vatrogasaca s 38 vozila i 17 letjelica, a vlasti Queenslanda pozvale su stanovnike na evakuaciju
Ilustracija
 Brett Hemmings/AFP

Stanovnici australskog obalnog grada na otoku Fraseru koji je na UNESCO-voj listi svjetske baštine u nedjelju moraju napustiti domove zbog nadolazećeg požara.

Otkad je izbio prije sedam tjedana u ilegalnom kampu, požar je zahvatio polovicu tog otoka koji se nalazi na sjeveroistoku Australije, dio je Velikog koraljnog grebena te je poznat po svojoj prašumi, dinama i jezerima.

Stanovnici Happy Valleya u nedjelju popodne su imali trenutak oduška kad je vatra oslabila, no povjerenik savezne države Queensland Greg Leach predviđa da će ona ponovno krenuti prema tom naselju, prenosi Reuters.

Protiv požara se bori 90 vatrogasaca s 38 vozila i 17 letjelica, a vlasti Queenslanda pozvale su stanovnike na evakuaciju što prije jer bi im vatra kasnije mogla otežati vožnju.

Australija proteklih godina bilježi duža i toplija ljeta. Prošlogodišnju sezonu je premijer Scott Morrison zbog velikih požara koji su odnijeli 33 ljudskih i milijardu životinjskih života prozvao „crnim ljetom“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:16