ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
U DVA DANA - DVA POSLA

‘Imam sve reference za izbornika Hrvatske! Nisu me zvali, ali dogovorio sam se u Banja Luci...‘

Imao je, kaže, ponudu da se vrati u Hrvatsku i ranije, a sad će imati uistinu teške izazove.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. veljača 2021. 15:18

Ivica Obrvan, trener velikog iskustva neko je vrijeme nakon povratka iz Francuske bio bez angažmana, no bilo je samo pitanje trenutka kada će se vratiti u posao. I onda se dogodilo da je u dva dana dobio - dva posla. Potpuno nenadano je jučer došao na kormilo PPD Zagreba, a par dana ranije finalizirao je, pak, preuzimanje reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Možda ga mnogi nisu očekivali baš u BiH, ali Obrvan ima svoje razloge i ambicije, pa je najbolje poslušati njega samoga.

- Počeli smo kontakte prije nekoliko mjeseci, pozvali su me na razgovor u Banja Luku. Bila je to razmjena ideja,rekao bih. Meni ništa posebno novog jer bio sam u sličnim situacijama, preuzimanje momčadi u tijeku krize i velikih promjena. Nakon nekoliko dana pozvali su me ponovo, dogovorili smo se, bili su korektni. Dogovorena su tri ciklusa kvalifikacija i razmišljali smo i razgovarali za dalje, ali ostalo je zasad načelno, na ideji, pa ćemo vidjeti. Nisam se upuštao u prevelike komentare jer službeno još ništa nije potpisano, pa mislim da nema posebnog smisla.

image
NENAD DUGI/CROPIX Cropix

Iskustvo iz Makedonije

Kada će biti premijera?

- S Austrijom 14. ožujka u Bugojnu je prva utakmica, pa skoro i odlučujuća za nastup na Euru, makar bi se tamo moglo i s treće pozicije. No, cilj je u sljedećem periodu dvaput pobijediti Austriju.

Puno je problema, organizacijske naravi imao vaš prethodnik na klupi BiH Bilal Šuman. Često su igrači znali reći da je to najveća prepreka dobrim rezultatima?

- Pa to ću tek upoznati, zasad se svodi na komunikaciju s igračima, oni koji su tu i koji su blizu. Nadam se da neće biti neka velika prepreka, da će se naći neka nova energija. Ne mogu reći na temelju slušanja, nisam to osjetio. Problema će sigurno biti, pa ćemo ih pokušati rješavat. Ništa novog, već sam se nalazio u takvim situacijama.

Kakva je rukometna selekcija BiH?

- Dobra reprezentacija, u sređenim okolnostima bi dala i više, a pitanje je i kakvu si grupu zakačio kroz kvalifikacije. Nije lagano, ali materijal postoji.

Hrabri ste?

- Kada bilo kojeg čovjeka kao stranaca zove neka nacionalna selekcija, čovjek mora biti ponosan i osjetiti određenu zadovoljštinu. I Ćiro Blažević i Robi Prosinečki su bili u BiH izbornici. Ja doživljavam to kao nešto dobro.

Bili ste već na klupi Makedonije?

- To je jedno veliko iskustvo, dalo mi je smjernice i zaključak da biti trener reprezentacije i kluba definitivno nije isto. Sigurno da će mi biti od velike pomoći. Nije lagano bilo raditi s reprezentacijom Makedonije s kojom sam bio u sličnoj situacije nakon što su prije mog dolaska izgubili od Portugala, ali smo uspjeli izboriti plasman na veliko natjecanje.

U najboljim godinama

Koliko poznajete momčad?

- Upoznat sam dobro. Tu ima iskusnih igrača poput Prce i Terzića, Vranješ i Panić su odlični u Meškovu, Panić je potpisao i za Montpellier što puno govori, tu je odlični Perić iz Pelistera, pa braća Burić vratar iz Flensburga i pivot iz Zagreba... Prvi pomoćnik će mi biti Mario Kelentrić koji je i trener i može obraditi vratare, jer mu je to uža specijalnost. Jako se dobro znamo, bolja informacija od domaće lige mi ne može biti, jer Mario je trener Sloge iz Doboja koja je prva na tablici. Pratim i domaću ligu, ima dobrih igrača i klubova, možda je prevelika, ali nosi dosta ako se to bude dobro usmjerilo.

image
NENAD DUGI/CROPIX Cropix

Gdje će vam biti baza?

- Uglavnom Sarajevo, ali kako se otvorila sada mogućnost da preuzmem i Zagreb... Vidjet ćemo kako ćemo definirati sve stvari, još nismo stigli.

U Hrvatskoj ponuda nije bilo?

- Mislim da sam imao sve reference za kandidaturu za izbornika i s pravom s radnim iskustvom i godinama, nadao sam se. Odluka je takva kakva je i želim puno sreće i uspjeha novom izborniku Horvatu. HRS me nije zvao. Jedina ponuda do ovoga tjedna bila je u prosincu od Podravke i bila je jako ozbiljna. Podravka je vrhunski klub, ali sam razmišljajući odlučio da bi u ovom trenutku radije ostao u muškom rukometu. To je bio glavni razlog da nisam prihvatio ponudu. Inače, mislim da je Zlatko Saračević napravio sjajan posao u tri godine, da je vratio Podravku Europi, da je klub sređen i bio sam počašćen njihovom ponudom.

Jeste li zadovoljni svojom trenerskom karijerom?

- U okolnostima u kojima sam radio, bez nekakvih ekstra ‘poguranaca’, izborio sam se za sve golim rukama, radom makar nisam bio predodređen za uspjeh. Dva kupa Hrvatske s Metkovićem, finale EHF kupa, Gorenje prvak Slovenije, finale Kupa kupova, F4 Kupa EHF sa Chamberyjem u Francuskoj što je najbolji doseg kluba uopće u Europi, pa 9, 10. i 11. mjesto, tri najveća uspjeha Makedonije nakon Eura u Srbiji kada su bili peti. Zadovoljan sam jako, rekao bih da sam u najboljim trenerskim godinama.

BiH je sigurno dobila dobrog izbornika, ali tu se sada odjednom pojavio i izazov u Zagrebu...

Linker
06. ožujak 2021 17:46