Zagreb, 130221.
Dom sportova.
Cetvrtfinale EHF europskog kupa u rukometu za zene izmedju Lokomotiva vs. Slavia Praha.
Na fotografiji: Antonia Civljak.
 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
ŽENE SU SE IZBORILE

Inicijativa žena urodila je plodom! Lokomotiva se vraća na teren, igrat će i u borbi za europski trofej

Bit će nastavljena sva rukometna natjecanja, i to prije unaprijed određenog roka.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 26. travanj 2021. 14:59

Inicijativa ženskih rukometnih klubova (41 od 47) koji igraju Prvu ligu rukometašica i tri druge lige (Zapad, Sjever i Jug) urodila je plodom. Prošli tjedan je održan i konstruktivni sastanak u Zagrebu između čelnih ljudi HRS-a i predstavnika ženskih klubova nakon kojeg su svi ženski prvoligaški i drugoligaški klubovi u petak dobili prijedlog novog kalendara na koji su trebali dati svoje eventualne primjedbe. Kako je zahtjev klubova - smanjenje višetjednog zastoja prvenstava uvažen, primjedbi na novi kalendar nije bilo.

Doduše, ženski klubovi su željeli na teren i ranije, ali novi raspored je ipak daleko povoljniji od onoga koji je izazvao buru u većini hrvatskih klubova, a zbog kojeg je i pokrenuta "inicijativa žena".

Podsjećamo, po odluci Upravnog odbora HRS-a od 8. travnja zastoj u Paket 24 Premijer ligi rukometaša, dvije prve muške lige (Sjever i Jug) i 1. HRL rukometašica trebao je trajati od 10. travnja do 22. svibnja, a za tri druge ženske lige od 10. travnja do 15. svibnja.

Po novom kalendaru rukometašice se vraćaju na terene već 8. svibnja, a od tada će moći igrati i zaostale utakmice (u 1. HRL je takvih 7). Posljednje kolo prvoligašicama će biti početkom lipnja (5/6. su predviđeni datumi), dok drugoligašice svoja prvenstva završavaju 22/23. svibnja. Po prvotnoj odluci UO HRS-a prvoligašice su trebale igrati do 19. lipnja.

I dalje će nekim klubovima, a najviše Lokomotivi koja ima i odgođenih prvenstvenih utakmica, ali i dvije finalne utakmice u Europskom kupu, biti teško sve to "utrpati", ali ipak su s promjenom kalendara dobili poboljšanje. Lokomotiva ima i odgođenu utakmicu četvrtfinala Kupa Hrvatske protiv Sesveta pa se Zagrepčanke na teren vraćaju već danas kad je ovaj susret na rasporedu u Sesvetama (19.30). Lokosice u nedjelju igraju i prvu finalnu utakmicu Europskog kupa u Španjolskoj, a uzvrat je za tjedan dana u Zagrebu.

Neslužbeno doznajemo da bi i natjecanja zaustavljenih muških liga trebalo početi prije 22. svibnja, konkretno - tjedan dana prije, pa ispada da su ženski klubovi svojom inicijativom pomogli i muškim klubovima, među kojima je bilo također puno nezadovoljnih dužinom zastoja, ali ne i konkretne zajedničke akcije da se to eventualno promijeni.

Završnica ženskog kupa igrat će se 15. i 16. svibnja, a novost je što će se rukometna sezona u Hrvatskoj završiti po novom epidemiološkom protokolu. Odnosno za svaku utakmicu do kraja sezone u svim hrvatskim rukometnim ligama obavezna je kontrola svih sudionika natjecanja brzim antigenskim testovima, a troškove testiranja pokriva Hrvatski rukometni savez.

NOVI KALENDAR ŽENSKIH LIGA

1. HRL ŽENE
21. kolo: 8/9. svibnja
22. kolo: 12. svibnja
23. kolo: 19. svibnja
24. kolo: 22/23. svibnja
25. kolo: 29/30. svibnja
26. kolo: 5/6. lipnja

2. HRL Sjever i Zapad
20. kolo: 8/9. svibnja
21. kolo: 15/16. svibnja
22. kolo: 22/23. svibnja

2. HRL Jug
17. kolo: 15/16. svibnja
18. kolo: 22/23. svibnja

Linker
24. travanj 2024 01:24