SKANDAL U VATIKANU

Kako je moćni kardinal, suočen s mučnim optužbama za seksualno nasilje, prevario trojicu papa

Vatikan je objavio izvješće koje objašnjava kako je McCarrick uspio godinama izbjeći teške optužbe za seksualno zlostavljanje mladića
Kardinal Theodore E. McCarrick
 Vincenzo Pinto/AFP

Vatikan je u utorak objavio dugoočekivano izvješće koje pojašnjava kako je bivši prelat i jedan od najmoćnijih američkih kardinala, Theodore E. McCarrick, došao na razne visoke pozicije unutar Katoličke crkve unatoč činjenici da je bio pod brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje.

Kako piše New York Times, McCarrick je uspio "preživjeti" čak trojicu papa prije nego što se suočio s optužbama, no izvješće ne ukazuje da ga je itko od papa štitio. No, izvješće koje kazuje "tko je tko" u Vatikanu, ipak ukazuje kako je papa Ivan Pavao II imao neku ulogu u ovom skandalu.

- On je osobno donosio odluke o imenovanju McCarricka - stoji u dokumentu koji tvrdi kako je McCarricka imenovao kardinalom unatoč tomu što je primio pismo njujorškog nadbiskupa Johna O'Connora koji je ustvrdio kako postoje optužbe da je McCarrick stupao u seksualne odnose s mlađim svećenicima, da je stupao u pedofilske seksualne odnose sa svojim "nećacima", te je dijelio krevet s mladim sjemeništarcima.

Papa Ivan Pavao II tada je naložio istragu kako bi ustanovio jesu li optužbe istinite. Komisija biskupa utvrdila je kako prozvani McCarrick jest dijelio postelju s mlađim muškarcima, no nije potpuno i utemeljeno utvrđeno je li pritom došlo do bilo kakvog seksualiziranog ponašanja ili seksualnog zlostavljanja.

Tijekom istrage koja je prethodila ovom izvješću utvrđeno je kako su tri od četiri biskupa Svetoj Stolici poslala pogrešne ili nepotpune informacije o odnosima kardinala s mladićima - stoji, između ostalog. u dokumentu od 14 stranica. McCarrick tvrdi da je nevin, a to je rekao i papinu osobnom tajniku, biskupu Stanislawu Dziwiszu. Papa je povjerovao njegovoj obrani i optužbe su odbačene kao obični tračevi - stoji u izvješću. Reuters javlja kako je McCarrick u isto vrijeme oslobođen optužbi za seksualno nasilje dok je onaj koji ga je prvotno optužio, također svećenik, optužen za seksualno zlostavljanje dva dječaka.

Novi detalji o optužbama u javnost su isplivali 2005., a papin nasljednik, papa Benedikt XVI, hitno je povukao McCarricka s mjesta nadbiskupa Washingtona. Nadbiskup Carlo Maria Vigano, koji je kasnije postao papinski nuncij u SAD-u, u najmanje dva pisma upućena svojim nadređenima upozorio je kako bi trebalo započeti crkvenu proceduru vezanu uz ozbiljne optužbe.

Papa Benedikt bio je izravno upoznat s tim optužbama, navodi NY Times dodajući kako je Benedikt XVI. umjesto da pokrene istragu bivšem nadbiskupu savjetovao da se "pritaji".

Vatikan tvrdi kako u to vrijeme nije bilo jasnih dokaza za ozbiljne optužbe o seksualnom zlostavljanju djece, kao i da papa Benedikt XVI nije imao informacija o McCarrickovim aktivnostima. Tvrde i kako, kada je Vigano postao nuncij, nije proveo potrebne istražne postupke.

Papa Franjo, pak, kako se navodi u izvješu, jest primio obavijesti i indicije, ali mu nije dostavljena sva potrebna dokumentacija sve do 2017. Vjerujući da je postupak ranije temeljito proveden, papa nije vidio potrebu da urgira u nečem za što je smatrao da je riješeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:25