PETR DAVID JOSEK Afp
RASPAD U NASTAVKU

Hrvatska pregažena protiv Danske i ostala bez četvrtfinala! Svjetski prvaci slavili s nestvarnom razlikom

Ovo je naš najteži poraz u povijesti SP-a. U završnici smo izgledali kao Kongo, a ne kao Hrvatska...
Piše: Sportske novosti, Dražen PinevićObjavljeno: 25. siječanj 2021. 22:00

Hrvatska – Danska 26:38 (15:17)

KAIRO Cairo stadium. Bez gledatelja. Suci: Lopez i Ramirez (Španjolska).

HRVATSKA: Pešić (9), Šego (1); Marić 6, Duvnjak 1, Horvat 2, Kević, Karačić 5, Štrlek, Čupić 3 (2), Musa, Mamić, Šebetić 1, Brozović, Mandić, Jaganjac 2, Martinović 3. Izbornik Lino Červar.

DANSKA: N. Landin (6), Möller 1 (9); M. Landin, Jacobsen 8 (6), Zachariasen 2, Saugstrup 5, Möllgaard, Mensah 3, Olsen, J. Hansen 2, Andersson 2, Nielsen 6, Holm 6, Gidsel, Hald Jensen, Christiansen 3. Izbornik Nikolaj Jakobsen

SEDMERCI: Hrvatska 3 (2), Danska 6 (6), ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Mamić 20, Mandić 30, Brozović 46), Danska 4 minute (Möllgaard 21, 30, Andersson 28). IGRAČ UTAKMICE: Magnus Saugsturp

---------------------------------------------------------

Završila je egipatska muka Hrvatske, najtežim porazom na Svjetskim prvenstvima u povijesti. Nema se tu puno što reći, jer ništa nismo ni pokazali da bismo zaslužili prolaz u četvrtfinale. Puno najavljivali, nismo pokazali ništa, ista momčad nije bila ni sjena one od lani u Austriji i Švedskoj. Upisali smo najteži poraz u povijesti na SP, jer dosad smo najveći minus imali iz Kumamota '97 protiv Rusa (20:31).

Da smo dobili Argentinu već bismo prije utakmice s Dancima bili u četvrtfinalu. Ali, zašto bi bilo jednostavno, kada može biti komplicirano, pa smo se veselili pobjedi Katara, nervirali zbog nevjerojatno ludog Sassija koji je pucao u gol umjesto u publiku i na kraju nam je srce stalo prije nego je Abidi zaustavio šut Pizzara.

Sve što nismo zaslužili se otvorilo, a sve drugo se moralo zaslužiti protiv Danaca koji su istrčali bez Mikkela Hansena i Lasse Svana, dvojice članova udarne postave. Kod nas su izletjeli Šarac i Šipić, ušli Brozović i Kević. I trebalo je pobijediti za prolaz. Zanimljivo je bilo da je nas dalje vodila pobjeda, da bi s egalom nas i Danaca dalje išla Argentina, a s našim porazom Katar. Totalno uzbudljivo na kraju. Dancima nije utakmica značila ništa rezultatski, davno su osigurali broj 1 i već se lagano spremaju za obračun s domaćinom Egiptom u četvrtfinalu.

Počeli smo u 6-0 sa Mandićem nakon dugo vremena, što je naravno dalo agresivnost. Marić je igrao napad, Musa obranu. Napadački je poluvrijeme kada je riječ o golovima iz igre završilo 14:14, no Danci su uz dva penala više imali i dva gola prednosti. Igrali smo suvislo za razliku od dosadašnjih utakmica na turniru. Najviše nas je mučio Niklas Landin koji je lagano skidao vanjske šuteve, dok Martinović nije uskočio i nagurao Jakobsena da padne na Landinovu nogu, pa je sjajni vratar Kiela morao van i prepustiti gol Mölleru.

Puno smo golova zabili u prvom dijelu, čim smo igrali okomito bilo je dobro, čim smo beskrajno križali i igrali paralelno sa zonom nije bilo ništa. Danci su zatvarali Marića, ali on je sjajno otvarao naše prilike, a najhrabriji od svih bio je Ivan Martinović. Dobro je bilo vidjeti agresivnijeg Karačića. Moralo se na glavu, jer protiv Danaca drugačije ne ide. Jako dobra stvar u prvom dijelu bila je disciplina, nismo gubili lopte i Danci su bili prisiljeni na igru 6 na 6, što je protiv njih uvijek plus.

Danska vanjska linija nije bila visoka, ali je bila izuzetno agresivna, posebno Holm iz Berlina koji se stalno zabijao i otvarao prilike koje su u serijama koristili Mensah, pa Oris Nielsen na desnom vanjskom. Reklo bi se da je to bila danska rutina, da su čekali naše greške da to podebljaju, no na sreću mi smo igrali dobro i držali se. Na poluvremenu -2 nije zvučalo savršeno, ali kao nada da možemo do pobjede ipak da. Išlo nam je u prilog što je prvi danski obrambeni igrač Möllgaard već u prvom dijelu imao dva isključenja, pa se na njega u nastavku očekivao pritisak.

Bolje su drugi dio otvorili Danci iz jednostavnog razloga, jer smo se počeli gurati na crtu, a oni su jednostavno dočekali greške i drugi dio otvorili sa 3:0, poveli pet razlike, nakon čega je Červar zvao time-out. No, Danci su dočekali ono što u prvom nisu. Brzu igru, naše greške, kontre i sa 6:0 zaključili utakmicu, dok je nama za prvi gol u nastavku trebalo osam minuta. Pokušao je Červar sa Štrlekom, Šegom i Jaganjcem, ali bili smo pet brzina iza Danaca. Nije tu bilo pomoći. U 42. minuti Zachariasen je zabio za plus 10 (27:17).

U tom trenutku Jaganjac na desnog vanjskog, Kević na sredinu, Brozović na crtu, Pešić se vraća na gol, jer Šegi koji je počeo u nastavku nije išlo. Opušteno, reklo bi se, a Danci su sve nemilosrdno kažnjavali. Onda smo im dali malo i prazan gol, jer smo igrali naših 'odličnih' 7 na 6, pa se sve to pretvorilo u utakmicu na kojoj smo nažalost više sličili na Kongo, nego na pravu Hrvatsku.


PRIJENOS UŽIVO

60' - Završena je utakmica. Danska je pobijedila sa 38:26, a Hrvatska je ostala bez četvrtfinala. Iz naše skupine među osam idu Danska i Katar. Igračem susreta proglašen je Jakobsen. Dancima će sljedeći ispit biti domaćin Egipat, Katar će igrati protiv Švedske.

58' - Utakmica je rezultatski riješena već odavno, a ostaje za vidjeti s koliko će golova razlike Danci pobijediti.

53' - Nielsen je sada zatresao mrežu, a razlika Danaca samo nastavlja rasti. Sada vode sa 14 razlike.

51' - Do kraja susreta ostalo je nepunih 10 minuta.

49' - Hrvatska je u nepunih 20 minuta drugog dijela zabila svega 4 gola. Danska je u istom periodu zabila 15.

image
PETR DAVID JOSEK Afp

47' - Kakvo mučenje Hrvatske, sada nam je u prazan gol zabio i danski vratar Mueller.

46' - Hrvatska nema apsolutno nikakvog rješenja i jasno je da je utakmica gotova. Danci pune hrvatsku mrežu i samo je pitanje s koliko će razlike susret završiti.

image
PETR DAVID JOSEK Afp

44' - Hrvatska u 14. minuti drugog dijela zabija svoj treć gol u tom dijelu igre. Strijelac je Čupić.

42' - Danci nemaju milosti za Hrvatsku. Iako s oskvrnjenim sastavom u za njih rezultatski nevažnoj utakmici imaju super uvjerljivo vodstvo, plus 11.

40' - Holm nastavlja puniti hrvatsku mrežu, sada su Danci na plus 9, a Hrvatska je u 11 minuta drugog dijela zabila svega 2 gola.

38' - Karačić nakon osam minuta zabija prvi gol Hrvatske u drugom dijelu, ali Mensah odmah uzvraća.

37' - U sljedećem napadu isti scenarij i sada Danci vode plus 7. U napadu jednostavno nema prave ideje.

36' - Jakobsen trese mrežu sa sedam metara i svjetski prvaci bježe na plus 6, što je nova najveća prednost Danaca.

35' - Hrvatska se muči u napadu, nema pravih rješenja i golova. Bez gola smo u pet minuta igre drugog poluvremena.

34' - Najveća prednost Danaca koji odlaze na plus 5. Sada je Marić promašio sa crte, a Zachariasen zabija za Dance.

32' - Sjajna obrana danskog vratara koji je pročitao Horvata.

31' - Danska ima prva napad u drugom poluvremenu, a na hrvatska vrata staje Marin Šego. Danska odmah odlazi na plus 3, to je najveća prednost Danaca.

30' - I nismo uspjeli zabiti. Pokušao je Karačić, ali Danci su se obranili. Najefikasniji igrač Danske je Jakobsen s 5 golova, kod naših najbolji je Martinović sa 3 gola. Dakle Danci na poluvrijeme odlaze s vodstvom 17:15, ali to nije rezultat koji se ne da preokrenuti. Pitanje je može li to Hrvatska učiniti? Valja spomenuti da je Hrvatska u prvih 15 minuta prvog dijela primila svega 5 golova, a onda njih 12 u drugih 15 minuta. Pešić je na poluvremenu imao 4 obrane, dojam je da će do kraja susreta za pobjedu protiv svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika neki od hrvatskih vratara morati 'poludjeti'.

30 - Jakobsen je zabio sa sedam metara i donio Dancima plus 2, vodstvo 17:15. Hrvatska ima 4 sekunde za zadnji napad.

image
PETR DAVID JOSEK Afp

30' - Igra se gol za gol i Hrvatska se ne uspijeva obraniti. Sada je sedmerac zabio Čupić.

29' - Sada je opet zabio Karačić za novih minus 1.

28' - Bravo Martinović! Zabio je novi gol i izborio isključenje.

27' - Kakav top Mensaha, Pešić nije imao šanse.

26' - Važna obrana Pešića i gol Duvnjaka za minus 1.

25' - Akrobacija Hrvatske i cepelin Duvnjaka za Šebetića.

24' - Marić se sada snašao u jako teškoj situaciji i zabio sa crte.

23' - I opet gol u mreži Hrvatske, zabija Jakobsen. Danska konstantno održava plus 2.

22' - Novi gol Martinovića na asistenciju Duvnjaka.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

21' - Martinović sada trese mrežu, ali čini se da se ozlijedio danski vratar Landin. Ipak, brzo se pridigao usprkos bolnoj grimasi.

20' - Prvo isključenje na utakmici, 2 minute za Mamića, a Jakobsen zabija novi gol za Dansku koja prvi put odlazi na plus 2.

19' - Prvo vodstvo Danske nakon novog gola Holma.

18' - Novo izjednačenje Danaca nakon gola Holma.

17' - Individualno rješenje i gol Karačića koji zabija važan gol.

16' - Danska je drugi put vezala dva gola i stigla do izjednačenja.

15' - Prvi gol Mensaha za Dansku koja je nakon 15 minuta igre zabila pet golova.

12' - Horvat zabija lobom u Hrvatska opet ima plus 2. U dosadašnjem dijelu susreta Hrvatska ima realizaciju 6/11, a Danska 4/10.

10' - Golovi Marića i Saugsturpa i Hrvatska vodi 5:4.

9' - Velika obrana Ivana Pešića koji je skinuo zicer.

8' - Danci su dva od tri gola zabili iz sedmeraca.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

7' - Novo vodstvo Hrvatske, zabija Marić s crte, pa Horvat iz kontre nakon uspješne obrane.

5' - Prvi gol Danske iz igre, zabio je Holm.

4' - Jakobsen iz sedmerca zabija prvi gol za Dance.

3' - Hrvatska vodi 2:0, zabio je Mandić iz kontre nakon stative Danske.

2' - Prva obrana na susretu za Landina koji je zaustavio udarac Šebetića.

1' - Počela je utakmica, zabija Mamić. Danci igraju bez Mikkela Hansena, svoje najveće zvijezde, koji nije niti u zapisniku.

20.28' - Sve je spremno za početak susreta nakon intoniranja nacionalnih himni.

20.12 - 'Danska može odigrati opušteno što nekad može biti dvostruki mač. Mi smo sigurno da tko istrči da će dati maksimum. Sigurno je da Danska želi izbaciti Hrvatsku s turnira, svog izravnog konkurenta. Kako protiv Danske? Moramo odigrati svoju najbolju utakmicu dosad", dodao je Horvat.

20.10' - "Vrata četvrtfinala su otključana, na nama je da ih otvorimo. Danska je aktualni svjetski prvak i neće nam ništa pokloniti. Kako je dočekana vijest da smo živi? Bili smo u svlačionici, nismo se htjeli baviti tom utakmicom da nam se ne remeti koncentracija. Vjerujem da ćemo danas odigrati lišeni nervoze i da nećemo dopustiti Dance da se razmašu kao Argentince", rekao je pomoćnik Line Červara Hrvoje Horvat za RTL u najavi susreta.

19.50 - Šestorica ili sedmorica danskih igrača imali su ozbiljne tegobe. Pitanje je s kakvim će sastavom zaigrati Danska protiv Hrvatske i hoće li Danci odmarati određene igrače kako je ranije najavio izbornik Jacobsen. Veliko je pitanje hoće li u susretu zaigrati najveća danska zvijezda Mikkel Hansen?

19.45 - Do završetka utakmice Katara i Argentine (26:25 pobjeda Katara) nije se znalo hoće li rukometni sraz velikana Hrvatske i Danske biti revijalan ili ne. Na kraju je Hrvatska itekako 'živa' i eventualna pobjeda 'Kauboja' donosi plasman među osam najboljih.


Kalkulacija kada je u pitanju Hrvatska zapravo i nema. Jer jednostavnija računica ne može biti - moramo pobijediti Dansku i Katar mora pobijediti Argentinu. Od devet kombinacija rezultata, to je jedina koja Hrvatskoj donosi prolaz u četvrtfinale, u svim ostalima ostajemo “prekratki”.

Ni u dva slučaja kada bismo nakon današnjih dviju utakmica imali isti broj bodova kao Argentina, ne bismo prošli jer bi Argentinci ostali ispred nas, zbog naravno pobjede u izravnom dvoboju protiv nas.

Pri tome se sada, pak, pokazuje kako bi i onaj kiks protiv Japana na startu prvenstva mogao biti presudan, odnosno koliko nam je naštetio. Jer danas bi s tim jednim bodom više imali barem nekoliko posto bolje šanse, odnosno odgovarali bi nam i neki drugi ishodi za prolazak osim spomenutog. Makar, i bez toga smo imali sve u svojim rukama u meču protiv Argentine...

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar je u ponedjeljak, uoči utakmice protiv Danske koja je na rasporedu večeras u 20,30 sati, u hrvatski sastav uveo dva nova igrača, priopćeno je iz Hrvatskog rukometnog saveza.

U momčad tako danas ulaze pivot Ilija Brozović i srednji vanjski Janko Kević, a izvan zapisnika će biti Marin Šipić i Josip Šarac.

Za prolaz u četvrtfinale Hrvatskoj je potrebna danas pobijeda protiv Danske, ali i pobjeda Katara protiv Argentine u utakmici koja se igra od 18,00 sati.

Linker
14. travanj 2024 19:28