StoryEditor
 JURE MISKOVIC/CROPIX
VELIKE PROMJENE

Liga prvaka od ove sezone u novom ruhu! Hrvatski prvak traži prolaz u drugi krug, a evo kolike su premije

Da će biti spektakularno nema dvojbe, samo je ostalo pitanje hoće li biti gledatelja ili ne
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. rujan 2020. 19:55

Nakon dugo godina Liga prvaka ponovo mijenja sustav. Sa 24 tima posljednjih godina brojka spada na 16 u samo dvije elitne skupine. Neelitne skupine, tih 12 klubova koji su igrali dosad, prebačeni su u Europa ligu.

Lani je zbog korona pandemije natjecanje prekinuto nakon grupne faze, a EHF je prekinuo sve i odlučio da će se igrati još samo Final four u Kölnu u prosincu na kojem će sudjelovati četiri najbolje momčadi iz skupina - Barca, Veszprem, Kiel i PSG. To nije regularno, jer su mnogi igrači promijenili klubove, dolazi uoči samog SP, ali EHF je spašavao sponzorske ugovore i igrat će se kako tako. Da će biti spektakularno nema dvojbe, samo je ostalo pitanje hoće li biti gledatelja ili ne, a na to nema odgovora. To je pitanje svih pitanja ovih dana i mjeseci. No, priča zbog novca i tv prava mora ići dalje.

Naš adut u Ligi prvaka je Zagreb. Lani nije uspio proći prvi krug s objektivno lošom momčadi, ali ove godine ima bolju momčad i to bi se trebalo po svim planovima dogoditi. Tim je novi, trener je novi, ali tako je s većinom siromašnih u Ligi prvaka koja se posljednjih godina opasno raslojila na moćne i ostale. Zagreb pliva kako zna, prolaz bi mu za budućnost značio puno. Pokazali su u pripremam puno nervoze, previše nesigurnosti, ali argumente imaju, dobra su momačd, imaju dobru skupinu u kojoj se može nadigravati sa Aalborgom, Celjem i Motorom, pa rekli bismo i s Nantesom. Već malo teže će biti s Barcom, Veszpremom i Kielom.

No, u Areni se može i mora sa svakim, barem biti blizu ili kako treneri vole reći ‘pratiti ih 40-45 minuta, barem’.
Rekli smo da se Liga prvaka opasno raslojila, da moćni grabe sve što se kreće, pa tako imamo u ovom trenutku četiri super momčadi - Barcelonu, Kiel, PSG i Veszprem, uz njih još relativno moćne Kielce i Szeged, dok su sve ostalo dobre, ali ne i nepobjedive momčadi, čak ni druge njemačke i francuske kao Flensburg i Nantes. Sve osim plasmana ove četiri spomenute momčadi na završni turnir, a one će igrati u prosincu i stari Final four, bilo bi ravno senzaciji. Koliko je to dobro za Ligu prvaka, za rukomet uopće i njegovu budućnost veliko je pitanje, no EHF će morati početi voditi računa o financijskom fair playu da bi u konačnici zaštitio sebe, jer u protivnom Liga prvaka će se pretvoriti u iživljavanje moćnih u kojem nitko drugi nema što tražiti.

Novost Lige prvaka su i novčane naknade. One su u odnosu na sve ranije godine nemjerljiv napredak. EHF se potrudio u pandemiji klubovima pomoći i oko organizacije putovanja čarter letovima, da bi se izbjegli problemi s granicama i pravilima koje ima svaka država posebno. Neće biti lako sve to provesti u ovim okolnostima, ali krenulo se hrabro, a onaj tko ne riskira ne profitira. Šteta je naravno da Barcu, Kiel ili Veszprem ne može vidjeti puna zagrebačka Arena, ali realnost nudi samo ovakve opciju, druga u ovom trenutku ne postoji.
 

Dakle, ako ne možete u Arene, upalite Arena sport i pratite Ligu prvaka koja više po pitanju PPD zagreba neće biti na HRT-u s kojeg je rukomet pomalo isčeznuo, nakon reprezentacije koja je davno preselila na RTL. Ali, tako valjda mora biti. Ako je to najveći problem, treba biti optimist.
Bitno da se vidi, jer nemamo baš puno klubova u momčadskim sportovima koji igraju Ligu prvaka.

Nagrade

Pobjednik     1 milijun eura
Drugoplasirani     400.000 eura
Trećeplasirani     230.000 eura
Četvrtoplasirani     170.000 eura
Četvrtfinalisti poraženi     50.000 eura   
Prvo i drugo mjesto u skupini     30.000 eura
Bod u četvrtfinalu     10.000 eura
Bod u osmini finala     7.500 eura
Bod u skupini     5.000 eura
Bonus za gostovanja svaka utakmica     30.000 eura

Linker
22. rujan 2020 21:40