JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
OPTIMISTIČNI NAKON POBJEDE

Mamić i Jaganjac najavili prvi pravi derbi: ‘Dogovorili smo obranu, ovo je najvažnija utakmica u skupini‘

Hrvatski rukometaši podijelili su dojmove uoči utakmice 3. kola Svjetskog prvenstva u Egiptu.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. siječanj 2021. 11:58

Press-konferenciju hrvatske rukometne reprezentacije u Egiptu jutro su nakon pobjede protiv Angole pohodili Marko Mamić i Halil Jaganjac.

Uvijek mu nekako dugo treba da se opusti, makar je jako dugo već tu. Dojam je kao 'imamo ga, ali sad da mu pretjerano vjerujemo, to baš i ne', a Marko Mamić se za to i dalje bori u ovom našem timu. Mora se sam izboriti, nametnuti i pokazati, mora obrani dodati i golove, jer čovjek od dva metra izvana to mora moći. Zabio je 4 lijepa komada Angoli, a mogao je osam, budimo realni. Pustu ručnu više…

- Nismo počeli dobro na SP, još protiv Japana je to izgledalo loše. Trebalo nam je malo vremena, sigurno je ta utakmica protiv Angole bila prekretnica i vjerujem da će tako ostati. Slažem se da je bilo puno promjena u našim obranama, ali u konačnici je primljeno 20 golova, što je jako dobro. Turnir je dug, ovo su bili igrači, protivnici s kojima se nismo susretali do sada, koje ne znamo. Brzi su, nezgodni, pa ako smo mogli protiv njih odigrati dobru obranu, možemo s drugima.

Katar je najozbiljniji protivnik dosad?

- Odlična su momčad, imaju iskustvo na velikoj sceni, znaju igrati rukomet. Taktički su dobro postavljeni. Ako želimo napraviti neki rezultat, a želimo, moramo odigrati dobru utakmicu.

Kako vam izgledaju na ovom SP?

- Katar isto ne igra na nekoj previsokoj razini, ali svjesni smo da neće biti lako. Mislim da ni oni nisu otkrili sve karte.

Jesmo li se dogovorili za obranu konačno, bilo je sto opcija dosad?

- Mislim da jesmo. Što se mene tiče, igramo drugačije nego ja u klubu, agresivnije kada je u pitanju 5-1. Moramo se prilagoditi, makar nam to nije prvi puta, ali opet ide to sve bolje.

I mora se više golova zabijati s lijevog vanjskog?

- Dobro, opustit ću se.

Mnogima to sliči na Portugal 2003?

- Bio sam jako mali kada je bio Portugal, ali vidim da se svi toga sjećaju rado. Ne bih se vodio s time, to je bilo drugačije vrijeme, gdje nas nitko nije očekivao kao favorite. Sada je drugačije. Svako vrijeme nosi svoje – zaključuje Mamić.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff


Prije tri godine debitirao je za Hrvatsku na Euru, a evo sada je Halil Jaganjac dočekao i prvi nastup na jednom SP-u. Nije igrao puno, ali ono što je ušao odradio je dobro i počastio se svojim prvim SP golom.

- Pa prva utakmica nikada nije laka. Moj trener iz Nexea Horvat mi je prije početka rekao samo da budem svoj i radim ono što najbolje znam.

Kako ste izdržali puknuti samo jednom, volite vi oplesti po golu puno češće?

- Kad je bila pozvana akcija za mene, onda sam puknuo. Srednji diktira kako se igra, njega se prati – bio je odgovor završen osmijehom, jer očito ovdje ne vrijeme klupska pravila.

Sjećate li se 2018?

- Sjećam, makar sam skoro zaboravio onih 9 minuta protiv Češke 2018. Ono je bio Euro, samo sam obranu igrao i sada sam dobio priliku igrati u oba smjera. To je velika razlika, velika zahvala za priliku koju sam dobio.

Tri igrača iz svjetski srebrne juniorske selekcije imamo ovdje?

- Presretan sam da je to tako. Generacija je bila jako dobra, ima potencijala i nije slučajno da smo bili tako uspješni. S prilikama poput ove sigurno ćemo napredovati svi koji smo tu, a očekujem da nas iz generacije uskoro bude i više.

Slijedi nam prvi veliki derbi?

- Katar je najvažnija utakmica u skupini. Bodovi se prenose u drugi krug. Oni igraju s europskim dodirom Rivere. Imaju fenomenalnog Carola koji igra vrhunski, vuče ih u svakom pogledu. Imaju iskusnog Šarića na golu koji je u stanju dobiti utakmicu. Ali, mi mislimo samo na sebe i našu igru.

Može li Angola dobiti Japan?

- Kod tih selekcija nikad ne znaš, ali iskreno Japan mi se učinio dosta ozbiljnija momčad od Angole – zaključak je Jaganjca.

Linker
25. travanj 2024 11:35