ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
BITKA ZA PROLAZ

Neizvjesni EURO: Samo su četiri reprezentacije osigurale drugi krug, evo što danas treba Hrvatskoj

Kakvo ludo prvenstvo, kakav neizvjesni turnir. Neizvjestan prema svim parametrima i kriterijima
Piše: P. Žukina/JLObjavljeno: 17. siječanj 2022. 13:23

To se, prije svega, odnosi na pandemijsko stanje u kojem se odigrava i kaos koji je stvoren činjenicom da s popisa reprezentacija preko noći "nestaju" igrači koji se zaraze, drugi se isto tako vraćaju nakon opetovanih, ali negativnih testova. Na stranu taj dio priče, pravit ćemo se da je sve normalno - prvenstvo je neizvjesno i zbog rezultata koji su ostvareni nakon što su kompletno u svih šest skupina odigrana prva dva kola.

Plasman u drugi krug osigurao je mali broj reprezentacija, a u skupini A prvi su sigurno Danci, koji su to ostvarili pobjedama nad Crnogorcima i Slovencima, isti je slučaj u skupini E sa Španjolcima, koji su dobili Čehe i Šveđane. I jednima i drugima nevažne su sljedeće utakmice. Taksativno, po skupinama sad to izgleda ovako: u skupini A se za drugo mjesto iza Danaca međusobno bore Slovenci i Crnogorci, Makedonci koje vodi "naš" Kiro Lazarov su ispali.

U skupini B nikad "zaguljenija" priča. Nakon senzacionalne pobjede nad domaćinom Mađarskom Nizozemcima treba pobjeda protiv Portugala, koji je izgubio izglede, Mađari se čupaju protiv Islanda, koji ima četiri boda i trenutačno je vodeći. Ako Nizozemska dobije, istina neugodni Portugal, Mađari moraju dobiti Island s dva razlike i tada prolaze Mađarska i Nizozemska. U našoj skupini C sve je ispričano, za prolaz trebamo pobjedu nad Ukrajinom i pobjedu ili remi Francuza sa Srbijom, inače idemo doma. Istina, pobijede li Srbi s jednim golom razlike, naši će također proći, kao i ako Srbi pobijede s plus osam i više, što je ipak nemoguće očekivati.

Skupina D je riješena, samo još Nijemci i Poljaci međusobno moraju riješiti tko je prvi, a tko drugi.

Skupina E donosi dvoboj Švedske i Češke koji će odlučiti tko uz Španjolce ide dalje s drugog mjesta. U skupini F vodeći su Rusi s četiri boda, Norvežani imaju po dva te o utakmicama Rusija - Slovačka i Norveška - Litva ovisi tko će proći, samo su Litvanci već ispali. I tu se može zatvoriti krug s tri momčadi s istim brojem bodova te će odlučiti međusobne utakmice i gol razlika. Sve u svemu, vrlo napeto - samo su četiri reprezentacije osigurale drugi krug - Danska, Španjolska, Njemačka i Poljska...

Linker
25. travanj 2024 00:05