Robert Hedin

 ANTE CIZMIC Cropix
Tko danas prijeti Hrvatskoj

Nekad su igrali bez čarapa, danas imaju sasvim solidnu momčad: Za sve je zaslužan ovaj čovjek

Od ničega je Hedin počeo sastavljati ovu reprezentaciju u kojoj su uglavnom doseljenici
Piše: D. PinevićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 09:51

Robert Hedin je igrač najčuvenije švedske rukometne generacije Bengan boysa. Prije nekoliko godina kao trenerski izazov prihvatio je SAD. Potencijal je veliki, ali infrastruktura kada je rukomet u pitanju nikakva. Nema lige, igra se po sveučilištima i u vojsci, na kraju sezone se skupe, nešto odigraju i to je bilo sve.

E, od ničega je Hedin počeo sastavljati ovu reprezentaciju u kojoj su uglavnom doseljenici, s tek ponekim pravim Amerikancem. Izbrojili smo na širem popisu čak da dolaze iz 16 različitih zemalja gdje igraju. Rukomet je u Americi amaterski sport, oni su vani donekle profesionalci, ali uglavnom i rade, ne igraju po velikim klubovima.

Rukomet u SAD nije zaživio, a vjerojatno i neće, ali su SAD veliko tržište i jako zanimljivo, pa je Hedin u kombinaciji s Europom pronašao način da uozbilji haklere i da od njih napravi momčad koji je u Meksiku vrlo uvjerljivo protiv Kube, Grenlanda i Meksika osvojio naslov prvaka Amerike i Kariba i plasirao se na SP. Usporedno, Hedin je pokrenuo i mlade selekcije koje dolaze na SP juniora i kadeta, i radi se. Od njih sada nitko ne očekuje čudo, ali 2028. plan je na OI u Los Angelesu igrati ozbiljan rukomet.

Igraju uglavnom u Europi, čak u 14 zemalja, tu je još Egipat i naravno SAD. Recimo vratar Markovszki je u Mađarskoj, najbolji strijelci Fofana koji je odučio utakmicu s Marokom igra u francuskom Angersu, braća Hueter srednjak i pivot su u njemačkom Dormagenu, u Španjolskoj je bio snažni pivot Donlin u Ademar Leonu koji se sad vratio u San Francisco Heat. Brzi ljevak Chen je isto u Španjolskoj, Hines je godinama zvijezda druge Bundeslige, ali ima ih previše čak 38. Imali su čak i igrača u Flensburgu, ljevaka Tya koji je sada u New Yorku. Tu je i naš Domagoj Sršen iz Metkovića, igrač američkih korijena.

Što se same američke igre tiče, obrambeno je to 6-0 sa Sršenom, Donlinom ili P. Hueterom, napadački igru vodi P. Hueter, jako su strpljivi, vrlo brz je ljevak Chen, a odličan šuter i njihov najbolji igrač je Fofana. Hoddersen lijevo i Reed desno mogu istrčati kontru kaže li se prilika. Tako malo, za SAD tako puno.


Amerikanci sedmi put na SP-u, s njima imamo 2:0, Jović im je darivao - čarape

Amerikanci su na svom sedmom svjetskom prvenstvu. Jednom su okusili i OI kada su bili domaćini ‘96. u Atlanti i otamo vuku svoju prvu pobjedu u povijesti na velikim natjecanjima protiv Kuvajta 29:24. Na SP su u petak upisali drugu...

Na SP startali su ‘64. u Čehoslovačkoj, igrali nakon toga ‘70. u Francuskoj, ‘74. u Istočnoj Njemačkoj, 1993. u Švedskoj, 1995. na Islandu i 2001. opet u Francuskoj. U tih šest nastupa na SP odigrali su 22 utakmice i sve izgubili, dok im nije došao Maroko.

Protiv nas su igrali dvaput. Na OI 96. pobijedili smo ih 35:27, da bismo u Francuskoj 2001. u Besanconu slavili čak 41:24. Mnogi Amerikanci tada su igrali u tenisicama bez čarapa, što je bilo spektakularno za vidjeti, pa ih je Božo Jović na poluvremenu darivao s parom čarapa da se ne bi ozlijedili.

Linker
19. travanj 2024 08:19