JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF
STRUČNI KOMENTAR SN

‘Nije problem samo Duvnjak, ali i kad je poluzdrav mi smo daleko bolji! Naša hvaljena obrana? Nije dobro!

Izbornik naših rukometašica dao je svoj osvrt na stanje u redovima Kauboja uoči drugog kruga.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. siječanj 2021. 13:57

Prvi krug Svjetskog prvenstva u Egiptu je iza nas i s dužnim poštovanjem prema ideji širenja rukometa i podizanja kvalitete u rukometno egzotičnim zemljama, sad tek počinje ozbiljno natjecanje. Hrvatska je to zagrijavanje apsolvirala s očekivanim pobjedama protiv Angole i Katara i neočekivano izgubljenim bodom protiv Japana. Ili osvojenim, s obzirom na to kako smo izgledali veći dio te utakmice. Prilika je to za prvo podvlačenje crte od strane Nenada Šoštarića, izbornika naše ženske reprezentacije i stručnog komentatora SN tijekom ovog SP-a.

Moramo biti čvršći

Nakon pobjede protiv Katara čuli smo ocjene, i iz redova naše reprezentacije, kako smo napokon odlično odigrali obranu. Slažete li se s time?

- Ne slažem. Mislim da nam još uvijek fali dosta kontakata u obrani i prekida igre kojima bismo tjerali suparničke vanjske igrače da pucaju iz kontakta, a ne neometani. A nama su dosad pucali tako i Japanci i Angolci, i Katrani. Moramo biti puno čvršći - jasan je Šoštarić.

S jednim dodatkom...

- Ja ne mislim da blok u obrani nije upotrebljiva taktička varijanta, ali nisam za to da bude osnovni način branjenja.

Zapravo biste željeli da igramo u obrani na tragu onoga što smo pokazali u prvih 15-tak minuta utakmice protiv Katara što nam je zapravo dalo sigurnost i znatno pomoglo da se držimo korak-dva ispred Katara i u “beskontaktnom” nastavku utakmice?

- Početak je bio dobar i onda smo nakon 15-tak minuta odustali od te igre, a taj početak nam je doista donio puno dobrih stvari, mogli smo otrčati i par kontri, to je po meni bilo nešto dobro i kvalitetno. Ono što je bitno i što ja stalno ponavljam, takva obrana ne samo da ti omogućava gol iz kontre, nego i da daleko slobodnije igraš u napadu, bez straha i opterećenja.

I znatno pomaže golmanu, vidjelo se to u početku susreta kad je i Pešić dao svoj doprinos s nekoliko obrana?

Ne bojim se za Mandića

- Definitivno pomaže golmanu. Čim uđeš u kontakt izbijaš i snagu igraču, nitko ne voli biti u faulu, niti jedan igrač, a današnje suđenje je takvo da se ne sude ti polukontakti na šutevima, a svaki takav kontakt je dovoljno da lopta bude 10 centimetra nepreciznija, da golman lakše obrani ili da ona ode izvan gola. Svaki trener ima svoju filozofiju igre i načina obrane, ali moje je iskustvo i preferiram to - agresivnija igra s prekidima, a agresije nam definitivno u toj našoj obrani nedostaje.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF

Lino Červar nastavlja iznenađivati nekim svojim potezima i u obrani, poput one s Martinovićem na prednjem, Horvat kao “flaster”, pa istovremeno u obrani tri krila Štrlek, Čupić i Horvat...

- Ja sve to mogu prihvatiti ako je to bilo uvježbavano u nekakvoj fazi i stvar je dogovora.

Gdje nam je nestao David Mandić?

- To su sve odluke koje su donesene u okviru stručnog stožera i oni znaju što i zašto rade. David Mandić se pokazao na prošlom natjecanju kao onaj koji dobro zamjenjuje Duvnjaka na prednjem u 5-1 obrani, ali je pokazao i da može dosta dobro odigrati halfa u kontakt igri, ali izbornik i stožer znaju kakvu viziju imaju i kako igrače upotrebljavaju, mi autsajderi sa strane ne možemo i ne znamo sve što oni rade i pripremaju. Ali ne bojim se za Mandića, prvenstvo tek počinje i on će sigurno imati svoju ulogu.

Kad si umoran - pokaži

U čemu još nismo na potrebnoj razini za najviše domete?

- Duvnjak još nije ušao u pravi ritam, a za najviše domete nam je to neophodno. I prošli Euro je pokazao da kad on igra, igraju i svi ostali. Htio bih i da Musa više ulazi u faulove, da ne skače samo u blok. Ali kad je riječ o Duvnjaku prije svega treba znati da je on prošao koronu, polubolestan ili poluzdrav je odigrao Final Four Lige prvaka, tijelo je sigurno iscrpljeno i normalno je da dođe do određenog pada.

Što ako on ne uspije doći na svoju razinu, imamo li rješenje?

- Vjerojatno su u stožeru, s obzirom na situaciju u kojoj je bio uoči SP-a, razmišljali o tome. Međutim, činjenica je da smo mi s Duletom u pravoj formi ili barem malo boljoj formi od ovoga daleko bolja momčad. Imamo problem i zato što nema Cindrića, pitanje je može li Karačić. Eto, tamo gdje smo mislili da smo najjači sad imamo samo Duleta i Kevića koji je debitant, on je odličan igrač, ali ipak postoji razlika imaš li na tom mjestu Duvnjaka, Cindrića i Karačića ili nekog četvrtog.

Protiv Katara je odličnu utakmicu odigrao Marko Mamić, ali dojam sa strane je da je predugo u komadu bio u igri, punih 50 minuta, a igra i obranu i napad. Je li ga trebalo malo odmoriti, ranije ubaciti Šarca ili Jaganjca?

- Marko Mamić je odigrao odlično napadački, a u obrani se svodimo opet na isto, falio je taj prekid u igri, kontakt. Je li mogao i prije predahnuti? Možda i je, ali nama je lako komentirati sa strane. Gledajući da je bila kraća strana prema klupi za promjene, mogli su ući ranije Jaganjac ili Šarac da predahne. Koliko god nam se protiv Japana činilo da je bilo previše promjena, sad je možda trebalo reagirati ranije, ali u toj priči svi trebaju sudjelovati, cijeli stožer, ali i sami igrači. Ono što ja stalno radim i što sam naučio svoje igrače - kad si umoran pokaži da ne možeš, da ti treba predah. To recimo Duvnjak radi i to bi i trebalo biti tako. Uostalom zato i treniramo intervalno, da bi se ta faza odmora što više skratila i da možeš nastaviti igrati.

Horvat je mali dužnik

Kad bacimo pogled po ostalim pozicijama vaša ocjena je...

- Korektno je, osim protiv Japana, odrađen posao na desnom krilu, više doduše Čupić, dok je Horvat mali dužnik. Štrlek je na svojoj poziciji korektan, Martinović je definitivno pokazao da je netko tko će izrasti u vrhunskog igrača, Marino Marić je uvijek na visokom realizatorskom nivou. Pokazali su i Jaganjac i Šarac da mogu itekako doprinijeti, Šarac je ušao na posljednjih 6-7 minuta protiv Katara i jako dobro reagirao.

Ili jednostavnije - ima dobrih stvari u našoj igri...

- Napad je protiv Katara bio dosta dobar, bilo je i više kretanja i brzog protoka lopti i šuteva iz vana, a sad trebamo samo te komadiće mozaika složiti u jednu kompletnu sliku. Ima još prostora u taktici igre, prije svega da iz agresivnije obrane zabijemo više golova iz polukontre i kontre.

Najvažnije je kad obraniš, ali za veliki rezultat moraš imati 15-ak obrana po utakmici

Ocjena naših vratara u prve tri utakmice?

- Pešić je korektno odradio svoju ulogu, Šunjić je malo branio, Šego nam je s ona tri penala u nizu i još jedan kasnije, plus neki ziceri, zapravo dao vjetar u leđa protiv Katara. Ali ajmo biti na čistu, za veliki rezultat moraš imati golmana koji će braniti 15-tak lopti, iako sam i ja pobornik stava da nije najbitnije koliko, nego kada, bitan je “tajming”, da su obrane u odlučujućem trenutku. Tipičan primjer je bila utakmica Mađarske i Njemačke u utorak, Mikler je dobro branio u prvom dijelu, pa nakon toga malo ili ništa, ali je onda obranio odlučujući šut i Mađari su pobijedili jedan razlike.

Linker
16. travanj 2024 10:47