JOHN BOLTON

Bivši ‘Trumpov jastreb‘ sada ga napada: ‘To je jedna od najneodgovornijih izjava u povijesti‘

‘Moguće je da će Trump pobijediti, ali on je bacio sumnju na cijeli izborni proces, i to je napravio isključivo zbog vlastite koristi‘
Donald Trump i John Bolton tijekom sastanka u svibnju 2018. godine
 Saul Loeb/AFP

Šanse da će se predsjednik Sjednjinih Američkih Država Donalda Trumpa pomiriti sa svojim bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, vanjskopolitičkim "jastrebom" Johnom Boltonom u srijedu su se dodatno smanjile nakon što je Bolton tijekom razgovora za Sky News konstatirao da je Trumpova tvrdnja da je pobijedio jedna od "najneodgovornijih" koju je izrekao neki predsjednik SAD-a, piše The Guardian.

"Ovog se jutra osjećam poprilično nesretno", rekao je Bolton. "Mislim da je izjava koju je predsjednik Trump dao prije nekoliko sati, kada je u suštini rekao da pobijedio te da će mu se ta pobjeda ukrast, bila jedna od neodgovornijih izjava koju je neki američki predsjednik dao. Ne znamo ishod. Moguće je da će Trump pobijediti, ali on je bacio sumnju na cijeli izborni proces, i to je napravio isključivo zbog vlastite koristi. To je sramota."

Bolton je na mjestu Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost nasljedio generala H. R. McMastera, koji je u ožujku 2018. godine podnio ostavku na tu dužnost. Bolton je prije toga bio američki ambasador u Ujedinjenim narodima, a služio je u vrijeme administracije Georgea W. Busha. Bio jedan od Bushevih neokonzervativnih jastrebova, zagovornik invazije na Irak koja je dovela do nestabilnosti na Bliskom istoku.

Trump ga je navodno zamijetio na televiziji te su njegove analize koje često viđa na Fox Newsu pridonijele odluci da bude imenovan na važnu dužnost.

Bolton i Trump razišli su se početkom rujna prošle godine zbog neslaganja oko politike prema Iranu, Kubi, Venezueli i Sjevernoj Koreji. Njih su se dvojica nakon Boltonove ostavke na Twitteru prepirali oko toga je li Trump od Boltona tražio da odstupi ili je, pak, Bolton svoju ostavku ponudio predsjedniku SAD-a. Bolton je bio jedna od ličnosti koje su bile uključene u skandal vezan u uskraćivanje pomoći Ukrajini, a nakon toga je objavio i knjigu "The Room Where It Happened: A White House Memoir" u kojoj je ustvrdio da je tijekom njegovog obnašanja dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijela kuća bila u "kaosu".

The Washington Post objavio je u lipnju ove godine isječke iz Boltonove knjige u kojoj on tvrdi da je Trump od svog kineskog kolege Xija Jinpinga zatražio da mu pomogne da pobijedi na izborima. Trump je, prema Boltonovim tvrdnjama, tijekom summita prošle godine Xiju rekao da bi povećanje kineske kupovine proizvoda od američkih poljoprivrednika povećalo njegove izglede da osvoji novi mandat.

Zamolba upućena Xiju samo je jedan u nizu sastanaka koje je Bolton opisao u knjizi, a tijekom kojih je Trump od autokratskih lidera tražio usluge. Mnogi od njih su, tvrdi Bolton, često pokušavali manipulirati njime. Primjerice, u telefonskom pozivu u svibnju 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin usporedio je venezuelanskog lidera oporbe Juana Guaidoa s Hillary Clinton, a sve kako bi povećao podršku venezuelanskom lideru Nicolasu Maduru. Putinove usporedbe, piše Bolton, uvjerile su Trumpa.

Između ostaloga, Bolton se u knjizi prisjetio i mnogih bisera koje je Trump znao provaliti u razgovorima sa svojim suradnicima ili svjetskim vođama. Tako je nekadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja pitao je li Finska dio Rusije. Tijekom sastanka s tadašnjom britanskom premijerom Theresom May novinar se referirao na Ujedinjeno Kraljevstvo kao na nuklearnu silu na što je Trump upitao: 'Oh, zar ste vi nuklearna sila?'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:12