Valentina Blažević
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
HRVATSKE RUKOMETAŠICE

Prije godinu dana bile su totalna senzacija, a sada za njih kreće puno teži dio priče

Prvi korak prema EURU - Hrvatska i Ukrajina igraju danas od 17.30
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. listopad 2021. 12:09

Rukometašice koje su nas oduševile na prošlom Euru u Danskoj osvojivši krajem prošle godine broncu, vraćaju se na veliku scenu. Prije godinu dana bile su totalna senzacija, prva seniorska medalja hrvatskog ženskog rukometa uopće, a sada za njih svi znaju i počinje drugi, puno teži dio priče, sačuvati kontinuitet nastupa na velikoj sceni i opet se s njim upustiti u juriš na poneku medalju.

Kvalifikacije za Euro koji će se 2022. u studenom održati u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji samo su uvod u SP koje u prosincu slijedi u Španjolskoj, a to će nakon spomenutog sretnog Eura biti prvi izlazak na veliku scenu naših rukometašica.
Kvalifikacijska skupina u kojoj nastupamo je vrlo ozbiljna. Svima je jasno da je Francuska, aktualni olimpijski pobjednik iz Tokija apsolutni favorit, a da na Euro vode prva dva mjesta u skupini. To u prijevodu znači da je u Francusku uzaludno sumnjati, te da će se borba voditi za broj 2 između Hrvatske, Češke i Ukrajine. Tu će svaki bod i svaki gol biti važan, a uspije li netko štogod otkinuti Francuskoj bit će strašan dodatni kapital.

image
Nikolina Zadravec
VLADO KOS/CROPIX Cropix


Realno, Hrvatska je favorit za broj 2, ali Češka ima jako dobru selekciju. Možda tu Ukrajina zaostaje u ovom trenutku, ali ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je ta Ukrajina recimo u kvalifikacijama za SP pobijedila Švedsku u gostima čak 4 gla razlike, a Švedska je vrh svjetskog rukometa danas. Dakle, pamet u glavu, nema grešaka tamo gdje ih ne smije biti. I zato je prije polaska u Zlin na utakmicu s Čehinjama u nedjelju jako važno pobijediti Ukrajinu.

Obrana i borbenost moraju ostati naš zaštitni znak bez obzira na protivnika. To je pola puta do pobjede. Danas Europa jako dobro zna s čim raspolažemo i svima je jasno da nismo bezopasni ako nam se da prilika i to je najveći iskorak ovog našeg tima u posljednjih godinu dana. No, sada moraju pokazati da su napredovale, da su oscilacije smanjene na minimum i da u svakom trenutku znaju gdje je cilj. Trebalo bi kroz ove kvalifikacije uz učvrščivanje tima pokušati i pronaći širi kadar da bi klupa mogla biti duža, da bi moguće ozljede koje su svakodnevica, sveli na što manje opasnu razinu, da nam iste ne ugrožavaju rezultat.

U odnosu na Euro nema oba desna krila Mamić i Japundža, a Zadravec ne igra previše u Podravki. Ne igra ni Paula Posavec previše u Krimu, što isto nije dobro. Uz Debelić i Ježić koje su top, moramo pronaći još jednu za crtu, a to bi mogla biti Lisjak. Trebamo ljevakinju u vanjskoj liniji, probat ćemo s Dežić i Gudelj. Vratila se Kapitanović uz odlične Pijević i Bešen na gol.

Puno toga propitkuje Nenad Šoštarić prije nego dođe popis za SP u Španjolskoj. Pobjeda je najvažnija, ali nije sve. Ovo je početak odrastanja jednog tima koji je sve oduševio lani. Kako im ide, vidjet ćemo. Nekako ne sumnjamo da će još mnogi na njima slomiti zube.

Linker
20. travanj 2024 02:18