MARKO TODOROV/CROPIX
DOLAZI ISPOMOĆ

Prvi potez Vorija na klupi prvaka podigao je puno prašine: ‘Žao mi ga je, ali život ide dalje...‘

Najveće iznenađenje u stručnom stožeru Zagreba za novu sezonu je Arian Jović
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. lipanj 2020. 13:39

Najveće iznenađenje u stručnom stožeru Zagreba za novu sezonu je Arian Jović. Dosadašnji treći vratar kluba ostavio se igranja i prihvatio želju prvog trenera Igora Vorija da bude trener vratara. Nakon Marija Kelentrića to neće biti jednostavno, jer je u svakom pogledu Kelentrić bio iskusniji i potkovaniji, a nekada i vratar visoke klase. No, očito je negdje puklo još u siječnju kada je Kelentrić poslan kući s priprema reprezentacije za Euro, a kulminiralo je sada jer klub mu nije produžio ugovor. Što se tu dogodilo, ostaje tajna za javnost, no to nešto je razlog, definitivno. Nešto bitno, svakako jest.

Uglavnom, Kelentrić je zbog nekog razloga izgubio poziciju na kojoj je bio 12 godina, četiri kao igrač i osam kao trener. Vori je izabrao Jovića, jer je sam birao stožer, što je iznenađenje, jer se radi o vrlo mladom momku, bez trenerskog iskustva koji je dosad bio treći vratar u klubu, bez neke karizme, što je iznimno važno za posao. Kaže Vori da želi energiju, motiv i želju za novi Zagreb, no svima je jasno da će provedba toga ipak biti malo teža. Zbog Kelentrićevog imagea vratari kao Ašanin i Jandrić došli su u Zagreb i sigurno im u ovoj situaciji nije svejedno, jer dok je prosjek obrana dobar sve je dobro, ali ako nije zna se tko je kriv. Joviću koji je mlad i koji tek starta u veliki posao treba pomoć, a ono što je na predstavljanju stožera ostala tajna, nije tajna, jer će je i dobiti. I to u vidu dvojice velikih majstora - Mirka Bašića i Valtera Matoševića. Oni će savjetima i programima rada pomoći Joviću da stane na čvrste noge, a sasvim sigurno i smanjiti pritisak mladim vratarima Zagreba koji pretendiraju na velike karijere. Te okolnosti bitno mijenjaju sliku kada je riječ o vratarskom dijelu.

Mirko Bašić se nažalost samo povremeno uključuje u rad s vratarima, posvetio se privatnom poslu. Trošiti riječi o njemu kao vrataru nema ni smisla ni potrebe. Danas nema puno vremena za rukomet, ali kaže ima dovoljno da pomogne mladom treneru Zagreba.

- Zašto ne pomoći, posebno mladom treneru ako se želi baviti s tim poslom. Općenito sam mišljenja da trenera vratara ima premalo, da je dugoročno to za rukomet jako loše, da su podcijenjeni u mnogo čemu, da ih se gleda isključivo kao trošak. Mislim da je to pogrešno, tim više jer svi kažu da je vratar pola momčadi, a recimo trenera vratara nema ni na klupi, neki ih poput Kiela ili PSG-a čak i nemaju. Recimo, službeni predstavnik je na klupi, ali trener vratar ne, makar je nekad savjet u ekstra trenutku dragocjena stvar. Meni tu nema logike. S druge strane imamo Vardar i Perića koji je s njima napravio posao koji ih je odveo na europski tron, a bili su anonimni dotad. Gips Kostelić je svojedobno rekao 'neću trenirati obranu, trenirat ću vratare'. Definitivno, ima nešto u tome.

Osnovna vratarska filozofija?

- Nema neobranjivog udarca, ni nezaustavljivog igrača. Svaki vratar u svom životu obrani nešto nemoguće, dakle može se i to.

Kako ćete surađivati s Jovićem?

- Naći ćemo se uskoro, reći mu stvari za koje se mora izboriti u svom poslu kod glavnog trenera, možda ga malo usmjeriti u nekim detaljima samog rada, naglascima. Kad odgledamo utakmice, nazvat ću ga, porazgovarati s njim o tome što vidim i zapažam, što treba popraviti, na čemu inzistirati…

A doći na neki trening?

- Iskreno, totalno sam izvan te priče, u drugom filmu, ali naći se svakako možemo. Ključno je da se on posveti tome, a vrijeme će kao i uvijek pokazati je li uspio ili nije. Svaki novi trener vratara za mene je plus za budućnost - zaključio je Baško.
Valter Matošević je u Rijeci, trener Zameta s privatnim poslom 'sa strane'. Spominjali su ga kao mogućeg trenera Zagreba, ali to u ovom trenutku nije realna opcija. Prije bismo rekli da bi to bio njegov mogući povratak u stožer reprezentacije, no o tim stvarima će odlučivati Lino Červar.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

I Valter se ponudio za pomoć Joviću, a na koji je način ta suradnja zamišljena, evo što kaže:

- Po meni su nebitne godine, jedino je bitna posvećenost, da to voli, želi i da je ambiciozan. Žao mi je Keleta, ali život ide dalje. Mi treneri danas jesmo sutra nismo i što se prije pomiriš s tim lakše ti je. Ja sam na tome doktorirao.

Kako ste zamislili suradnju?

- Pomoći, savjetovati ga. Nema tu puno mudrosti. Radio je s Kelentrićem niz godina i zna o čemu se radi. Sada je trener vratara i kao takvog ključ ga je poštovati, a tu se stožer mora držati zajedno. Mislim da će Zagreb igrati rukomet i da će uspjeti to što želi napraviti. Znam Vorija jako dobro, znam koliko se spreman toga odreći i znam da će sve učiniti da uspije.

Konkretno suradnja?

- Razgovor, analize, vidjet ćemo se uskoro jer on je ljeti na Pagu, ja u Posedarju, pa ćemo posložiti najbitnije. A najbitniji je trening koji mora biti složen u pravom trenutku. Balans između punjenja i pražnjenja je bit svega.

Direktna suradnja?

- S obzirom na to da vodim Zamet, Kastav i privatni posao, nije precizno ni lako izvedivo, ali tu smo, blizu, nismo na kraju svijeta.

Mislite li da će Jović to moći?

- Mislim da može, ako će učiti i posvetiti se, uspjet će. Možda neće sve savršeno krenuti, ali s vremenom, ako to voli bit će dobar. On je rukometaš, obitelj je posvećena rukometu, imali su i vrhunskog vratar u njoj (stric Vlado legendarni vratar). Mora znati da biti trener nije biti pola sata na treningu, da to nisu samo minute, već analize vratara, ali i protivničkih napadača.

Priprema svojih vratara za ono što dolazi. Vjerujem u njega, makar je mlad, makar nema vratarsku karizmu prethodnika, ali mora biti strpljiv i uporan, spreman se nositi s preprekama kojih će uvijek biti.

I jednu stvar je želio reći na kraju.

- Ovo je prvi put da Zagreb vode domaći dečki koji su ponikli u klubu, i Vori i Dempa i on, a to je najveća pohvala klubu koji čuva svoje. I nema boljeg u tome kada je riječ o posvećenosti. Zato, ne sumnjam u njih - zaključio je Valter.

Linker
25. travanj 2024 18:18