DAMIR KRAJAC Cropix
ZAJEDNO NAKON ŠEST MJESECI

FOTO: Hrvatska reprezentacija se okupila pred nove izazove! Izbornik Horvat otkrio ciljeve i prioritete

Sastanak u Zagrebu pa pravac Varaždin na pripreme pred kvalifikacijske okršaje za Euro 2024. godine
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. listopad 2022. 13:45

U ponedjeljak ujutro okupila se nakon skoro šest mjeseci muška rukometna reprezentacija u Zagrebu i odmah krenula u Varaždin, koji će biti baza za ovotjednu akciju kvalifikacija za Euro koji se 2024. godine igra u Njemačkoj. Igrat ćemo dvije utakmice, prvu s Grcima u srijedu u 18 sati u Varaždinu, dok ćemo u nedjelju gostovati u belgijskom Hasseltu. U prvom od tri kruga ne sudaramo se s Nizozemskom koja je vjerojatno i najjači konkurent u skupini. Cilj je - naravno - plasirati se na Euro, to znači biti na jednom od prva dva mjesta, s tim da nije isto jer broj 1 nosi povoljniji bubanj u izvlačenju skupina. Mini cilj u ovom slučaju je dobiti dvije utakmice koje slijede i u dobrom ozračju dočekati pripreme za nastup na SP u Švedskoj na kojem će posao biti znatno teži, jer treba se plasirati minimalno u četvrtfinale da bi se ostvarilo planirano, plasman u kvalifikacije za nastup na Olimpijskim Igrama u Parizu 2024. godine, sedam mjeseci nakon spomenutog Eura u Njemačkoj.

image

Hrvatska rukometna seniorska reprezentacija okupila se danas i započela kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine

DAMIR KRAJAC Cropix

Posljednja velika natjecanja nisu nam bila dobra, u Montpellieru u kvalifikacijama za OI u Tokiju nije bilo sreće, u Kairu na posljednjem SP nismo bilo spremni za turnir, na Euru lani sve je više ličilo za zabavu, nego na ozbiljan posao. Vrijeme nas je uozbiljilo, čekaju nas ove kvalifikacije, čeka nas SP u Švedskoj, nadamo se i Euro u Njemačkoj 2024. te OI u Parizu iste godine, dok znamo da nas čeka 2025. u kojoj ćemo biti jedan od domaćina SP koje će uslijediti nakon Švedske i Poljske.

Posljednji puta smo se skupili u utakmicama protiv Finaca u razigravanju za plasman na SP 2023. i te dvije utakmice lagano dobili, što s obzirom na snagu protivnika nije bilo problematično. Sada nas čeka kudikamo veći posao. Izbornik Hrvoje Horvat imao je dugo razdoblje od šest mjeseci bez reprezentativne akcije, preskočene su i Mediteranske igre koje su mogle biti dobar izazov za mladu momčad...

Kakvo sada imamo stanje?

- Definitivno se slažem da je šest mjeseci bez akcije jako dugo razdoblje - uvodno će izbornik Horvat.

- Moj je dojam da smo svi sretni da smo ponovo na okupu. Mislim da imamo dobar sklop mladih i iskusnih igrača, imamo čak i dobro stanje u ovom trenutku i sada je samo važno da isto pretvorimo u rezultat. Mini cilj koji slijedi su dvije pobjede u kvalifikacijama protiv Grčke i Belgije, onda ćemo se okrenuti razmišljanjima o SP koje nam dolazi u Švedskoj u siječnju.

Olakotna okolnost je da imamo dosta igrača koji su već u sustavu i čije uklapanje ne bi trebalo biti problematično. Kakva je konkretno situacija?

- Imamo problem jer ne možemo računati na Marka Mamića koji ima problema s leđima i njegov klub Leipzig zamolio je da ga u ovom slučaju oslobodimo obveza. To nam remeti neke stvari, ali mislim da zbog toga nećemo nikoga naknadno pozivati. Imamo potentnu trojku na toj poziciji sa Lučinom i Jaganjcem koji su već bili dio sustava, imamo Josipa Šarca koji je bio lider svoje generacije i koji se sada uspješno vratio i igra u Bundesligi i zatreba li imamo na toj poziciji imamo i Duvnjaka. Dakle, sasvim dovoljno. Drugih problema zasad nema i nadam se da će tako i ostati.

Što će biti najveći posao, znali smo da će u ovom slučaju vremena biti malo za neke bitnije promjene?

- Baš tako, u dva treninga niti se ne može mijenjati previše. Ono što će nam biti prioritet je ponoviti neke stvari, pravila koja imamo, posebno učvrstiti obranu koja je uvijek bila temelj naših uspjeha, a kojoj se u Europi sve manje pažnje poklanja. Mislim da u tom smislu imamo posla koji moramo riješiti. Posebno je to ključ u tranziciji, jer imamo pivote koji imaju svoje navike i stil i to je nemoguće mijenjati. Nemamo Musu puta dva i u znatno mlađim godinama da bismo mogli imati sve što želimo i moramo se najbolje što možemo tome prilagoditi. Znam da je pitanje izmjene napad - obrana. One su problem, jer mi imamo neke zadane stvari i na desnom vanjskom i ne možemo si priuštiti previše toga, moramo biti neke stvari istrpjeti. Za to treba puno odricanja od navika koje postoje. Znate, sve su to igrači koji mogu igrati obranu, samo je pitanje koliko to dobro može izgledati, a mi tu nemamo previše izbora. Moramo vidjeti računa i da napadački ostanemo kod svojih najboljih argumenata. Zato su tu i iskusni Marić i Šipić koji igra odlično, ali Švicarska liga ipak nije na razini Bundeslige i Lige prvaka i tu se treba nadograditi kako svi želimo. Mi imamo i Načinovića koji je u perspektivi zanimljiv, ali u ovom slučaju on je tu zbog kontinuiteta s nadom da će u Montpellieru izboriti bolji status i igrati više i bolje nego sada.

image

Hrvoje Horvat, izbornik

DAMIR KRAJAC Cropix

Problem je i na bekovima, i lijevo, i desno...

- Mislim da ne mora biti, jer imamo potencijal za riješiti to dugoročno. Jaganjac i Šarac su nam u Bundesligi, u dobrim klubovima, Lučin igra odličnu sezonu u Wisli gdje to kraj Kosorotova nije nimalo lako. Uz to igra odlično u oba pravca. Martinović je promijenio klub u Njemačkoj, polako lovi konce, igra u dva pravca i vjerujem da će s vremenom napredovati posebno obrambeno. Kod njega neke stvari moramo biti spremni istrpjeti, ali mora pokazati napredak. On je već dugo tu, više nije mlad igrač kao Klarica kojem, uz sve što pokazuje, treba i kontinuitet da bi bio na visokoj razini. Svakom mladom igraču koji je s nama ponovit ću isto, moraju igrati u klubovima, moraju učiti biti reprezentaciji i to je slučaj i kod Kuzmanovića i kod onih koji sada nisu tu, dok sutra mogu biti.

Na krilima promjena nema, kod vratara situacija djeluje obećavajuće.

- Krila su poznata, Mandić i Jelinić lijevo te Čupić i Glavaš desno. Na golu Pešić pokazuje odličnu formu, igrač je mjeseca u jakoj Francuskoj ligi, igra Ligu prvaka i to je svakako odlična stvar. Šego ima iskustvo, igra jaku ligu, ima svoju minutažu i mislim da je to dobra kombinacija. Za mladog Kuzmanovića sam rekao, tu su još Pilipović i Mandić koji su u Ligi prvaka s nadom da će Mandić uskoro uloviti kontinuitet bez kojeg nema napretka.

Srednji - Luka Cindrić, Domagoj Duvnjak, Igor Karačić - su nam najjači aduti i što je najvažnije na najvišoj razini igraju jako dobro?

- To je veliki plus, to su igrači vrhunskih klubova, mislim da tu možemo biti mirni i da će za svakog biti dobrog posla.

Grčka će biti prva prijetnja, čujemo da ste igračima već poslali video s Grcima na analizu?

- To je već ustaljena praksa, mislim da je to i normalna stvar u situaciji kada u ovim okolnostima imamo malo vremena za trening. Poslali smo još prije nekoliko tjedana video svima da se upoznaju s time kako Grci igraju obranu, kako igraju napad, protiv čega ćemo se braniti i protiv čega napadati. Ti Grci su nedavno dvaput dobili BiH, dobili su Crnu Goru koju su mogli dobiti i više, ali su na kraju ostali bez SP. Sjetit ću se da smo i mi od Crne Gore izgubile, dakle... Grci su jedna reprezentacija koja je izdržala štih podneblja iz kojeg dolazi, znaju biti vrlo borbeni, prgavi i činjenice pokazuju da se klubovi poput AEK-a ili Olypiacosa jako dižu posljednjih godina. A ako znamo da su ti divovi vezani za nogomet, možemo očekivati nešto slično Portugalu, recimo. Moramo biti mudri i dobro pripremljeni za to.

image

Ivano Balić, Lino Červar

DAMIR KRAJAC Cropix

O Belgiji još nećemo?

- Još ne, dok ne prođe Grčka, makar se polako spremamo i za to. Tamo smo prije nekoliko godina naletjeli na probleme i mislim da nam je to najbolje upozorenje. Važno je pobijediti, ostati zdrav i po mogućosti se ne nervirati.

Polako krećemo prema Svjetskom prvenstvu u Švedskoj?

- Vjerujem u dobrom ozračju sa stvarima koje će biti postavljene kako želimo i naravno sve to bez ozljeda koje su nam jako kvarile ritam u posljednje vrijeme. SP će biti vrlo zahtjevno, odmah na startu čeka nas jako važna utakmica protiv Egipta, ali i sve ostale biti će važne za nas. Zato nam je i ova akcija vrlo bitna da razgovaramo, dogovaramo, da kada se okupimo pred SP znamo što očekivati - zaključio je izbornik Hrvoje Horvat.

image

Hrvatska rukometna seniorska reprezentacija okupila se danas i započela kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine

DAMIR KRAJAC Cropix

Horvatov izbor za Grčku i Belgiju

VRATARI

Marin Šego (Göppingen), Ivan Pešić (Nantes), Dominik Kuzmanović (Nexe)

LIJEVA KRILA

David Mandić (Melsungen), Marin Jelinić (Nexe)

DESNA KRILA

Ivan Čupić (PPD Zagreb), Filip Glavaš (Trimo Trebnje)

PIVOTI

Željko Musa (PPD Tagreb), Marino Marić (Leipzig), Veron Načinović (Montpellier), Marin Šipić (Luzern)

LIJEVI VANJSKI

Halil Jaganjac (RN Löwen), Josip Šarac (Göppingen), Tin Lučin (Wisla)

SREDNJI VANJSKI

Domagoj Duvnjak (Kiel), Igor Karačić (Kielce), Luka Cindrić (Barcelona)

DESNI VANJSKI

Ivan Martinović (Melsungen), Luka Lovre Klarica (PPD Zagreb)

Rezerve (dolaze u slučaju naknadnog poziva): Slavić, Pilipović, Matanović, Maraš, Mihić, Gojun.

Mjesta u momčadi je 16 i dojam je da tu u ovom trenutku nema velikih nepoznanica, da su Kuzmanović i Načinović najbliže tribini ne bude li problema. Tko će biti treći na tribini pokazat će varaždinsko mini okupljanje. Višak na papiru je kombinacija lijevog i srednjeg vanjskog.

U srijedu u 18.00 u Varaždinu igramo protiv Grčke.

U nedjelju u 13.45 u Hasseltu igramo protiv Belgije.

Linker
17. travanj 2024 01:41