Ivano Balić i Hrvoje Horvat

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
POTPUNO DRUGAČIJE LICE

Ogromne promjene u hrvatskoj reprezentaciji, ovo je plastična operacija! Je li se izbornik promijenio?

Rukometna reprezentacija u novom – starom ruhu. Na popisu nema nositelja iz Mađarske Pešića, Šunjića...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. ožujak 2022. 19:54

Nekako ‘lišo’ prošla je objava tima koji se prvi puta nakon Eura sprema za nove akcije. Puno događanja stavilo je u drugi plan akciju koja će se dogoditi od 14. do 20. ožujka u Varaždinu u vrijeme kada je prvi krug kvalifikacija za SP koje će se iduće godine održati u Poljskoj i Švedskoj. Nema utakmica, samo će se trenirati i čekati rasplet hoće li nam u finišu kvalifikacija kao protivnik doći Finska ili ratom zahvaćena Ukrajina.

Povećana odgovornost

No, sve što piše na popisu dokaz je da se nisu dogodile kozmetičke promjene kako je veliki dio javnosti nagađao kada su se spominjali trener vratara i golmana. Dogodilo se znatno više i puno ozbiljnije, a koje će posljedice imati – pokazat će budućnost.

Je li se Horvat promijenio, jer li dobio nova saznanja nakon Eura, ili je na tragu priče da nema otpisanih, isto će pokazati vrijeme, ali je definitivno da se situacija koju smo imali u posljednje vrijeme više nikad neće ponoviti. A sama činjenica da ćemo u gotovo kompletnom sastavu trenirati tjedan dana u ožujku govori o povećanom stupnju discipline i odgovornosti u kojoj je konačna rečenica ‘ako netko iz bilo kojih razloga ne može prihvatiti činjenicu da je tako, ne mora ni biti tu’. Definitivno, loše rezultat u posljednjem vrijeme, a to je Egipat, to je Mađarska, to je ne plasiranje reprezentacije za OI u Tokiju ne samo da ruši rejting Hrvatske, nego i izbija teško stečeni novac, a život treba ići dalje da svi budu zadovoljni. Dakle, promijenit će se kompletan odnos prema reprezentaciji i više neće biti popuštanja bez obzira kako se tko zove.

image

Domagoj Duvnjak i Igor Karačić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Popis otkriva jako puno promjena. Recimo. U tim se vraćaju Mamić, Duvnjak, Šebetić, među 16 je Musa kojeg nije bilo među 35, a među 35 je i Gojun. Vratili su se Karačić i Šego kojih na Euru nije bilo. Na glavnom popisu nema nositelja iz Mađarske Pešića, Šunjića, Pilipovića, Šušnje, Mihića, ozlijeđeni su Gadža, Srna, Glavaš...

Promjene i u stožeru

Na mjestu trenera vratara je umjesto Nine Pavelića Ivan Stevanović, kondicijski trener umjesto Miljenka Raka, koji je zadužio ovaj tim godinama, je Šime Tomašević, novi šef liječnike službe uz šefa Krešimira Rotima umjesto Tomislava Kukina je Domagoj Gajski, novi par fizioterapeuta je Kercel – Šimunović. Dakle, o svemu je riječ samo ne o kozmetici, a poruka je – reprezentacija se ne prilagođava nikome.

Naravno da je igrači kadar taj koji nosi sve. I novi popis otkriva želje da se ostane vrh, ali i da se gleda na budućnost koja nam nosi Pariz 2024. i domaće SP 2025.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Dakle, vratari su Šego, Mandić i Kuzmanović. Dva mlada i jedan iskusni kojeg na Euru nije bilo, ali se kroz godine prije nametnuo kao naš prvi vratar. Svi su konstatirali da nam je vratarska pozicija kritična, pa se onda kreće na rješavanje problema. Ako već ne daju očekivano, onda neka šansu dobiju mladi, čista je logika. Naravno, da se iskusni ne otpisuju, posebno Pešić kojem do iduće sezone kada ide u Nantes fali europskog rukometa u Stuttgartu. Tu su naravno i ostali donesu li nešto ekstra kroz sezonu.

Euro je iskristalizirao tandem lijevih krila Mandić – Jelinić. Obojica su obrambeno iskoristiviji od ostalih i to je njihova velika prednost. Mihić je na čekanju, Ćavar u istom drugom redu, a Štrlek makar je svjetska marka ovaj puta ostaje izvan priče zbog stila igre.

Optimizam za SP 2023.

Na desnom krilu Čupić je Čupić, makar mu treba olakšati posao. Glaveš se nametnuo na Euru, trebao je biti tu no pukla mu je jagodična kost, pa uskače Matanović. Iza njih su Perić i Božić Pavletić, a još fali Mileta koji se oporavlja od ozljede. Dakle, ima se… Šteta jedino da nitko od njih ne igra kao Mandić i Jelinić obranu, to bi bilo top.

Musa se vraća na crtu zbog obrane u prvom redu. Gojun je na popisu rezervi, ne bude li on mogao. Imamo dva ekstra realizatora Marića i Šipića, a i mladog Načinovića koji nastavlja napredovati u Montpellieru. Tu je u pričuvi i Šušnja koji je bio prvi izbor za Euro.

Na lijevom beku su Lučin naše prvo ime s Eura, Mamić koji se vraća i prva je pomoć Musi za obranu, tu je Jaganjac, ali i Srna kojeg nema samo zbog ozljede. Lijepo je vidjeti da se blizu timu vraća Šarac koji je bio prvo ime srebrne svjetske generacije sa Jaganjcom, Vistoropom i Martinovićem.

Desno je Martinović, stižu Maraš i Klarica dugoročno, a tu je i Šebetić za zatvoriti probleme u dva pravca. Čini se da je tu lutanje završeno - dugoročno.

Imamo pravo biti optimist za SP 2023. Tamo nam prvi cilj mora biti plasman za mjesto na OI ili direktno kao broj 1 ili među sedma za kvalifikacije. To je glavni cilj tima u kojem je mađarski Euro dokinuo svaku mogućnost samoupravljanja. A disciplina i odluke uvijek su nas vodile do zvijezda. Dakle...

Super trojka je najbolji dio Hrvatske!

Posebna priča je naša trojka srednjaka Duvnjak – Cindrić - Karačić. Ona je znak prepoznavanja hrvatskog rukometa i najbolji dio ove reprezentacije. Duvnjak je bio ozlijeđen, Cindrić sam, a Karačića iz nekih razloga nije bilo. Sada više nije bitno, osim onima koji odlučuju zašto je bilo tako. Izostaviti takvu kvalitetu koja igra u timovima poput Kiela, Barcelone i Kielca je 'ludost'. Možda su oni posebni, ali to ej s pravim igračima čest slučaj, ali ovaj tim ih treba i moraju mu se prilagoditi bez zahtjeva, jer u protivnom to treba reći i riješiti za sva vremena. Duvnjak i Karačić uostalom mogu biti i lijevi vanjski, Duvnjak je super važan za obranu, Karačić može biti half bez problema, a to je privilegija. Dakle, najbolji igrači, a njih trojica to jesu u ovom timu, se ne izostavljaju! Oko njih se slaže momčad, oko njih mladi mogu biti još bolji. Pazite, sva trojica idu u četvrtfinale Lige prvaka direktno. Znate li kad bi Kiel bez Duvnjaka pobijedio u Zagrebu? Nikad. Takvi igrači ne mogu biti višak nikada. I to treba respektirati. Uostalom, puno su odigrali već i svi znaju kako to rade.

Na popisu nema Gadže koji je bio na Euru, unutar među rezervama je Vistorop koji ide u Bundesligu. Vidjet ćemo, svaki govori sam o sebi, baš onako kako to čine Duvnjak, Karačić i Cindrić već dugo vremena. (drp)

Linker
19. travanj 2024 07:47