DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA SN

Svlačionica Dinama je teško uzdrmana, ali klub nije. Pripremali su se za ovakvu presudu barem 2 godine

Zoran Mamić se i u drugom trenerskom mandatu potvrdio kao trener spreman za ozbiljne europske razine
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. ožujak 2021. 21:25

O odlukama Vrhovnog suda se ne raspravlja, one se samo mogu provesti. Do sada smo respektirali činjenicu da su braća Mamić imala tek nepravomoćnu presudu. Koja na višoj instanci uvijek može biti poništena. Međutim, Vrhovni sud danas je pravomoćno potvrdio presude, odnosno, kazne Zdravku i Zoranu Mamiću, te Damiru Vrbanoviću. Zakonski, dakle, nikakve dileme više nema. Njih su trojica napravili kazneno djelo, a u presudi je vrlo iscrpno objašnjeno i kakve će posljedice zbog toga snositi.

Dinamo u četvrtak igra jednu od najvećih utakmica u svojoj povijesti, eliminacija moćnog Tottenhama donijela bi četvrtfinale Europske lige. Možda se neki neće složiti, ali takav bi rezultat s pravom stao barem uz bok osvajanju Kupa velesajamskih gradova iz 1967. Današnji Tottenham nogometno je daleko jači nego Leeds te ‘67... I odluka Vrhovnog suda sigurno neće pomoći u pripremi utakmice protiv Spursa.

Opet, tko zna, možda će ova presuda toliko mobilizirati svlačionicu da se uzdigne čak i iznad tog moćnog Tottenhama. Nije nemoguće, sve je njih Zoran Mamić poprilično zadužio jer ih je kao trener doveo do toga da su u stanju biti važan sudionik takvog spektakla. Ne bi bilo prvi put da svjedočimo utakmici u kojoj nogometni David pobjeđuje Golijata zbog nekih izvanrednih okolnosti.

A Dinamo? Braća Mamić već više od 20 godina vode glavnu riječ u Maksimiru. Svega je bilo u tih 20 godina, sud je presudio i puno kriminalnih stvari, ali nema sumnje da je Dinamo izrastao u klub vrijedan europskog poštovanja. Njegov je budžet veći od kompletne Prve HNL, ali i od kompletnog hrvatskog klupskog sporta! I ne bazira se na javnom novcu - što je slučaj kod većine ostalih - nego na tržišnim prihodima kluba.

Stoga sam uvjeren da nema smisla pričati o teškom potresu koji je zadesio Maksimir. Koliko god braća Mamić i danas tamo imala ključne uloge. Dinamo se za ovu presudu pripremao barem dvije godine. Nadali su se svi u klubu drugačijem ishodu, ali znali da je i potvrda nepravomoćne presude itekako realna opcija. I zasigurno su već odavno pripremili plan za ovakvu situaciju.

Najveći je udarac, dakako, zadan samoj svlačionici. Zoran Mamić se i u drugom trenerskom mandatu potvrdio kao trener spreman za ozbiljne europske razine. Takvih je u Hrvatskoj malo, a i takvi već rade po Europi ili u Kini. I to za milijunske iznose. Modri sada moraju pronaći trenera koji bi trebao zadržati njegovu razinu. I osigurati još jedan naslov prvaka. Jer, gubitak naslova značio bi još jedan težak udarac klubu, koji je danas ionako već u grogiranom stanju.

No, preživljavao je današnji Dinamo i jače udarce. Nakon što je Zdravko Mamić bježeći od zatvora preselio u Međugorje, svi su nogometni stručnjaci predviđali Dinamov strmoglavi pad. A dogodilo se upravo suprotno. Dinamo je zaredao s fantastičnim rezultatima i po pitanju rezultata i po pitanju transfera, odnosno, financija.

Dinamo ima stabilnu i sad već poprilično iskusnu Upravu, ima sjajne igrače, ima fantastičan potencijal u svojoj nogometnoj školi, ima i odličnu poziciju na europskoj ljestvici klubova, koja mu i za ljeto jamči privilegiran status u svim pretkolima. Napokon, ima i Zdravka Mamića, čiji se status neće promijeniti. I koji će iz Međugorja i dalje vući ključne nogometne poteze. Dovoljno da Dinamo i dalje nastavi svojim putem. Nažalost za momčad, bez Zorana Mamića. Odličnog trenera i sportskog direktora...

Linker
19. rujan 2021 12:13