Adrijana Prosenjak, izbornica juniorki
 GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
TO SE JOŠ NIJE DOGODILO

Težak propust na Euru zgranuo je Hrvatsku: ‘Ovo još nisam doživjela! Rekli su nam to prije Francuske...

Delegat je tražio da se igra dalje, a mi smo to napravili u žaru borbe‘, kaže naša izbornica.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. srpanj 2021. 18:46

Hrvatske juniorke otvorile su u četvrtak Europsko prvenstvo do 19 godina u Sloveniji pobjedom protiv Austrije 24:23 i osvojile prva 2 boda. Barem su tako mislile kad su navečer otišle spavati. U petak ujutro kad su se probudile saznale su da zapravo nisu pobijedile i da nemaju niti jedan bod. Doduše, nisu ni izgubile. Utakmica još nije odigrana do kraja.

Kako je to moguće? Nakon utakmice je Austrijski rukometni savez uputio protest Europskoj rukometnoj federaciji (EHF) jer je naša reprezentativka Mia Brkić odigrala završnicu iako je prethodno zaradila tri isključenja i još je upravo ona postigla pobjednički gol za Hrvatsku.

Disciplinska komisija EHF-a je nakon pregleda video-snimke utvrdila da je Brkić doista dobila tri isključenja u sljedećim minutama: 18:38, 32:07, 47:56 i nakon toga je komisija donijela odluku da se poništava konačan rezultat utakmice te da će se završnih 10 minuta i 2 sekunde utakmice ponovno odigrati, počevši od rezultata 19:18 za Hrvatsku.

- Ne znam što bih rekla, nikad se to nije dogodilo. Događali su se naravno gafovi i pogreške, krive odluke, a mi naravno ne možemo pobjeći od činjenice da je Mia Brkić doista imala tri isključenja i normalno je da budu neke sankcije, ali nikad se nije dogodilo da se ovako ponavlja utakmica. Ja niti sam doživjela ovako nešto niti sam čula za sličan primjer, a isto mi je danas rekao i izbornik seniorki Nenad Šoštarić koji je došao pogledati našu utakmicu s Francuskinjama - kaže izbornica Adrijana Prosenjak.

Zanimljivo je da je Mia Brkić upozorila kako ima tri isključenja, ali očito za zapisničkim stolom nisu baš bili pažljivi pa je...

- Delegat EHF-a Dragan Načevski pokazao da ima dva i tražio da se igra dalje i u žaru borbe ne razmišljaš nego napraviš kako ti je rečeno - dodaje Prosenjak.

Kako su djevojke reagirale kad su čule da u stvari još nisu završile utakmicu za koju su mislile da su ju dobile?

image
Adrijana Prosenjak, izbornica juniorki
DANIJELA PERACIC/CROPIX Cropix

- Odluka je došla taman prije naše druge utakmice s Francuskom, a reakcije su bile različite, neke nisu odmah prihvatile, neke jesu, ali odmah sam im rekla da o tome eventualno i možemo razglabati, ali samo do 18.00 u petak kad imamo sastanak i nakon toga stavljamo točku na to, promijeniti ništa ne možemo i okrećemo se današnjoj utakmici.

Odnosno - nastavku utakmice koji počinje sutra u 15.00. Dobro je što u tih 10 minuta ulazimo s golom prednosti, loše što je to tako kratak period i nešto sasvim drukčije od normalne utakmice i tu će se trebati snaći i to - odmah.

- Kao da se igra mini-rukomet. Nezgodno je, sve mora sjesti i štimati od prve sekunde, moraš biti i jako oprezan jer ako napraviš 2-3 pogreške nema vremena za ispravak. Bit će teško, ali što sad, idemo to dobiti.

Danas su naše juniorke igrale i izgubile 10 razlike od Francuske (14:24), ali to je bio poraz koji se očekivao, a ključ prolaza u drugi krug se temeljio na pobjedi protiv Austrije i dvoboju s Crnom Gorom u nedjelju.

- Ono što nije bilo dobro protiv Austrije je naša obrana, puno smo radili na njoj i morala je biti bolje, pogotovo što nam je objektivni problem napad budući da nemamo klasičnog šutera na lijevom vanjskom. Svi golovi iz vana dolaze s desne strane od Klare Birtić i teško je onda igrati. Svakako moramo bolje reagirati nego u toj utakmici, a Francuska je objektivno jača od nas, imaju 16 igračica koje rotiraju, a mi smo početkom drugog poluvremena i povukli na klupu naše najbolje jer treba sačuvati svježinu i za sutra i za tu utakmicu s Crnom Gorom. Nismo niti navikli igrati u ovom ritmu, nismo ni imali dovoljno utakmica prije EP jer je takva situacija zbog koronavirus i bitnije je kako ćemo odigrati danas i u nedjelju - zaključila je Prosenjak.

Linker
19. rujan 2022 10:30