ANZE MALOVRH/KOLEKTIFF Anze Malovrh/Kolektiff
OPET ZAJEDNO

Tvorac hrvatskog čuda koje je zadivilo Europu: ‘Godine me ne zanimaju, prvo moraju biti dobri ljudi‘

Izbornik Nenad Šoštarić okuplja žensku rukometnu reprezentaciju na pripremama u Poreču
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. ožujak 2021. 14:26

One su bile jedna od najboljih stvari koje su nam se dogodile u 2020. I to ne samo zato što je godina bila “fuj i nikakva”, nego zato što su pokazale što je sve moguće kad si spreman raditi i vjeruješ u to što radiš. Napravile su veliku stvar za sebe, za ženski rukomet, ali i za cijeli ženski sport. Ma, za sve nas, koji najčešće “treniramo kuknjavu” i pronalazimo tisuću i jedan način zašto se nešto ne može, a može se.

Kraljice šoka i njihov kralj Šoka okupit će se ponovo 15. ožujka, prvi put nakon bronce na Europskom prvenstvu. Ovog puta ih ne čeka borba za medalje, čak ni prijateljski turnir, nego “samo” trening. Ali to “samo” je ustvari sve osim samo, jer one niti jednog trenutka nisu mislile biti “dobra priča tek za nekoliko dana”. Za njih je Euro bio tek početak.

Naglasak na mlađima

Nenad Šoštarić je pozvao 24 igračice, na popisu je 16 od 17 brončanih, nedostaje samo Josipa Mamić koja je u međuvremenu operirala koljeno i u procesu je rehabilitacije. Ni ostatak nije nepoznat, to su sve cure koje su i dosad bile manji ili veći dio ove priče koja traje zapravo još od 2017.

- Da, tu su sve djevojke koje su bile na EP i proširili smo popis s još nekima koje želimo testirati i bile su već tu, a naglasak je na mlađima poput Guskić, Franušić, bila bi tu i Josipa Kaselj, ali ne može zbog obveza na fakultetu, vraća se Zadravec nakon ozljede... - kaže izbornik Nenad Šoštarić.

image
Jozo Cabraja/kolektiff

Popis je proširen i sa šest igračica “u pričuvi”, koje će uskočiti ako neka od 24 neće moći biti na okupljanju. Riječ je inače o prvom “reprezentativnom prozoru” ove godine u kojem neke reprezentacije igraju kvalifikacijske utakmice za SP - a koje mi ne moramo igrati jer smo kao brončane s Eura izravno izborili mjesto na završnom turniru u Španjolskoj u prosincu - pa će ovaj termin nama poslužiti za nadogradnju i dodatno “peglanje” svih dobrih stvari koje je ova reprezentacija već pokazala na Euru.

- Ovo nam je prvo okupljanje nakon tri mjeseca da vidimo gdje smo, nastavljamo raditi na obrani i na tranziciji u oba smjera, napravit ćemo i treninge snage da se sve one vrate spremne u svoje klubove. Kako će biti na okupu 24 igračice imat ćemo praktički tri ekipe, igrat će i međusobno, jer prijateljske utakmice s nekim drugim reprezentacijama je bilo nemoguće dogovoriti u ovom terminu. No, uspostavili smo kontakte, javile su nam se Rusija i Nizozemska i nadam se da ćemo u idućem “prozoru”, u travnju, odigrati dvije utakmice s njima - dodaje Šoštarić, a u travnju bi se reprezentaciji trebala nakon ozljede zbog koje je propustila Euro priključiti i Ivana Kapitanović.

Idemo korak dalje

- Francuzi očekuju da će početi braniti u travnju, a dao Bog da se što prije vrati i Ivana Dežić, koja je u rehabilitacijskom postupku. Sve cure koje su nam vani igraju dobro, ove koje su doma pratim na dnevnoj bazi i mislim da i ovaj popis pokazuje da imamo određenu širinu i da idemo korak dalje u smjeru u kojem želimo. Ovo je logičan nastavak priče koja traje od 2017. i u kojem gledamo i neke dodatke da proširimo fond igračica koje mogu pomoći, ali jako je bitno da i dalje održavamo zajedništvo i tu moramo biti najjači.

Ili kako to Šoka jednostavno kaže...
- Mene ne interesira godište, ima li netko 18 ili 28 godina, nego da se radi o dobrim igračicama. Ali prvo moraju biti dobri ljudi, pa onda dobri igrači.

Okupljanje je 15. ožujka u Zagrebu odakle reprezentacija odmah ide u Poreč gdje ostaje do 21. ožujka.

Linker
20. travanj 2024 07:12