StoryEditor
Sorina Tirca
 SCREENSHOT: FACEBOOK
VRATILA SE, ALI NE SAMA

U Hrvatsku je stiglo pravo rukometno čudo, slavna mama zapanjila najavom: Ona će biti bolja od mene!

Jedna od najboljih, ali i najljepših mladih rukometašica Europe...
Autor: Dražen PinevićObjavljeno: 07. lipanj 2020. 12:47

Naša draga Marica, dobra duša one najveće Podravke svih vremena koja je pokorila rukometnu Europu. Ona je u svoje vrijeme bila rukometni Messi, a Snježa Petika - Ronaldo. Lakoća njenog rukometa, šmekerski pristup, to je bila jedna od ključnih snaga Podravke na putu do europskog naslova. Ta finoća, lakoća, prepoznavanje igre, da se nitko ne naljuti, od nje i Anje Andersen je prestala u europskom rukometu u kojem danas dominiraju samo silina i brzina.


Zvonko Pavlek je jedan dan početkom 90-tih nazvao Josipa Samaržiju i pitao 'Bepo, kaj nam fali'. Podravka se tih godina željela penjati na europski tron. Kao iz topa legendarni je trener Podravke rekao velikog direktoru 'forme' - Mariana Tirca. Tada je Rumunjska bila top, Mara top, jer dobro je znano da je upravo Tirca po broju nastupa i po broju golova za nacionalni tim apsolutna svjetska rekorderka i dan danas (335/2043).


Drugi dan u auto su sjeli direktor kluba Željko Šestak i prevoditelj Josip Nakić Alfirević. Uputili su se put Vilcee u kojoj je tada igrala Tirca, a u kojoj je Podravka doživjela jedna od pamtljivih poraza u europskoj povijesti (Lidija Draganescu se zvala…). I već ubrzo Rumunjka se obrela u Podravini. Trebala je doći skupa s njom i Valentina Cozma, no Rumunji su bili tvrdi pregovarači, pa je Cozma došla dvije sezone kasnije preko skopskog Kometala.


I dolaskom Mariane Tirce počela je top era Podravke. Debitirala je u sezoni 92/93 u finalu Kupa kada je pobijeđena Lokomotiva, kasnije je sve išlo lako. Josip Šojat je dobio desnu vanjsku, lijevu i srednju je imao u Samiri Hasagić i Snježani Petiki, Vlatku Papac – Mihoci je prebacio na lijevo krilo, na golu je bila Ljerka Krajnović, a na desnom krilu Renata Pavlačić i čekala se još samo Cozma za pobjednički tim. Kada je stigla umjesto Valentine Zubko koja je željela otići, to je bilo to.


Tirca je u uvijek bila mirna, ni žestoki Josip Šojat nije tu mirnoću prodrmao, ali ju je usmjerio na savršen način. Dok su druge reagirale na Šojkine 'verbalne čarolije' Mara se samo znala nasmijati. Uvijek s njom kuhalo za kavu i kaže 'pusti to, ajmo popit kavu'. Kada dođe blizu zone, ako ne izađeš pucat će, ako izađeš lopta je na crti ili kod Petike u punom naletu. Tako teško, a tako lako. To je bilo neobranjivo za sve protivnike.

U busu je njeno mjesto uvijek bilo naprijed, odmah iza vozača Štefa i Mirka, za koje je uvijek imala lijepu riječ i čokoladu, a uvijek u svom filmu, ali spremna na zezanciju. Ona i Snježa cimerice, tandem snova, vatra i voda. Sorin je često bio u Koprivnici, njen današnji suprug, i baš posljednje godine svog boravka u Podravini prije odlaska u Grčku, postala je mama. Rodila se Sorina koja je danas jedna od najboljih mladih rukometašica Europe.


- Znaš Dražen, ona je bolja od mene, vidjet ćeš.


Pisala mi je to Mara 2017. kada je Sorina 'na mamu' postala prvi strijelac kadetskog Eura, a dvije godine kasnije to je ponovila i na juniorskom. I evo, još dvije godine kasnije Sorina stiže u Podravinu s mamom koja je apsolutna legenda tamo i to kao pojačanje. Sjajna mlada rukometašica, koja kaže Mara:


- Voli rukomet, ima visinu (175cm), koja može bit lijevi i srednji bek. Da, uvjerena sam da će biti bolja od mene – 100 posto, rekla sam ti još prije.


E sad bolja, vidjet ćemo to, jer mame su uvijek mame…


No, Sorina sada želi to pokazati, dok bi se mama trebala baviti klinkama koje su Podravki i te kako potrebne i važne za budućnost.


- Nije nebitno reći da Sorina ima i dečka, da se on zove Gheorghe Gicu Grozav. Taj 29-godišnji krilni napadač je nekad iznimno talentirani rumunjski nogometni reprezentativac sa 30 poziva u A nacionalnu vrstu za koju je zabio i pet golova, posljednji Turskoj 2017. Trenutno nakon Belgije i Turske igra u mađarskoj Kisvardi i nikad se ne zna, jer u Koprivnici se igra i nogomet.

Sorinin tim pod suspenzijom

Sorina Tirca dolazi iz Brašova, iz kluba nezgodnog imena Corona u kojem je najviše vremena svoje karijere provela i mama Mariana koja je bila i prvi trener i trener juniorki i sada tehnički direktor kluba. Corona je lani bila u problemima, jer suspendirana je cijela ekipa zbog toga što su tri igračice koristile zabranjenu intravenoznu lasersku terapiju.

U početku ih je bilo pet, ali su ostale zapisane samo vanjske igračice Basaliu i Laszlo, te vratarka Hosu, dok su oslobođene Chrichita i Gogirla. Ostalih nije bilo među sumnjivima, ali je Corona kažnjena izbacivanjem iz Europe i izbacivanjem iz domaćih natjecanja, te sada čeka da se ta situacija finalizira i da se vrati rukometu. Bit će to drugi početak tog poznatog kluba iz Brašova koji je dao najveće rumunjske igračice Christinu Neagu, Marianu Tircu, Simonu Gogirlu…

Linker
17. lipanj 2020 01:15