StoryEditor
Venera Surjan
 VLADO KOS/CROPIX
Položila za skipera

Sjaji Venera na rukometnom terenu: Prvenstvo je poništeno, ali njezin učinak se može poništiti

Velolučanka je već deset godina nezamjenjiva na lijevom krilu prvoligaša Split 2010.
Autor: N. KosovićObjavljeno: 21. svibanj 2020. 19:12

Deset je godina Velolučanka Venera Surjan nezamjenjiva na desnom krilu prvoligaša “Split 2010.”. Ovosezonski PH ženskog rukometa je poništen, ali odlične Venerine igre nisu se dakako mogle poništiti! “Ćapali” smo je kod kuće u Veloj Luci, “ćakula” je odmah krenula iz smjera velolučkih “mrkenti i vala”.

- Prvenstvo je prekinuto pa koliko-toliko održavam kondiciju iako se pravi rukometni trening i dvorana ne mogu ničim nadomjestiti - kaže Venera. Karijeru je počela kod rukometnog bračnog para Dragojević - Ofelija, Jurice u ŽRK Vela Luka, od 13. godine druži se s rukometnom loptom

- Potom srednja škola i faks u Splitu te 15 godina u klubu. Prošla sam sve njegove selekcije, sa 17 se priključila prvoj ekipi - dodaje ljevoruka Velolučanka. U splitskom klubu je i od prvog dana njegova boravka među elitnim klubovima hrvatskog ženskog rukometa. Uvijek standardna, jedna od onih na koju se treneri uvijek mogu osloniti. Po vokaciji desno krilo, a po potrebi i desna vanjska. Iskustvo iz Njemačke Split 2010. u prvoj dijelu 2020.?

- Nekoliko iskusnijih, a sve ostale igračice ponikle su u klubu. Do prekida na 8.mjestu, ostanak nije bio upitan, samo tri boda od 5. mjesta. Trener je Nenad Alfirević, vodio nas je i prije, s njim imamo i najbolji plasman, peto mjesto u Prvoj ligi.

Venerina statistika sezone je 58 golova uz 65 posto šuta! Najučinkovitije u Osijeku, 8 golova.

Može li Split 2010. biti barem blizu Podravke i Lokomotive?

- Ovu mladu ekipu trebalo bi popuniti s još nekoliko iskusnijih igrača, stvoriti uvjete da se neke dovedu i neke vrate u klub. Probala je Venera i u inozemstvu, igrala je rukomet u Njemačkoj.

- Jedna od onih rukometnih želja koja mi se ostvarila. Htjela sama isprobati svoje mogućnosti. Prije dvije sezone u Ulmu, jedno doista lijepo iskustvo igranja njemačkog rukometa. Reprezentacija joj je još neostvarena želja. Prošle godine bila je blizu, na širem popisu. Tko zna možda joj se još to i - ostvari.

Buduće ambicije?

- Da se uskoro vratimo u normalu, kako životnu, tako i sportsku. Ponudu za inozemstvo, čak i u ovoj situaciji imam, vidjet ćemo. Otkrila nam je da uz rukomet postoji još jedna njezina velika ljubav i želja da se bavi ne baš klasičnim ženskim poslom.

- Obožavam more i brodove! Na nagovor oca pomorca položila sam za skipera. Ne znam u kojem će to smjeru jednog dana krenuti, ali voljela bih se baviti time. Kao što sjaji Venera na nebu, zaželjeli smo Veneri isto. I u rukometu i jednog dana - na moru!

Linker
29. svibanj 2020 00:52