STROGA KONTROLA

Jedna večer na terenu s inspektorima po klubovima: ‘Unutra 50 ljudi, nitko se ne pridržava mjera‘

Radnog vremena, čini se, većina se pridržava pa sva čarolija noćnog izlaska u Zagrebu završava točno - u ponoć
Inspektori Civilne zaštite
 Screenshot Hrt

Hoćemo li idućih dana uspjeti izbjeći rast broja novozaraženih i spriječiti scenarij kakav gledamo u mnogim europskim zemljama koje su ušle u novi "lockdown", umnogome ovisi o poštovanju propisanih mjera. Njihovo provođenje nadgledaju policija i inspektori Civilne zaštite s kojima je sinoć u inspekciji bila i ekipa HRT-a.

Subota je, 21 sat. Inspektor civilne zaštite i njegova pratnja kreću prema prvoj lokaciji u samom centru Zagreba. Na prvi pogled sve se čini u redu, no na upozorenju krivi podaci. I dok policija održava red, obavljaju se dodatne provjere. Nesporazum je razjašnjen - vlasnik upozoren.

Nastavljaju dalje do kafića koji je nedavno dobio kaznu. Inspektor ulazi i pokazuje: "50 osoba, dezinficijens, nošenje maske."

- Ljudi koji ulaze unutra nose maske, kad idu na wc nose masku. Znači, nema kretanja bez maske, pružatelji usluga imaju maske. Ovo je jedan lokal koji je lijepi primjer u Zagrebu, kaže inspektor Civilne zaštite Blaško Raguž.

Koliko je sve to važno objasnili su i u španjolskim novinama El pais.

U kafiću u kojemu je 15 gostiju i troje djelatnika, i nitko se ne pridržava mjera, za 4 sata 14 će osoba biti zaraženo. Broj zaraženih bio bi upola manji kada bi svi nosili maske. A ako je uz to uključena ventilacija i vrijeme provedeno u kafiću se smanji na 2 sata - tek je jedna osoba u opasnosti od zaraze.

- Pokušavamo najbolje što možemo. Ljudima govorimo da stavljaju maske dok se odmiču od stola, pri ulasku, dok idu na wc i tako, kaže konobar Mateo Briški.

- Ako se obiđe lokal u kome nema nikakvih problema, onda se piše službena zabilješka. Ako je nešto u problemu, kršenje regulacija i odluka civilne zaštite, pišu se zapisnik i prekršajni nalog, kaže inspektor Raguž.

I pisalo se. U jednom klubu gdje je prekršeno nekoliko mjera.

- Preko 50 osoba, nemaju fizičku distancu i nema obavijesti na vratima za broj ljudi. Tu će ići prijava za ovaj ugostiteljski objekt. Kazna je 20 tisuća kuna za pravnu osobu i za odgovornu osobu u pravilu je 10 tisuća kuna, kaže Raguž.

Da je to visok, ali pravedan udarac po džepu smatraju vlasnici koji se mjera pridržavaju, posebno u noći poznatoj po tulumima pod maskama.

- Ako smo svi jednaki, svi smo jednaki, svi smo isti, kaže vlasnik lokala Davor Rajić.

- Mi se pridržavamo mjera, jako, ali mislim da je posao skroz smanjen. Nema tu više posla kako smo radili. Od 10 do 12, što odradimo, to je to, ali što se tiče posla, katastrofa, dodaje.

Radnog vremena, čini se, većina se pridržava pa sva čarolija noćnog izlaska završava točno - u ponoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:10