DAMIR KRAJAC Cropix
U MAGLI NIZ BRDO

Hrvat zadobio potres mozga, ali nije odustao: ‘Vrtjelo mi se i nisam baš bio svoj, ali vukla me želja‘

‘Na dan utrke sam cijelo jutro razmišljao hoću li moći voziti ili ne, kaj da radim, kaj je pametno...‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. prosinac 2022. 23:40

Istok Rodeš baš nema sreće u posljednje vrijeme. Nekadašnji svjetski juniorski prvak u slalomu tijekom prošle je sezone triput bio na operaciji lakta i taman kad se dobro pripremio za novu sezonu i otvorio je 15. mjestom u Val d‘Isereu, dogodio mu se novi peh. Uoči drugog slaloma sezone u Madonni di Campiglio pao je na treningu i zadobio potres mozga.

- Ma da, dan prije utrke je bio zapravo bezvezan trening, staza je bila dosta mekana, odnosno pucala je i u zadnjoj rundi me okrenulo. Pao sam, udario glavom u pod i zadobio potres mozga. Na dan utrke sam cijelo jutro razmišljao hoću li moći voziti ili ne, kaj da radim, kaj je pametno, a kaj nije... Bili smo konstantno na telefonu s liječnicima i dogovarali kaj da radimo... Uglavnom, vrtjelo mi se i osjećao sam mučninu, tako da i nisam baš bio svoj - prepričao nam je 26-godišnji Varaždinac.

Netko bi iz njegovih riječi možda zaključio da je odustao od nastupa, ali za Istoka to nije bila opcija. U Madonni je prije četiri godine bio sedmi, bio mu je to prvi top 10 plasman u karijeri, i nadao se da će i ovaj put unatoč problemima izvući solidan rezultat. No, posljedice pada ipak su bile preozbiljne i završio je prvu vožnju na 48. mjestu.

image


MAURO DALLA POZZA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Mauro Dalla Pozza/Shutterstock Editorial/Profimedia

- A da, došao sam tamo, zagrijao se i mislio sam kaj ću sad i odlučio - ‘ajde vozit ću. A vukla me i želja jer vidim na treninzima da mogu, da sam dobar i onda to želim i pokazati. Naravno, taj dan nisam bio spreman za to, ni blizu. Tako da sam sad za Badnjak i Božić bio kod kuće u sobi i ležao u mraku da se što bolje oporavim za ostatak sezone, odnosno za siječanj. I sad se, eto, dan po dan lagano vraćam. U utorak sam radio kondiciju i nadam se da će kroz 2-3 dana biti sve u redu.

U svakom slučaju, planira nastup u Garmisch-Partenkirchenu 4. siječnja.

- Svakako, osim ako se nešto ne dogodi na treninzima, da vidim da baš ne mogu ili da se ne osjećam OK. Ali, siguran sam da neće do toga doći. Ako sam vozio Madonnu, vozit ću i Garmisch, a sad hoću li biti 100 posto spreman, ne znam, ali nadam se da hoću.

Forma uoči nezgode u Madonni je, kaže, bila odlična.

- Osjećao sam se super, u cijelom ovom razdoblju uoči sezone i na početku sezone na većini treninga sam bio ili najbrži ili među najbržima. Nikad nisam bio ispod sredine, a treniramo s ozbiljnim dečkima, to je činjenica. Dobar sam i sad samo to trebam pokazati na utrkama, nadam se da ću u tome i uspjeti.

Bit će dosta prilika u siječnju u kojem je na rasporedu pet slaloma.

- Je, ako bude dobra situacija sa snijegom - upozorava Istok, aludirajući na visoke temperature u Europi ovih dana.

Skijaše ove sezone nećemo gledati na Sljemenu gdje je Rodeš 2019. bio sedmi, što mu je uz spomenutu Madonnu, najbolji plasman u karijeri.

- Sigurno ti bude žao kad nemaš domaću utrku, pogotovo jer smo se sada već svi i navikli na nju. Ali to je tako, to je izvan moje moći. Nisam o tome razmišljao, niti se puno živcirao, nego sam fokusiran na oni na što mogu utjecati, a to je moje skijanje.

Linker
18. travanj 2024 05:31