SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
PAUZA UZELA PREVIŠE

Hrvatsko čudo otkrilo zbog čega je došlo do pada: ‘Osjećala sam se kao da staza vozi mene, a ne ja nju‘

Zrinka Ljutić je u Banskom bila u krugu favoritkinja, ali nakon veleslaloma nije završila ni slalom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. ožujak 2021. 14:24

Amir Ljutić je dan uoči nastupa svoje kćeri u veleslalomu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Banskom rekao “idemo na pobjedu, nema tu kalkuliranja”, ali je isto tako rekao i “idemo u nepoznato”. Iza Zrinke Ljutić je bilo fenomenalnih nekoliko mjeseci prve FIS sezone, u iznimno kratkom vremenu je napravila takve FIS bodove da je na juniorsko SP stigla - iako najmlađe godište - kao najbolja u slalomu i peta u veleslalomu.

Pauza je ostavila traga

No, iza nje je bila i pauza od gotovo mjesec dana bez utrke (posljednja 15. veljače) zbog zaraze koronavirusom, a nakon toga treninzi “pod ručnom”, jer Amir Ljutić nije želio riskirati bilo kakve posljedice po njezino zdravlje. I to je moralo ostaviti traga, prvenstveno činjenica da je došla na SP potpuno izvan natjecateljskog ritma, a rezultati su ju stavljali u ulogu favoritkinje i to ne u jednoj, nego obje utrke u kojima je startala.

Preveliki “zalogaj” u ovom trenutku, da je mogla imati barem jednu-dvije utrke prije bilo bi vjerojatno sasvim drukčije, ali tako je kako je. U jučerašnjem slalomu dobar dio prve vožnje obilježila je vrlo gusta magla, ali niti Amir niti Zrinka nisu u tome vidjeli problem, nego...
- Osjećala sam se kao da je staza vozila mene, a ne ja nju - prokomentirala je Zrinka i zapravo potvrdila koliko joj je pauza odnijela.
U toj prvoj vožnji je sa startnim brojem 7 imala 11. vrijeme, ali su zaostaci bili mali - 64 stotinke dijelile su ju od vodeće Sare Rask, a samo 36 stotinki od trećeplasirane Lise Hörhager. Prilika za napad na vrh u drugoj vožnji je bila tu i tako je i krenula u drugi nastup, ali vrlo brzo je završila izvan staze...
- Zapravo je u tu drugu vožnju ušla puno bolje nego u prvu u kojoj se na strmini baš vidjelo da to nije ona njezina vožnja. Nažalost, na jednom dijelu je bila pukotina, Zrinki su se prekrižile skije i bilo je gotovo. Tri cure su poslije nje izletjele na istim vratima - prokomentirao je Amir Ljutić.

Premašila planove

Ali s obzirom na to da je ulazno godište doista nema razloga za bilo kakve “drame”.
- Puno veća je drama bila kod onih skijašica koje su izlazno godište, tu je bilo i depresije i plača u cilju. Mislim da je velika stvar što je ona kao najmlađa bila favoritkinja u obje discipline što pokazuje veličinu onoga što je napravila ove sezone.
Definitivno. Za prvu FIS sezonu Zrinka Ljutić je već obilato premašila planove i čvrsto je na poziciji s koje bi njezina karijera trebala ići - prema vrhu.

Linker
25. travanj 2024 13:23