ROBERTO SCHMIDT
SAVRŠEN TANDEM

Janica Kostelić se vraća na veliku scenu, u pomoć novoj nadi hrvatskoj skijanja: ‘Sve je dogovoreno!‘

‘Dugi niz godina pobjeđivala je na tim stazama i vjerujem da će se brzo ‘ufurati‘, kaže direktor Pavlek.
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 12. studeni 2020. 08:16

Šesnaestogodišnja Zrinka Ljutić nastavlja oduševljavati na svojim prvim FIS seniorskim utrkama. U slalomu je bila još bolja nego u veleslalomu, tik do postolja. Sa startnim brojem 78 spustila se do četvrtog mjesta (+2.11), ponovno je imala najbolje vrijeme druge vožnje. Ispred nje su bile jedino skijašice s većim iskustvom i velikim brojem bodova u Svjetskom kupu: Amerikanke Moltzan i O'Brien te Slovenka Horvat. Danas bi trebala imati posljednju priliku u ovom setu od četiri utrke. U Soldi (Suldenu) na rasporedu je još jedan slalom.

Direktor alpskih reprezentacija Vedran Pavlek potvrdio nam je informaciju da će Janica Kostelić od ove sezone biti savjetnica u ženskoj reprezentaciji, slično kao što je Ivica u muškoj, a prioritet će joj biti upravo rad sa Zrinkom Ljutić.

image
Zrinka Ljutić
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- To je friška stvar, otprije pet dana, a dogovorena je i s tatom Amirom koji je ujedno i trener. Ivica ipak ne stigne biti na dvije strane, a Janica može Zrinki prenijeti strašno puno iskustva i znanja. Slično je pomagala i Ivici između 2008. i 2106. godine. I za nju je dobro da se opet aktivira, da se vrati u svoje prirodno okruženje.

Smanjeni opseg

Trostruka osvajačica Svjetskog kupa pratit će Zrinku i Leonu Popović i na utrkama, no opseg putovanja će ovisiti i o Janičinim majčinskim obavezama.

- Plan je da bude na treninzima i utrkama koliko god je to moguće. Trebat će joj malo vremena da se uhoda, ipak nije četiri godine bila u tome, ali ne može se to baš tako zaboraviti. Janica je dugi niz godina pobjeđivala na tim stazama i vjerujem da će se brzo 'ufurati' - kaže Pavlek.

Zrinka neće nastupiti na slalomima u Leviju jer se posljednja ljestvica FIS bodova ažurirala dan prije nego što je ona počela nizati odlične rezultate u Soldi. Ipak, već bismo je u prosincu trebali prvi put vidjeti u Svjetskom kupu. Hoće li to biti u Courchevelu (veleslalomi 12. i 13. prosinca) ili Semmeringu (veleslalom i slalom 28. i 29.), Pavlek još ne zna.

- Mlada je, ne smijemo i ne želimo napraviti pogrešan korak. Sezona je duga, traje do početka travnja, a ona je rano krenula s utrkama i moramo paziti da je ne 'prekurimo'. Naravno da je Svjetski kup u planu, no sve će ići postupno. Bit će utrka, a tu je i Svjetsko prvenstvo u Cortini. Logičan je korak da najprije pokuša u Europskom kupu. Zasad je plan da se dvije utrke koje su početkom prosinca trebale biti u Norveškoj, ali su otkazane, voze u Austriji.

Rodeš ozlijedio koljeno

Iz muške reprezentacije, nažalost, nema dobrih vijesti. Istok Rodeš jučer je tijekom treninga veleslaloma u Val Senalesu ozlijedio koljeno i danas će u Zagrebu odraditi magnetsku rezonancu. U CroSki taboru se nadaju najboljem, premda ozljeda ne izgleda bezazleno. Što se tiče Filipa Zubčića, on je također trenirao s Rodešom, a danas i sutra će voziti slalome u švicarskoj Diavolezzi kako bi brusio formu u dugoj stanci između dvije postaje Svjetskog kupa. Dodajmo i da bi se Elias Kolega, koji je u ožujku slomio desnu potkoljenicu na Mljetu, danas trebao vratiti na snijeg, pod uvjetom da se ne zatvori skijalište u Soldi.

Na kraju informacija i o Snježnoj kraljici. Kako sada stvari stoje, ženski i muški slalom 3. i 6. siječnja prvi će se put održati bez publike.

- Regulativa koja je trenutno na snazi je jasna. Sportska natjecanja mogu se održavati bez prisustva gledatelja. Naš je fokus trenutno na stazi, da je pripremimo za trening reprezentacije i klubova, ali i za građanstvo, te da u televizijskom prijenosu i dalje imamo sjajnu sliku - poručio je Pavlek.

Linker
12. travanj 2024 14:44